Τετάρτη 1 Μαρτίου 2023

Υπάρχει λύση!

«Ενδοσχολική βία»

Η «Ενδοσχολική βία» ήταν το θέμα που παρουσίασε στους μαθητές της Α’ τάξης, του 3ου Γυμνασίου Γλυφάδας, η ψυχολόγος από «Το Χαμόγελο του Παιδιού», Ιωάννα Χαρδαλούπα. Εισήγηση που προβλημάτισε τα παιδιά η οποία εκδηλώθηκε με τη συμμετοχή τους στη συζήτηση για τους τρόπους πρόληψης και αντιμετώπισης  του εκφοβισμού και κάθε άλλου βίαιου φαινόμενου.
Το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού αρχίζει να λαμβάνει διατάσεις και δυστυχώς όλο και σε όλο μικρότερες ηλικίες ! Το λεγόμενο bullying μπορεί να ξεκινήσει από μια απλή παρεξήγηση μεταξύ φίλων στο παιχνίδι για μια αλουμινένια μπαλίτσα ποδοσφαίρου ανάμεσα σε πεντάχρονα η σε μεγαλύτερες ηλικίες όταν κάποιοι εκβιάζουν με φωτογραφίες, καταστροφή προσωπικών αντικειμένων και αποβολή από την ομάδα ζητώντας χρήματα ή απλά σαν επαναλαμβανόμενη πλάκα!   
Έχουμε  όμως ποτέ αναρωτηθεί από που ξεκινάει όλη αυτή η ιστορία; ποιος δημιουργεί τα θύματα και ποιος τους θύτες; Η απάντηση είναι απλή καθώς πρέπει να ξεκινήσουμε από τα βιώματα μας στο οικογενειακό μας περιβάλλον το πως έχουμε μεγαλώσει εμείς ως παιδιά αλλά και οι γονείς  μας. Τα πρόσφατα αποτελέσματα μελέτης από την εταιρεία ψυχοκινητικής υγείας παιδιού και εφήβου έδειξαν ότι το 29% των μαθητών έχουν υποστεί κάποια μορφή σχολικού εκφοβισμού ωστόσο το εξομολογήθηκαν σε κάποια φίλη η φίλο και όχι στους γονείς η τους δασκάλους τους.  Παράλληλα στις περιπτώσεις που αναφέρθηκε κάτι η αντίδραση ήταν συνήθως χλιαρή! 
Πως αισθάνεται όμως το θύμα του Bulling; Τα παιδιά αισθάνονται ότι απειλούνται, φοβούνται και γίνονται επιθετικά και νευρικά. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που η βία που δέχονται μπορεί να μεταφερθεί και στο ίδιο τους το σπίτι και να γίνουν από θύματα θύτες στα αδέρφια τους η σε αλλά μέλη της οικογένειας τους.     
Υπάρχει όμως λύση στο πρόβλημα; Οι γονείς συνήθως δεν αντιλαμβάνονται αμέσως το πρόβλημα για αυτό και δηλώνουν πολλές φορές άγνοια με ολέθριες συνέπειες! Πρέπει λοιπόν να ΜΙΛΑΜΕ μόνο έτσι μπορούμε να προλάβουμε καταστάσεις και να υπάρχει συνεργασία μεταξύ γονέων σχολείου και αρμοδίων φορέων.
 Πέρα από αυτό πρέπει να προβάλλονται μέσω του σχολείου και τα υγιή πρότυπα συμπεριφοράς καθώς και να γίνεται προσπάθεια οι νέοι να στραφούν σε υγιείς τρόπους εκτόνωσης όπως ο αθλητισμός. Κυρίως όμως πρέπει τα παιδιά να νιώθουν ότι το σχολείο και η οικογένεια αποτελούν στήριγμα για αυτά και ότι πάντα θα είναι κάποιος εκεί να τους ακούσει. Αυτό θα είναι και ένα δείγμα ότι η κοινωνία μας μπορεί να προοδεύσει και να γίνει καλύτερη!

ΤΖΩΡΤΖΙΝΑ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου