Δευτέρα 7 Μαΐου 2018

Από το σχολείο

 ΜΕΤΡΗΣΑΝ ΤΗΝ ΠΕΡΙΜΕΤΡΟ ΤΗΣ ΓΗΣ
 
Δύο ομάδες μέτρησαν φέτος την περίμετρο της γης και οι δύο την υπολόγισαν με ακρίβεια, από την αυλή του 3ου Γυμνασίου Γλυφάδας μετρώντας την σκιά που σχημάτιζε μια κάθετος ράβδος και με απλές μαθηματικές πράξεις. Την μια ομάδα συντόνιζαν οι καθηγητές των φυσικών επιστημών Γεωργία Πράππα, Αικατερίνη Ραυτοπούλου και Αικατερίνη Ρόζη και την άλλη συντόνιζε ο μαθηματικός Ισίδωρος Γλαβάς.

Στην Εαρινή Ισημερία, ο ήλιος είναι πάνω από τον ισημερινό της Γης, με αποτέλεσμα η νύχτα και η μέρα να έχουν ίση διάρκεια σε οποιοδήποτε σημείο της γήινης επιφάνειας και όταν ο ήλιος μεσουρανεί για την περιοχή μας,  οι μαθητές του σχολείου με την καθοδήγηση των καθηγητών τους πραγματοποίησαν το πείραμα και υπολόγισαν την ακτίνα της Γης!
Βάλανε στύλους μέσα στο προαύλιο, μέτρησαν το ύψος τους και το μήκος της σκιάς τους και με απλούς τριγωνομετρικούς υπολογισμούς ,υπολόγισαν την περίμετρο της Γης με μικρή απόκλιση από την πραγματική!
Η διαδικασία αυτή είναι γνωστή ως  «Το πείραμα του Ερατοσθένη» και είναι η μέθοδος με την οποία ο αρχαίος Έλληνας μαθηματικός, γεωγράφος και αστρονόμος υπολόγισε τον 3ο αιώνα πΧ με παρέκκλιση 2% την περίμετρο της γης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου