Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024

Νεανικοί λόγοι για να το επισκεφτείτε... (7/24)

ΤΣΕΠΕΛΟΒΟ, ΕΝΑΣ ΓΡΑΦΙΚΟΣ ΟΡΕΙΝΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ 

Το Τσεπέλοβο είναι το μεγαλύτερο χωριό και πιο απομακρυσμένο ανάμεσα στα φημισμένα Ζαγοροχώρια, χτισμένο στις νότιες πλαγιές του όρου Τύμφη σε υψόμετρο 1080 μέτρα. Υπήρξε το διοικητικό κέντρο του Ζαγορίου από το 18ο αιώνα και ανέπτυξε ιδιαίτερη εμπορική δραστηριότητα λόγω της ξυλείας οθωμανικά χρόνια. Το 1700 λειτούργησε το πρώτο σχολείο του χωριού, στο οποίο δίδαξε για μικρό χρονικό διάστημα ο δάσκαλος του γένους Αθανάσιος Ψαλίδας.
 Το Τσεπέλοβο πέρα από το φυσικό περιβάλλον του με τη σπάνια βλάστηση, τα φαράγγια, τις αλπικές λίμνες και θα καταφύγια ζώων διαθέτει και αξιόλογη τουριστική υποδομή με πολλές επιλογές.
Υπάρχουν και νεανικοί λόγοι για να το επισκεφτείς:
  • Για να θαυμάσεις την παραδοσιακή πετρόκτιστη αρχιτεκτονική σε όλες τις κατοικίες, στα μονοπάτια και στις εκκλησίες.
  • Για να επισκεφθεί στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου που χτίστηκε το 18ο αιώνα σαν τρίκλιτη βασιλική με τρούλο.
  • Για να επισκεφτείς την πέτρινη μονή Ρογκοβού, χτισμένη στα χρόνια 1028 – 1034, δύο χιλιόμετρα έξω από το χωριό.
  • Για να χαλαρώσει την πλατεία του χωριού πίνοντας καφέ και τρώγοντας παραδοσιακά γλυκά του κουταλιού ή γευματίζοντας με συνοδεία τσίπουρου.
  • Για να διασκεδάσει στο τριήμερο πανηγύρι προς τιμή της Παναγίας τον Δεκαπενταύγουστο, που συγκεντρώνει κόσμο από όλα τα γειτονικά χωριά αλλά και πολλούς ξένους.
  • Για να κάνεις βόλτα στο αλσάκι και να θαυμάσεις την απέραντη θέα στα βουνά.
  • Για να τραβήξεις φωτογραφίες στην περισπούδαστη παλαιά πέτρινη γέφυρα του Κοκκόρη, που αποτελεί δείγμα ζαγορίτικης γεφυροποιίας.
  • Για να επισκεφτεί στο διπλανό χωριό Καπέσοβο και φορώντας άνετα παπούτσια να ανέβεις στο πέτρινο μονοπάτι με τα 1100 σκαλοπάτια - την σκάλα του Βραδέτου-  και να φτάσεις στο ορεινότερο χωριό τους Ζαγορίου, το Βραδέτο.
  • Για να πας στο γειτονικό χωριό Ηλιοχώρι και να δεις καταρράκτες μέσα στους οποίους σχηματίζονται φυσικές πισίνες (οβίρες) και αν τολμάς, να κολυμπήσεις στα παγωμένα νερά τους.
  • Για να απολαύσεις την υπέροχη φιλοξενία των ντόπιων οι οποίοι είναι πρόθυμοι να σε περιποιηθούν και να τους προσφέρουν τις πεντανόστιμες πίτες με χειροποίητο φύλλο.
ΑΛΕΞΗΣ ΚΟΥΚΟΣΙΑΣ

ΣΣ. Στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής γλώσσας της Α’ γυμνασίου, της καθηγήτριας Γεωργίας Αλειφέρη μαθητές και μαθήτριες περιγράφουν διάφορα μέρη από την πατρίδα μας και προτείνουν  να τα επισκεφθούμε για διάφορους (νεανικούς) λόγους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου