Δευτέρα 27 Μαρτίου 2023

25η ΜΑΡΤΙΟΥ 1821

 Ο ΓΙΟΡΤΑΣΜΟΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Γιορτάστηκε με λαμπρότητα η επέτειος της 25ης Μαρτίου 1821 από το 3ο Γυμνάσιο Γλυφάδας στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο Μελίνα Μερκούρη, την Παρασκευή 24 Μαρτίου.
Ο εμπνευσμένος εορτασμός αποσκοπούσε στο να αποδώσει το πνεύμα της εξέγερσης των Ελλήνων κατά του Οθωμανικού ζυγού με κατανοητό τρόπο. Συνδυάστηκαν για αυτό το σκοπό  αφηγήσεις, τραγούδια, παραδοσιακοί χοροί και προβολή εικόνων.
Στην έναρξη της γιορτής, ψάλθηκε από την χορωδία ο Ακάθιστος ύμνος προς τιμήν της Παναγίας, αφού εκτός από την επανάσταση του 1821 εορτάζεται και ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου. Στην συνέχεια απέδωσε με άριστο τρόπο διαχρονικά τραγούδια που σχετίζονται με την Παλιγγενεσία, όπως "Το Σούλι, "Θούριος", "Η λεβεντιά", "Περήφανοι όλοι".
Το χορευτικό του σχολείου  παρουσίασε παραδοσιακούς χορούς από όλη την Ελλάδα. Οι χορευτές φορώντας παραδοσιακές στολές με ρυθμικά βήματα και ρυθμικές κινήσεις των χεριών και του σώματος απέδωσαν με προσεγμένο τρόπο τον καλαματιανό, τον κοφτό, τον αντικριστό, τον τσάμικο ή κλέφτικο, τον ζωναράδικο, τη σούστα και τους άλλους χορούς,  προσφέροντας στους παρευρισκόμενους έντονα και ευχάριστα συναισθήματα.
Οι αφηγήσεις και οι εικόνες πληροφόρησαν για την ελληνική επανάσταση του 1821 παρουσιάζοντας επαναστατημένες περιοχές της Ελλάδας και ξακουστούς ήρωες που πολέμησαν για να γίνει η πατρίδα ελεύθερη.
  Τέλος, όλοι οι παρευρισκόμενοι έψαλαν τον εθνικό ύμνο και σε κλίμα συγκίνησης και χαράς έκλεισε η σημερινή γιορτή. 
Την εορτή επιμελήθηκε η καθηγήτρια Αικατερίνη Δοκοπούλου, την χορωδία συντόνισε η καθηγήτρια Βασιλική Σάββα, τους χορούς δίδαξε η καθηγήτρια Χρύσα Γεωργακάκη και τον ψηφιακό συντονισμό είχαν οι καθηγητές Αικατερίνη Ρόζη και Ιωάννης Μπαλαμούτης.
Χρόνια πολλά Ελλάδα!
ΣΣ. Περισσότερες φωτογραφίες από την γιορτή της Αιμηλιανής Καπλατζή βρίσκονται ΕΔΩ 

ΑΙΜΙΛΙΑΝΗ ΚΑΠΛΑΤΖΗ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου