Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2019

Το πραγματικό νόημα

«Μια χριστουγεννιάτικη ιστορία»

Το  θέατρο ΔΙΑΝΑ επισκέφτηκαν οι μαθητές της Α’ τάξης του 3ου Γυμνασίου Γλυφάδας  για να παρακολουθήσουν την παράσταση «Μια χριστουγεννιάτικη ιστορία» βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Κάρολου Ντίκενς. Αναφέρεται σε έναν πολύ πλούσιο άνθρωπο ο οποίος μισεί τα Χριστούγεννα όσο τίποτε άλλο. 

Το πνεύμα των Χριστουγέννων επισκέπτεται τον σκληρόκαρδο και τσιγκούνη Εμπενέζερ Σκρουτζ ταξιδεύοντάς τον στο παρελθόν, στο παρόν και το μέλλον. Παραμονή Χριστουγέννων ο τσιγκούνης και μισάνθρωπος Σκρουτζ, που απεχθάνεται τα Χριστούγεννα, δέχεται επίσκεψη από τρία πνεύματα, το πνεύμα των Χριστουγέννων που πέρασαν, το πνεύμα των φετινών Χριστουγέννων και τελευταίο, το πνεύμα των Χριστουγέννων που θα έρθουν. Σκοπός των πνευμάτων είναι να του θυμίσουν την εποχή που αγαπούσε τα Χριστούγεννα και τους ανθρώπους και να την συγκρίνουν με τα φετινά Χριστούγεννα, που τα περνά μόνος του. Πιο πολύ όμως σκοπός του πνεύματος των Χριστουγέννων που θα έρθουν είναι να ξανακερδίσει την ευκαιρία να γεμίσει την καρδιά του με αγάπη και ενδιαφέρον για τον συνάνθρωπο, να μάθει να προσφέρει στους γύρω του, όχι μόνο υλικά αγαθά αλλά και συναισθήματα.
Ο ήρωας, από απαίσιος και αγενής άνθρωπος,  μέσα από αυτό του το ταξίδι έρχεται αντιμέτωπος με τα λάθη του, αναθεωρεί τη ζωή του και την αντιμετώπιση των ανθρώπων γύρω του και πραγματικά αλλάζει στάση ζωής.
Τα παιδιά  χαρακτήρισαν την παράσταση εξαιρετική και πως θα την συνιστούσαν σε όποιον θέλει να δει κάτι κλασικό και ωραίο.  Η ερμηνεία των ηθοποιών, που  ήταν δεκαπέντε κυρίως νέα παιδιά, ήταν υπέροχη, ειδικά του ηθοποιού που υποδυόταν τον Σκρουτζ. Την ευχάριστη ατμόσφαιρα συμπλήρωναν τα τραγούδια και τα χορευτικά που παρεμβάλλονταν στην πλοκή του έργου. Πλούσια και εξαιρετικά τα κοστούμια των ηθοποιών που απεικόνιζαν την εποχή που διαδραματίζεται. Προσεγμένα τα σκηνικά, με πολλά εφέ, που λειτουργούσαν συμπληρωματικά στην κατανόηση του περιεχομένου της παράστασης. 
Η παράσταση ήταν συγκινητική και προβλημάτισε τους μαθητές για τις αξίες της ζωής και το πραγματικό νόημα του πνεύματος των Χριστουγέννων. Λίγο πριν κλείσουν τα σχολεία για τις γιορτές, αξίζει να θυμηθούμε ότι το νόημα των Χριστουγέννων δεν είναι τα δώρα αλλά η προσφορά αγάπης.
Η παράσταση παρουσιάζεται κάθε Κυριακή στις 12:00 και στις 15:00 έως τις 12 Ιανουαρίου. Αξιοσημείωτο είναι πως ένα μέρος των εσόδων διατίθενται στον μη κερδοσκοπικό οργανισμό «Η κιβωτός του κόσμου».

ΦΑΙΗ ΓΑΒΡΑ, ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΣ, ΑΜΑΛΙΑ ΜΑΡΑΓΓΕΛΗ


ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Συγγραφέας:Κάρολος Ντίκενς
Μετάφραση:Μαρία Σ. Μπλάνα
Σκηνοθεσία:Κωνσταντίνα Νικολαΐδη
Σκηνικά:Μαρία Φιλίππου
Κοστούμια:Πολυτίμη Μαχαίρα
Μουσική:Αρετή και Ιωάννα Σπανομάρκου
Φωτισμοί:Χριστίνα Θανάσουλα
Χορογραφία:Χριστίνα Φωτεινάκη
Παίζουν:Θανάσης Κουρλαμπάς, Ορέστης Τρίκας, Κωνσταντίνος Μπάζας, Νίκος Βατικιώτης, Κατερίνα Νικολοπούλου, Αλεξία Στολιδάκη, Παναγιώτα Χαϊδεμένου, Γιάννης Φιλίππου, Βασίλης Φακανάς, Κατερίνα Κωνσταντέλλου, Μελισσάνθη Ρεγκούκου, Άννα Μάγκου, Φώτης Κουτρουβίδης, Ιωάννα Δαρμή και οι μικροί Νικόλας Ιωνάς και Αριστοτέλης Αφεντάκης. Σε video ο Γεράσιμος Σκιαδαρέσης.Ακούγεται η φωνή του Μάνου Ζαχαράκου.

ΦΩΤΟΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΑ






























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου