Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2018

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ

 Έχετε ποτέ χαθεί σε μια τεράστια βιβλιοθήκη; Πώς τα βγάλατε πέρα; Αυτό προσπάθησαν να κάνουν οι μαθητές της ομάδας του Προγραμματισμού, του 3ου Γυμνασίου Γλυφάδας! Μέσω ενός υπολογιστή προσπάθησαν να βρουν ένα συγκεκριμένο βιβλίο ή μια κατηγορία βιβλίων μέσα στα χιλιάδες βιβλία της βιβλιοθήκης του ιδρύματος Ευγενίδου, την  Τρίτη 22 Φεβρουαρίου!!!

Επισκέφτηκαν οι μαθητές το νεανικό τμήμα της βιβλιοθήκης και η υπεύθυνη του Ιδρύματος Ευγενίδου τους ενημέρωσε για τους τρόπους οργάνωσης της βιβλιοθήκης, αναζήτησης και εντοπισμού πληροφοριών στο έντυπο και ηλεκτρονικό υλικό της και πως να έρχονται σε άμεση επαφή με όλες τις υπηρεσίες που μπορεί να τους παρέχει. Τους εξήγησε  τον τρόπο που ταξινομούν τα 60.000 βιβλία της διώροφης βιβλιοθήκης, με τις 10 βασικές κατηγορίες που χωρίζονται καθώς και τις περίπου 10 υποκατηγορίες που υπάρχουν για κάθε κατηγορία.
Η υπεύθυνη της βιβλιοθήκης έλυσε τις απορίες τους και οι μαθητές κλήθηκαν στην συνέχεια να αναζητήσουν μόνοι τους τις βιβλιογραφικές πηγές και να διαπιστώσουν την ευκολία εντοπισμού του βιβλίου που τους ενδιαφέρει μπαίνοντας στην ιστοσελίδα της βιβλιοθήκης του ιδρύματος, κάτι που μπορούν να το κάνουν ακόμα κι από το σπίτι τους.
Στην συνέχεια οι μαθητές ξεναγήθηκαν στους χώρους της βιβλιοθήκης όπου φυλάσσονται τα βιβλία, αλλά και στο άνετο και ευχάριστο περιβάλλον μελέτης το οποίο έχει χιλιάδες επισκέπτες το χρόνο. Σε καθημερινή βάση, πάνω από 200 άτομα, όπως μαθητές, φοιτητές, εκπαιδευτικοί, επιστήμονες, επαγγελματίες, φιλοξενούνται στους χώρους της και χρησιμοποιούν ελεύθερα τα άνετα αναγνωστήρια, τους υπολογιστές και το υλικό της.
Οι μαθητές εντυπωσιάστηκαν με αυτόν τον εύκολο πια τρόπο που μπορεί κανείς να βρει ένα βιβλίο ανάμεσα σε τόσα πολλά! Αυτή η εκδρομή επικαιροποίησε και την διαχρονικότητα της ψυχαγωγίας που προσφέρει το διάβασμα βιβλίων!   

 Σοφία-Αριάδνη Κόκκωνα, Σπύρος Φαρμάκης   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου