Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2015

Cyberkid



 ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
 
Σε διαδικτυακή συζήτηση με την Ελληνική Αστυνομία συμμετείχαν, πρόσφατα, μαθητές του 3ου Γυμνασίου Γλυφάδας και αφορούσε τα πράγματα που πρέπει να προσέχουν όταν πλοηγούνται στο διαδίκτυο.
Πρώτα απ’ όλα, μας μίλησαν για τον εθισμό που μπορεί να δημιουργηθεί σε κάποιον, αν κάθεται με τις ώρες στον υπολογιστή. 
Όλοι μας συμφωνούμε ότι το να σερφάρουμε στο ίντερνετ είναι διασκεδαστικό, αλλά αν χρησιμοποιείται σε υπερβολικά πολύ βαθμό, τότε κοβόμαστε από τον έξω κόσμο και τις δραστηριότητες μας και το μόνο πράγμα που μας ευχαριστεί είναι να παίζουμε στον υπολογιστή μας. Συμπτώματα όπως ο πονοκέφαλος, οι αϋπνίες και τα ξέρα μάτια εμφανίζονται από τον οργανισμό μας  ως σημάδι ότι έχει ξεπεραστεί η φυσιολογική ώρα χρήσης του  ηλεκτρονικού υπολογιστή.
Βέβαια, ο στόχος αυτής της τηλεδιάσκεψης  δεν είχε σκοπό να κάνει τους μαθητές να φοβηθούν, αλλά να προβληματιστούν για τις διάφορες απάτες που γίνονται μέσω διαδικτύου και να τους προτείνουν λύσεις σε περίπτωση που τους συμβεί κάτι για να ξέρουν πώς να το αντιμετωπίσουν.Ένας από τους πιο σημαντικούς κίνδυνους μας τόνισαν ότι είναι το cyber bullying, δηλαδή ο εκφοβισμός μέσω διαδικτύου.
Η μορφή εκφοβισμού αυτή μπορεί να συναντηθεί σε SMS, e-mail, σε chat rooms ή σε διάφορες ιστοσελίδες. Οι  λύσεις είναι απλές: πρώτα- πρώτα τους αγνοούμε και δεν απαντάμε ή αν βρισκόμαστε σε ιστοσελίδα πατάμε χι. Σημαντικό  είναι να μην σβήσουμε τα αποδεικτικά στοιχεία π.χ. τα μηνύματα που έχουμε λάβει από το  άτομο αυτό και τέλος, απευθυνόμαστε άμεσα σε κάποιον μεγαλύτερο μας.
Για να μην μας τύχει κάτι τέτοιο, δεν πρέπει να συνομιλούμε με άτομα που δεν γνωρίζουμε και να μην δημοσιοποιούμε προσωπικά μας δεδομένα και φωτογραφίες σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης γιατί αυτό μπορεί να  οδηγήσει σε κλοπή προσωπικών δεδομένων, ή ακόμα και σε απαγωγή.
Επίσης μιλήσαμε και για άλλου είδους απάτες, όπως για παράδειγμα τις νιγηριανές  απάτες  όπου λαμβάνεις μέσω e-mail ότι κέρδισες σε έναν κλήρο ή ότι μπορείς να γίνεις συνέταιρος σε μια ξένη εταιρία, με αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι να βάζουν τον κωδικό του λογαριασμού της τράπεζά τους και να χάνουν ότι χρήματα είχαν αποθηκευμένα.
Επιπλέον μας πρότειναν την ιστοσελίδα της αστυνομίας σε περίπτωση που θα θέλαμε να παίξουμε με ασφάλεια διασκεδαστικά παιχνίδια ή αν θέλουμε να καταγγείλουμε κάτι, το cyber kid ή το τηλέφωνο τους, 11188.    
ΣΤΕΛΛΑ ΓΚΟΤΣΗ
ΦΩΤΟΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΑ 








 

1 σχόλιο:

  1. Συγχαρητήρια για τα ζωντανά ρεπορτάζ των μαθητών που θυμίζουν κείμενα επαγγελματία ρεπόρτερ. Προτείνω να παρουσιαστεί πιο αναλυτικά το Cyberkid. Να προβληθούν όλες οι διαφάνειες. Να ευαισθητοποιηθούν οι μαθητές και οι γονείς ακόμα περισσότερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή