Δευτέρα 1 Ιουλίου 2024

Άλκη Ζέη

 ΤΟ ΚΑΠΛΑΝΙ ΤΗΣ ΒΙΤΡΙΝΑΣ

Το έχω διαβάσει πολλές φορές, το έχω παρακολουθεί στο θέατρο και στην κινηματογραφική του απόδοση και πάντα το παρακολουθώ με ενθουσιασμό σαν ακούω την ιστορία για πρώτη φορά.
 Πρόκειται και την ιστορία δύο κοριτσιών που ζουν σε ένα νησί του Αιγαίου. Η Μέλια και η Μυρτώ, έχουν ένα παππού που τους διηγείται αντί για παραμύθια, μύθους και θρύλους από την αρχαία Ελλάδα. Η φαντασία τους καλπάζει με έναν τρόπο που ενώ είναι φανταστικός δεν μοιάζει ψεύτικος. Έχουν και ένα ξάδερφο φοιτητή στην Αθήνα, που τους λέει ιστορίες για έναν τίγρη και εξάπτει περισσότερο τη φαντασία τους. Αυτόν το τίγρη στο νησί τον ονόμαζαν καπλάνι και ήταν βαλσαμωμένος μέσα σε μία βιτρίνα στη μεγάλη σάλα. Τους άρεσε να τρυπώνουν σου σαλόνι και να το παρατηρούν και η φαντασία τους συνέχεια κάλπαζε με ιστορίες για το καπλάνι, πώς τάχα το βράδυ ζωντανεύει και ταξίδευε σε χώρες μακρινές, ιστορίες που τις έτρεφε και ο εξάδελφός τους Νίκος. 
Το καλοκαίρι το νησί των κοριτσιών είναι όμορφο, γεμάτο εικόνες από θάλασσες, παιδιά που κολυμπούν, βάρκες, ναύτες, ψαράδες που ψαρεύουν και τραγουδούν, δελφίνια που κολυμπάνε, αμμουδιές και κότερα που ταξιδεύουν. 
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον συμβαίνουν ένα σωρό σημαντικά πράγματα για τη ζωή της Ελλάδας και τη ζωή των κοριτσιών. Ακούγανε να μιλάνε οι μεγάλοι για τη δημοκρατία και τη δικτατορία, για την καταστροφή της Σμύρνης, για την εκμετάλλευση των εργατών. Μέχρι που ο Νίκος έφυγε ξαφνικά και άρχισε τους στέλνει μηνύματα το καπλάνι, για να βοηθήσουν να κρυφτεί από τους εχθρούς της δημοκρατίας. Τα κορίτσια έζησαν μια αληθινή περιπέτεια με μυστήριο και αγωνία βοηθώντας για το δίκιο και το σωστό για τον Νίκο και την Ελλάδα. 
Εντυπωσιάζει από την πρώτη στιγμή αυτό το μυθιστόρημα, είναι ο μυστικός κώδικας που είχαν οι δύο αδελφές, για να συνεννοούνται μεταξύ τους, και σαν μη τους καταλαβαίνει άλλος κανείς. Αυτή ικανότητά τους να περιγράφουν αυτό που νιώθουν τη στιγμή που το νιώθουν με απλότητα και με ακρίβεια πάντα με εντυπωσίαζε, γιατί καταλάβαινα πού μπορούσαν να νιώσουν και να αντιληφθούν περισσότερα πράγματα από αυτά που βλέπουν και καταλαβαίνουν. 
[Εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ, σελίδες 184, έτος έκδοσης 2010].

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΚΟΤΡΟΓΙΑΝΝΗ

ΣΣ. Η παρουσίαση αυτή έγινε στο πλαίσιο του μαθήματος της Λογοτεχνίας Α' τάξης  της καθηγήτριας Γεωργίας Αλειφέρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου