Τρίτη 8 Μαΐου 2018

Θάλασσα και υπεραλίευση

Επίσκεψη στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Δραπετσώνας

Η ομάδα Εθελοντισμού του 3ου Γυμνασίου Γλυφάδας επισκέφτηκε το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Δραπετσώνας προκειμένου να παρακολουθήσει το πρόγραμμα: «Μια θάλασσα για μας και τις μελλοντικές γενιές – Αλιεία» που σχετίζεται με την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και την υπεραλίευση.

Το πρόγραμμα αυτό αποτελούταν από τρία μέρη.Αρχικά τα παιδιά έκαναν μια συζήτηση με θέμα τους 17 στόχους που έχουν θέσει τα Ηνωμένα Έθνη από το 2015 και  τους οποίους πρέπει να πετύχουν μέχρι το τέλος της χρονιάς 2030 προκειμένου να δημιουργηθεί ένας καλύτερος κόσμος.Αυτοί οι στόχοι είναι η μηδενική φτώχεια,η μηδενική πείνα,η καλή υγεία και η ευημερία,η ποιοτική εκπαίδευση,η ισότητα των φύλων,το καθαρό νερό και η αποχέτευση ,η φτηνή και καθαρή ενέργεια,η αξιοπρεπής εργασία και η οικονομική ανάπτυξη,οι ανθεκτικές υποδομές και η καινοτομία,οι λιγότερες ανισότητες,οι βιώσιμες πόλεις και κοινότητες,η υπεύθυνη κατανάλωση και παραγωγή,η δράση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής,η ζωή στο νερό, η ζωή στη στεριά, η ειρήνη, δικαιοσύνη και οι ισχυροί θεσμοί ανάμεσα στα κράτη καθώς και η συνεργασία όλων των ανθρώπων και κρατών για την επίτευξη αυτών των στόχων.
Κατά τη διάρκεια του δεύτερου μέρους τα παιδιά παρακολούθησαν βίντεο και συζήτησαν για την υπεραλίευση. Είναι ένα θέμα που απασχολεί όλο τον κόσμο και αν δεν προσπαθήσουμε να το σταματήσουμε θα υπάρξει πολύ μεγάλο πρόβλημα.Δεν φταίνε μόνο οι ψαράδες αλλά και οι καταναλωτές για αυτή την κατάσταση.Οπότε όλοι μπορούμε να βοηθήσουμε! Πολλοί επαγγελματίες ψαράδες,σκεφτόμενοι μόνο το χρήμα, χρησιμοποιούν πρακτικές οι οποίες γδέρνουν τον βυθό κι έτσι αντί να βοηθόυν στην αναπαραγωγή καταστρέφουν τα ψάρια όπως για παράδειγμα οι μηχανότρατες και τα δίχτια του θανάτου.Εκεί παγιδεύονται και πάρα πολλά μικρά ψάρια  ή διάφορα φύκια, ίππόκαμποι,κοράλια και άλλα είδη τα οποία δεν τρώγονται.Παρ’όλα αυτά ,όλα τούτα τα πλάσματα,πιάνονται στα τεράστια δίχτια και αφού έχουν πεθάνει οι ψαράδες τα ξαναρίχνουν στην θάλασσα.
Επειδή αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί πρέπει όλοι να ενημερωθούν και να αναλάβουν δράση.Όλοι έχουν την δυνατότητα να κατεβάσουν στο κινητό τους την εφαρμογή WWF FISH GUIDE μέσω της οποίας μπορούν να μάθουν πολλές πληροφορίες σχετικά με τα ψάρια που αγοράζουν όπως για παράδειγμα την εποχή που τρώγεται κάθε ψάρι και το επιτρεπόμενο μήκος του κάθε ψαριού όταν αλιεύεται.Με αυτό τον τρόπο όλοι θα γίνουμε πιο υπεύθυνοι πολίτες και θα συμβάλλουμε στην διακοπή του φαινομένου της υπεραλίευσης το οποίο μαστίζει όλο τον κόσμο.
Στο τρίτο μέρος τα παιδιά χωρίστηκαν σε τρεις μεγάλες ομάδες και έπαιξαν ένα παιχνίδι. Κάθε ομάδα είχε ένα μεγάλο γυάλινο μπολ γεμάτο με μικρά αλουμινένια μπαλάκια. Ανά 20 δευτερόλεπτα (αλιευτικές περιόδους) τα παιδιά ρουφούσαν με ένα καλαμάκι και προσπαθούσαν να πιάσουν τα μπαλάκια και να τα τοποθετήσουν σε ένα πλαστικό ποτήρι που υπήρχε δίπλα.Η ομάδα που μάζεψε τα περισσότερα μπαλάκια και νίκησε στον πρώτο γύρο πήρε πιο «εξειδικευμένα μηχανήματα» και προσπαθούσε να μαζέψει τα μπαλάκια των άλλων ομάδων! Ήταν ένας διασκεδαστικός τρόπος ώστε να νιώσουν τα παιδιά σαν ψαράδες ερασιτέχνες και μη και να μπουν για λίγο στην θέση τους.
Φεύγοντας, οι συμμετέχοντες  έλαβαν ως δώρο από τους υπεύθυνους του προγράμματος ένα καπέλο και ένα μολύβι με το όνομα του κέντρου. Στη διαδρομή για την επιστροφή τους στο σχολείο τα παιδιά συζητούσαν με τις καθηγήτριες τους τα συμπεράσματά τους από αυτή την πολύ διδακτική εμπειρία που είχαν μόλις ζήσει. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι  πρέπει να «προσέχουμε για να έχουμε» όπως λέει και ο σοφός λαός.

Μαρία Σιαπατόρη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου