Κυριακή 30 Ιουνίου 2024

ΜΕΤΕΞΕΤΑΣΤΕΟΙ

 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
  
Δημοσιοποιήθηκε από το 3ο Γυμνάσιο Γλυφάδας το πρόγραμμα των επαναληπτικών εξετάσεων του Σεπτεμβρίου για τους μετεξεταστέους μαθητές.

Σάββατο 29 Ιουνίου 2024

Νεανικοί λόγοι για να το επισκεφτείτε... (4/24)

ΤΟ ΑΓΝΩΣΤΟ ΔΑΣΟΣ ΤΟΥ ΡΟΥΒΑ Ή ΕΝΑΣ ΕΠΙΓΕΙΟΣ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΜΕ ΤΡΕΧΟΥΜΕΝΑ ΝΕΡΑ

Το δάσος του Ρούβα είναι ένα μαγευτικό μέρος το οποίο βρίσκεται 10 λεπτά πριν από το χωριό της Γέργερης στο Ηράκλειο της Κρήτης. Ονομάστηκε έτσι λόγω του ότι εκεί βρίσκονται οι πηγές του Ρούβα, είναι ένα μέρος το οποίο έχει πολλά δέντρα και πολύ πράσινο και στη μέση ακριβώς περνάει το ποτάμι από την πηγή. Στο χώρο αυτό έχουν τοποθετηθεί τραπέζια και υπάρχει πηγάδι.

Παρασκευή 28 Ιουνίου 2024

Ωράριο λειτουργίας

 ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΤΙΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ

Το 3ο Γυμνάσιο Γλυφάδας τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο βρίσκεται σε διακοπές! Κλειστό όμως δεν μένει...

Πέμπτη 27 Ιουνίου 2024

Πανελλήνιος Διαγωνισμός Φυσικής «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ»

 ΔΙΑΚΡΙΘΗΚΑΝ ΕΝΝΕΑ  ΜΑΘΗΤΕΣ

Από τους μαθητές, του 3ου Γυμνασίου Γλυφάδας, που έλαβαν μέρος στον απαιτητικό  Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Φυσικής οι μαθητές της Β’ τάξης τα πήγαν καλά! Διακρίθηκαν εννέα από αυτούς!

Τετάρτη 26 Ιουνίου 2024

Maria-Augusta Von Trapp [Μαρία-Αουγκούστα Φον Τραπ]

Η ΜΕΛΩΔΙΑ ΤΗΣ ΕΥΤΥΧΙΑΣ

Η ζωή του πλοιάρχου Γκέοργκ Φον Τραπ και των επτά ορφανών παιδιών του αλλάζει, μόλις φτάνει στο σπίτι μία νεαρή δόκιμη μοναχή, η Μαρία Αυγούστα και αναλαμβάνει καθήκοντα δασκάλας. Με τη ζωντάνια, την πίστη της στο θεό, την αισιοδοξία της, καταφέρνει να κάνει ευτυχισμένα τα παιδιά του πλοιάρχου αλλά και τον ίδιο.

Τρίτη 25 Ιουνίου 2024

NASA App

 Δωρεάν εφαρμογή για να έχεις το σύμπαν στα χέρια σου
του Κυριάκου Οικονομίδη

Με την επανασχεδιασμένη Δωρεάν εφαρμογή της NASA, μπορείς να αποκτήσεις πρόσβαση στη νέα υπηρεσία ροής βίντεο NASA+, τα τελευταία νέα από τη NASA, αναβαθμισμένες διαδραστικές εμπειρίες, ειδοποιήσεις αποστολών, επαυξημένη πραγματικότητα, καθώς και χιλιάδες εικόνες και βίντεο για εξερεύνηση. Είναι σαν να έχεις το σύμπαν στα χέρια σου!

Δευτέρα 24 Ιουνίου 2024

Λυδία Βλαχοδιαμάντη

ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑΡΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ













Καλοκαίρι μου γλυκό,
ξέρεις πόσο σε αγαπώ,
που μου φέρνεις παγωτά,
μπάνια, πάρτι και χαρά.

Κυριακή 23 Ιουνίου 2024

Απόφοιτοι Δημοτικού

 ΕΓΓΡΑΦΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΗΝ Α’ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

Η εγγραφή στην Α’ Γυμνασίου για τους απόφοιτους του Δημοτικού σχολείου ολοκληρώνεται με την προσκόμιση στο σχολείο Υπεύθυνης Δήλωσης με την οποία μεταξύ άλλων ορίζεται κηδεμόνας, ηλεκτρονική διεύθυνση και τηλέφωνα επικοινωνίας καθώς και το προς  συμπλήρωση από γιατρό Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή.

Σάββατο 22 Ιουνίου 2024

Αέρινη τρίπλα

Η ΤΡΙΠΛΑ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ
Του Δημήτρη Μίγγα   
 
Ο Μίμης Αρούκατος, άσημος και ξεπεσμένος παλιός ποδοσφαιριστής, παρακολουθώντας στην τηλεόραση το παγκόσμιο πρωτάθλημα του 1998, είδε το όνειρό του να γίνεται πραγματικότητα μέσα από την τρίπλα του Μεξικανού ποδοσφαιριστή Κουαουτέμοκ Μπλάνκο. 

Παρασκευή 21 Ιουνίου 2024

Ευχάριστες διακοπές

 ΥΠΕΡΒΑΣΗ ΤΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑΣ

Οι καλοκαιρινές διακοπές για τους μαθητές ξεκίνησαν και διαρκούν μέχρι την έναρξη των μαθημάτων της νέας σχολικής χρόνιας, μετά το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου. Χρονικό διάστημα που χρειάζεται να γίνει περίοδος υπέρβασης της καθημερινότητας! Να διατεθεί χρόνος να βρεθούν με φίλους, να γνωρίσουν τον τόπο τους και την Γλυφάδα, να απολαύσουν τις ομορφιές τους.

Πέμπτη 20 Ιουνίου 2024

Λήξη σχολικής χρονιάς

ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΑΠΟΦΟΙΤΗΣΗΣ ΚΑΙ 50ΧΡΟΝΩΝ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

Εορταστική εκδήλωση αποφοίτησης της Γ’ Γυμνασίου και για τα 50 χρόνια της ιδρυτικής πράξης λειτουργίας του 3ου Γυμνασίου Γλυφάδας σε δικό του κτίριο (σύμφωνα με γνωστοποίηση από την διεύθυνση του σχολείου) πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 17 Ιουνίου. Μια γιορτή γεμάτη κέφι, χορό, τραγούδια και συγκίνηση αφού παρευρέθηκαν παλαιοί καθηγητές και απόφοιτοι μαζί με μαθητές, γονείς και εν ενεργεία εκπαιδευτικούς.

Τετάρτη 19 Ιουνίου 2024

Νεανικοί λόγοι για να τους επισκεφτείτε... (3/24)

ΒΩΡΟΙ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ, ΕΝΑ ΟΜΟΡΦΟ ΧΩΡΙΟ 

Οι Βώροι είναι ένα χωριό του δήμου Φαιστού, και βρίσκεται 62 km νοτιοδυτικά του Ηρακλείου, στην πεδιάδα της Μεσσαράς. Για την προέλευση της ονομασίας του, μία εκδοχή θέλει να προέρχεται από την γεωγραφική του θέση, βρίσκεται βόρεια της Φαιστού και οι κάτοικοι ονομάζονται Βόρειοι, ονομασία που διατηρήθηκε και κατά την ενοτοκρατία Vorus (βόρειος). Yπάρχει και η άλλη εκδοχή που θέλει το όνομα να προήλθε από τον Βώρο, εγγονό του βασιλιά Ροδάμανθη…
Το χωριό κατοικείται, συνεχώς από την πρωτομινωική περίοδο μέχρι σήμερα ενώ για όσο διάστημα η Φαιστός ήταν πρωτεύουσα της Μεσσαράς, οι Βώροι βρίσκονταν υπό την επιρροή της. Στο εκκλησάκι του Αγίου Ονουφρίου, κοντά στην είσοδο του χωριού υπάρχουν δείγματα πρωτομινωικής κεραμικής, ενώ μέσα στο χωριό συναντάμε ερείπια της ελληνιστικής και ρωμαϊκής εποχής.
Υπάρχουν και δέκα νεανικοί λόγοι για να πάμε σε αυτό το χωριό:

Τρίτη 18 Ιουνίου 2024

Quick Share

  Εκπληκτική ασύρματη μεταφορά αρχείων Android-Υπολογιστή
του Κυριάκου Οικονομίδη

Στείλε και λάβε φωτογραφίες, έγγραφα, μουσική, βίντεο και οποιοδήποτε αρχείο θέλεις μεταξύ κοντινών συσκευών Android και υπολογιστών Windows. Ναι, πλέον η διαδικασία είναι πιο εύκολη από ποτέ με το Quick Share για Windows, της Google. 

Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024

Γλυφάδα Ιούνιος 1939

 ΚΑΥΣΩΝΑΣ! Η ΛΥΣΗ ΕΙΝΑΙ Η ΘΑΛΑΣΣΑ

Η υπερβολική ζέστη, ο καύσωνας, δεν είναι φαινόμενο της εποχής μας. Υπήρχε και στο παρελθόν, μερικές δεκαετίες παλαιότερα. Το αναφέρει η εφημερίδα ΕΘΝΟΣ, που κυκλοφόρησε στις 28 Ιουνίου 1939, δείχνοντας πως οι Αθηναίοι αντιμετώπισαν το φαινόμενο της «φλεγόμενης πόλης», όπως χαρακτηρίζεται ο καύσωνας, με επίσκεψη σε θάλασσα και κατά προτίμηση της ακτής της Γλυφάδας. 

Κυριακή 16 Ιουνίου 2024

Δροσιστικό θερινό ρόφημα

 ΣΠΙΤΙΚΟ ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΟ ΚΕΡΑΣΙ
του Μάνου Δημητρούλη*

Καλοκαίρι και ό,τι δροσιστικό είναι καλοδεχούμενο! Τα αναψυκτικά που δημιουργούνται με φρούτα εποχής, είναι ό,τι καλό! Αν συνδυάζονται και με περιορισμένες θερμίδες είναι το άριστο. Απολαύστε τα κεράσια, που είναι από τα πιο δημοφιλή θερινά φρούτα, στο ποτήρι ως δροσιστικό ρόφημα, μόνος ή με παρέα! 

Σάββατο 15 Ιουνίου 2024

Κίνητρο για εκμάθηση της Γαλλικής γλώσσας

 Η ΓΛΩΣΣΑ ΤΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ 45 ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΤΗΣ ΓΗΣ 

Η Γαλλική ως μία από τις κύριες διεθνείς γλώσσες με ζωντανή παρουσία και στις πέντε ηπείρους και επίσημη γλώσσα σε 45 κράτη, αποτελεί κλειδί για την επικοινωνία σε πολλούς τομείς, από την τέχνη και τη μόδα έως τη διεθνή διπλωματία και τις επιστήμες. 

Παρασκευή 14 Ιουνίου 2024

ΠΑΡΑΜΥΘΟ…ΛΟΓΕΙΑ (7/24)

 ΜΙΑ ΑΠΙΘΑΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ…

Ο Οδυσσέας λάτρευε την μυθολογία! Γνώριζε τα πάντα για τους άθλους του Ηρακλή και του Θησέα κυρίως όμως είχε ενθουσιαστεί με την ιστορία του μυθικού Οδυσσέα και του Τρωικού πολέμου! Ήθελε τόσο πολύ να το ζήσει καθώς είχε ταυτιστεί πολύ με τους συγκεκριμένους ήρωες. Η καταγωγή της οικογένειας από την Ιθάκη του έδινε την ευκαιρία να είναι κάθε καλοκαίρι εκεί. 

Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024

Πολύωρη έκθεση στον ήλιο

 ΗΛΙΑΣΗ ΚΑΙ ΘΕΡΜΟΠΛΗΞΙΑ
ΠΟΙΕΣ ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΤΟΥΣ; ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ
του Αλέξανδρου Γιατζίδη*

Μετά από πολύωρη έκθεση στον ήλιο, είναι πολύ πιθανό να βρεθούμε αντιμέτωποι με την ηλίαση και την θερμοπληξία. Για να δούμε τι είναι και πώς μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε.

Τετάρτη 12 Ιουνίου 2024

Νεανικοί λόγοι για να το επισκεφτείτε... (2/24)

 ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΗΣ ΣΑΜΑΡΙΑΣ, ΕΝΑ ΘΑΥΜΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Το φαράγγι της Σαμαριάς είναι ένα θαύμα φυσικής ομορφιάς. Βρίσκεται στο νότιο τμήμα το νομού Χανίων και το μεγαλύτερο μέρος του υπάγεται στο δήμο Σφακιών. Αποτελεί το διασημότερο φαράγγι πεζοπορίας στην Ευρώπη, από την πλούσια φυσική βιοποικιλότητά του και την πανέμορφη θέα του. Δημιουργήθηκε από ένα ποτάμι που κυλάει ανάμεσα στον Βολακιά, ένα βουνό κοντά στα Λευκά όρη και τα Λευκά όρη.

Υπάρχουν και νεανικοί λόγοι για τους οποίους πρέπει να το επισκεφτείς:

Τρίτη 11 Ιουνίου 2024

Slide2Talk

 Δωρεάν εφαρμογή Walkie-Talkie και ενδοεπικοινωνίας
του Κυριάκου Οικονομίδη

Το Slide2Talk είναι μια δωρεάν εφαρμογή για Android συσκευές που σου επιτρέπει να επικοινωνείς με φωνή εύκολα και άμεσα, είτε online, είτε απευθείας μέσω δικτύου Wi-Fi. Υποστηρίζει κάθε τύπο τοπικών δικτύων: Wi-Fi, WiFi-Direct (P2P), WiFi hotspot (σημείο πρόσβασης), Ethernet, σύνδεση Bluetooth ή USB. Λειτουργεί σαν ένα φορητό Walkie-Talkie ή ως ενδοεπικοινωνία με λειτουργία PTT (Push To Talk).

Δευτέρα 10 Ιουνίου 2024

Για καλύτερη εμπέδωση

ΤΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ 

Θέματα διατροφής της Γ' τάξης
Στο πλαίσιο της καλύτερης εμπέδωσης της Γερμανικής γλώσσας, στο 3ο Γυμνάσιο Γλυφάδας, της εκπαιδευτικού Δήμητρας Αλεξίου, δόθηκαν εργασίες στους μαθητές και στις μαθήτριες που αναδεικνύουν την χρηστικότητα της ξένης γλώσσας στην καθημερινότητα της επικοινωνίας. Τα παιδιά ανταποκρίθηκαν και οι εργασίες τους αναρτήθηκαν, ως αισθητικό σύνολο, στις αίθουσες διδασκαλίας του μαθήματος, παράλληλα παρουσιάστηκαν και στην τάξη!

Κυριακή 9 Ιουνίου 2024

Εκλογικό Ναυτικό Διήγημα

 ΤΟ ΠΑΝΙ ΤΟΥ ΓΛΗΓΟΡΗ
του Κώστα Φαλτάιτς*

Μόνο η βάρκα του Γληγόρη, απ’ όλες τις ψαρόβαρκες δεν είχε πανί.
Στις παραμονές των εκλογών, είτε βουλευτικές ήσαν είτε κοινοτικές, οι υποψήφιοι, για να πάρουν την ψήφο του, του έταζαν ένα πανί. Αλλά όλοι τον εγελούσαν κι η βάρκα του έτσι έμενε πάντα ξυλάρμενη.

Σάββατο 8 Ιουνίου 2024

Ο φυσικός κόσμος

ΠΩΣ ΚΑΤΑΝΟΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ;
Του Νίκου Τσούλια*

     Υπάρχει ο νοητικός κόσμος, ο κόσμος του πνεύματος, των ιδεών μας, της φαντασίας μας, των σκέψεών μας – και με αυτόν τον κόσμο προσπαθούμε να έρθουμε σε προσέγγιση με τον φυσικό κόσμο, να τον ερμηνεύσουμε, όσο πιο πιστά μπορούμε και διαπιστώνουμε με το πέρασμα του χρόνου, ότι πάντα ένα μόνο μέρος του κόσμου γνωρίζουμε, ότι πάντα κάτι καινούργιο βρίσκουμε ή (και συνήθως) τροποποιούμε τις προϋπάρχουσες προσλαμβάνουσες παραστάσεις μας μέσα στην ατελείωτη αυτή πορεία. Ναι, το ξέρουμε ότι ποτέ δεν θα σταματήσουμε σε μία τελική αλήθεια, σε ένα πεδίο που θα είναι το έσχατο πεδίο της γνώσης.

Παρασκευή 7 Ιουνίου 2024

Εκπληκτικό!!!

ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΟΙ ΡΩΜΑΙΟΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ 
 
Ο Ρωμαίος συγκλητικός Μενένιος Άπιος που έζησε στην Ελλάδα επί ρωμαιοκρατίας, έστειλε επιστολή στον ανθύπατο Ατίλιο Νάβιο, που τοποθετήθηκε στην Αχαΐα ως διοικητής, στην οποία επιστολή αναλύει τους χαρακτήρες των Ελλήνων για να τον διευκολύνει να τους διοικήσει καλύτερα.
Η επιστολή αυτή μεταφράστηκε από τα Λατινικά από τον Κωνσταντίνο Τσάτσο (Ακαδημαϊκός και Πρόεδρος της Δημοκρατίας)) και επειδή δεν έχει χρονολογία γραφής, εικάζεται, ότι πρέπει να γράφτηκε στα προχριστιανικά χρόνια.
Η πρώτη δημοσίευση έγινε στο περιοδικό Νέα Εστία, Ο Κωνσταντίνος Τσάτσος αναδημοσίευσε το κείμενο στο βιβλίο του «Αφορισμοί και διαλογισμοί (β’ σειρά)» (Εστία, 2η έκδ. 1970, σελ. 243 κ.ε.).

Πέμπτη 6 Ιουνίου 2024

Παραλίες Γλυφάδας

ΟΜΟΡΦΕΣ, ΦΡΟΝΤΙΣΜΕΝΕΣ, ΚΑΘΑΡΕΣ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ

Το καλοκαίρι είναι συνδεδεμένο με αμμουδιά, θάλασσα, κολύμπι, ηλιοθεραπεία, παιχνίδια με ρακέτες και μπάλα… Σε κατευθύνει στις φροντισμένες παραλίες της Γλυφάδας! 

Τετάρτη 5 Ιουνίου 2024

Νεανικοί λόγοι για να την επισκεφτείτε... (1/24)

ΣΑΛΑΜΙΝΑ, ΛΟΓΟΙ ΠΟΥ ΙΣΩΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΣΚΕΦΤΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΣ

Η Σαλαμίνα ή Κούλουρη, όπως λέγεται λαϊκά, είναι το όμορφο νησί του Αργοσαρωνικού το οποίο είναι συνδεδεμένο με την αρχαία ιστορία. Με την ιστορικότερη ναυμαχία του κόσμου, όπου ο Περσικός στόλος έπαθε πανωλεθρία από τον στόλο των Ελληνικών πόλεων. 
Γεγονός που συνδέεται με την παγκόσμια ιστορία διότι διέσωσε τον ελληνικό πολιτισμό που αποτελεί την βάση του Ευρωπαϊκού και κατ’ επέκταση του σύγχρονου πολιτισμού.

Τρίτη 4 Ιουνίου 2024

Cast to TV

 Δωρεάν εφαρμογή για να δείχνεις τα πάντα από το Κινητό στην Τηλεόραση
του Κυριάκου Οικονομίδη

Θέλεις να δεις τις φωτογραφίες και τα βίντεό σου στην μεγάλη οθόνη; Ή μήπως σου αρέσει να ακούς μουσική από το κινητό σου στην τηλεόραση; Με την δωρεάν εφαρμογή Cast to TV από την InShot, όλα αυτά είναι πλέον παιχνιδάκι!

Δευτέρα 3 Ιουνίου 2024

Αριάδνη Σπυροπούλου

 ΘΑΛΑΣΣΑ ΜΟΥ




Θάλασσα, την ψυχή μου γαληνεύεις, όταν σε κοιτώ,
βάζω τις σκέψεις μου σε τάξη,
όταν σιμά στο πέλαγος βρεθώ.

Κυριακή 2 Ιουνίου 2024

«Σας ευχαριστούμε κύριε Νιόνιο μας!»

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ-ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΔΙΟΝΥΣΗ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟ

Aφιέρωμα στον μεγάλο διαχρονικό συνθέτη και τραγουδοποιό, Διονύση Σαββόπουλο, με αφορμή τα 80 του χρόνια, όπου για ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ, τέσσερα σχολεία, 120 παιδιά, τέσσερις Σύλλογοι Γονέων, από το 7ο, 9ο, 12ο και 14ο, Δημοτικά Σχολεία της Γλυφάδας, ενώνουν τα χέρια, τις ιδέες και την εθελοντική τους δράση για να γιορτάσουν τα γενέθλια ενός από τους πιο επιδραστικούς τραγουδοποιούς της Ελλάδας! 

Σάββατο 1 Ιουνίου 2024

Νίκη και Nike

 ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ
του Βασίλη Λάμπογλου

«Κύριε, εύραμεν μια γυναίκα»!, έλεγε το πρωινό της 15ης Απριλίου του 1865 ο Έλληνας εργάτης που δούλευε στις ανασκαφές της αρχαιολογικής αποστολής του Γάλλου υποπρόξενου Καρόλου Σαμπουαζό.
Μόλις είχε βρει τα πόδια και τον κορμό της Νίκης της Σαμοθράκης.
Και μιας και η Σαμοθράκη βρισκόταν ακόμα υπό την κυριαρχία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ο Σαμπουαζό απευθύνθηκε και πήρε την άδεια της Υψηλής Πύλης, για να μεταφέρει το γλυπτό στη Γαλλία, αφήνοντας πίσω την πλώρη γιατί πίστευε ότι ανήκει σε κάποιο άλλο γλυπτό.