Πειράματα στο Athens Science Festival
Η ομάδα πειραμάτων του 3ου Γυμνασίου Γλυφάδας, για άλλη μια χρονιά, συμμετείχε με πολύ μεγάλη επιτυχία στο Athens Science Festival κάνοντας πειράματα με τα οποία κατέπληξαν όσους τα παρακολούθησαν και τους εξήγησαν πολλά φυσικά φαινόμενα τα οποία ίσως ποτέ να μην είχαν σκεφτεί.
Η ομάδα η οποία απαρτιζόταν από παιδιά όλων των τάξεων του σχολείου, μαζί με τις καθηγήτριες τους Αικατερίνη Ρόζη, Γεωργία Πράππα και Αικατερίνη Ραυτοπούλου πραγματοποίησαν μια σειρά από πειράματα όπως «Το αόρατο μελάνι» στο οποίο τα παιδιά έπρεπε να βουτήξουν ένα ξύλινο καλαμάκι από σουβλάκι μέσα σε μια βάση και έπειτα να ζωγραφίσουν κάτι πάνω σε μικρά χαρτάκια τα οποία ήταν καλυμμένα με φελοναφθαλίνη, μια ουσία που είναι δείκτης.Με αυτό το πείραμα τα παιδιά δείξανε την αντίδραση μιας βάσης όταν αυτή έρχεται σε επαφή με ένα οξύ.
Έπειτα δημιούργησαν έναν «πυροσβεστήρα» χρησιμοποιώντας ξύδι και σόδα .Με αυτό το μείγμα το οποίο εκλύει διοξείδιο του άνθρακα κατάφεραν να σβήσουν μερικά κεράκια ρεσό κι έτσι να αναπαραστήσουν τον τρόπο λειτουργίας ενός πυροσβεστήρα.
Χρησιμοποιώντας πατάτες και καλαμάκια του καφέ προκαλούσαν τα μικρότερα παιδιά καθώς και τους μεγαλύτερους να τρυπήσουν την πατάτα με το καλαμάκι. Αρχικά για το κοινό αυτό ήταν πολύ δύσκολο καθώς δεν γνώριζε τον τρόπο.Όμως μετά την εξήγηση των «ειδικών» άρχισε να γίνεται πιο εύκολο. Αυτό το πείραμα είχε σχέση με την πίεση του αέρα.
Στη συνέχεια, θέλοντας να μιλήσουν για την ταχύτητα του φωτός έκαναν ένα πείραμα στο οποίο έβαλαν ένα μικρό μέσα σε ένα μεγαλύτερο ποτήρι και σιγά-σιγά γέμιζαν το μεγάλο ποτήρι με ηλιέλαιο. Το αποτέλεσμα ήταν στο τέλος να μην φαίνεται καθόλου το μικρότερο ποτήρι .Αυτό συνέβη γιατί το φως ταξίδευε με την ίδια ταχύτητα στο γυαλί,στο ηλιέλαιο και στα μάτια των ανθρώπων.Έτσι ήταν αδύνατο να ξεχωρίσουν τα 2 υλικά.
Μετά έχοντας στη διάθεση τους μια μπαταρία, ένα σύρμα και μερικά μαγνητάκια δημιούργησαν ένα ηλεκτρομαγνητικό πεδίο και «δίδαξαν» τον τρόπο λειτουργίας των μηχανημάτων.
Ένα μπαλόνι φουσκωμένο άραγε μπορεί να χωρέσει μέσα σε ένα μικρό μπουκάλι; Μάλλον όχι! Κι όμως τα παιδιά του 3ου Γυμνασίου Γλυφάδας κάνουν «τα αδύνατα δυνατά» και καταφέρνουν χρησιμοποιώντας μπαμπάκι,υγρό πιάτων,οινόπνευμα και λίγη φωτιά να διαψεύσουν όσους λένε ότι αυτό είναι αδύνατο.
Πώς θα μπορούσαμε να δούμε από κοντά τα στοιχεία από τα οποία αποτελείται το νερό; Συνδέοντας ένα ποτήρι με νερό με ένα ηλεκτρικό κύκλωμα μπαταρίας.Χωρίς τη χρήση μικροσκοπίου οι μικροί επιστήμονες κατάφεραν να διαπιστώσουν και να επαληθεύσουν την σύνθεση του νερού από 2 μόρια υδρογόνου και 1 μόριο οξυγόνου.
Αν ξεχειλίσουμε ένα ποτήρι μεγάλο με νερό κι έπειτα το καλύψουμε με μια χαρτοπετσέτα και το γυρίσουμε ανάποδα κρατώντας το καλά ,ο τόπος θα γίνει μούσκεμα;Όχι!!!Εφόσον γυρνώντας το ποτήρι κρατάμε καλά τη χαρτοπετσέτα γύρω-γύρω ο αέρας που σπρώχνει το νερό προς τα κάτω βρίσκει αδιέξοδο κι έτσι το νερό παραμένει στη θέση του!!
Τέλος τα παιδιά του Athens Science Festival για να εντυπωσιάσουν τους μικρούς τους φίλους τους ετοίμασαν σουβλάκια από μπαλόνια τα οποία παραξένεψαν τους γονείς κι έτσι βρέθηκε η ευκαιρία να δοθεί μια ακόμα εξήγηση σχετικά με τα πολυμερή αντικείμενα την οποία την μαθαίνει κανείς στο βιβλίο της Χημείας της Γ΄ Γυμνασίου!!!
Όλα τα παιδιά πέρασαν πολύ όμορφα,κάνοντας πειράματα τα οποία άφησαν γνώσεις στους μικρούς και μεγάλους επισκέπτες αυτού του festival.
Μαρία Σιαπατόρη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου