Κυριακή 28 Ιουλίου 2024

Στη νηστεία άλλη γεύση

 ΚΡΙΘΑΡΟΤΟ ΜΕ ΚΑΛΑΜΑΡΙ ΚΑΙ ΖΥΜΑΡΙΚΑ ΟΛΙΚΗΣ ΑΛΕΣΗΣ
του Μάνου Δημητρούλη*

Τα Ζυμαρικά Ολικής Άλεσης αποτελούν ιδανική πηγή για πρόσληψη πρωτεΐνης, φυτικών ινών και ω-3 λιπαρών οξέων. Δοκιμάστε κριθαράκι ολικής μαζί με θαλασσινά και συγκεκριμένα καλαμαράκια και δώστε με αυτό το κριθαροτο στη νηστεία σας άλλη γεύση …

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 ΜΕΡΙΔΕΣ

250 γρ. Κριθαράκι Ολικής Άλεσης 
450 γρ. καλαμάρι φρέσκο ή κατεψυγμένο καθαρισμένο & κομμένο σε ροδέλες
200 γρ. ντοματίνια
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 πράσο σε λεπτές φέτες
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
30 ml ούζο
700 ml ζωμό λαχανικών
1 κ.γ. κουρκουμά
2 κ.σ. ελαιόλαδο
ξύσμα από 1 λεμόνι
λίγο φρέσκο άνηθο
Αλάτι & πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε κατσαρόλα πλασωτέ ή σε βαθύ αντικολλητικό τηγάνι σοτάρουμε το κρεμμύδι, το πράσο, τα ντοματίνια και τον κουρκουμά με το ελαιόλαδο
Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας, το μέλι, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε.
Ρίχνουμε και το καλαμάρι και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά.
Σβήνουμε με το ούζο και μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέτουμε το Κριθαράκι Ολικής Άλεσης, ανακατεύουμε και προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού.
Ρίχνουμε το ζωμό λαχανικών σε 3 δόσεις, ανακατεύοντας διαρκώς ενδιάμεσα με συνολικό χρόνο βρασμού 13 λεπτών.
Απομακρύνουμε από τη φωτιά προσθέτουμε τον άνηθο, σερβίρουμε & απολαμβάνουμε.

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ 
ανά μερίδα (1/4 συνταγής)

Ενέργεια: 384 kcal
Υδατάνθρακες: 48.4 γρ.
Πρωτεΐνη: 28.1 γρ.
Λιπαρά: 9.3 γρ.
Κορεσμένα Λιπαρά: 2.3 γρ.
Φυτικές Ίνες: 4.6 γρ.

.....................
Ο Μάνος Δημητρούλης είναι Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, Msc Αθλητικής Διατροφής και συγγραφέας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου