Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2019

ΤΟ ΑΛΦΑΒΗΤΑΡΙ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ (19)

P2P, Password, Paste, Patch, PDF, Phishing, Pharming, PHP, Ping, Plug-in, Podcast

Το Αλφαβητάριο του διαδικτύου (ΙΘ' μέρος) είναι ένα λεξικό το οποίο εξηγεί τους όρους που χρησιμοποιούνται στο διαδίκτυο. Πρόκειται για περιγραφή διαδικτυακών διαδικασιών που παράλληλα επεκτείνουν την κατανόησή τους. Είναι ταξινομημένες με το λατινικό αλφάβητο δίνοντας την αγγλική ορολογία που έχει επικρατήσει και στην συνέχεια τον Ελληνικό όρο που αντιστοιχεί.

P2P

P2P ή «peer to peer» σημαίνει ότι δύο υπολογιστές επικοινωνούν μεταξύ τους, χωρίς να υπάρχει κάποιος server που να αναλαμβάνει τη μεταξύ τους επικοινωνία, αλλά έχοντας μεταξύ τους άμεση σύνδεση. Για να γίνει αυτό πρέπει οι δύο υπολογιστές να έχουν το ίδιο λογισμικό, μέσω του οποίου να επικοινωνούν. Έτσι π.χ. μπορούν να σταλούν ηλεκτρονικά μηνύματα ή να γίνει ανταλλαγή πληροφοριών από τον έναν υπολογιστή απευθείας στον άλλον.

Password - Κωδικός πρόσβασης

Ο κωδικός πρόσβασης μαζί με το όνομα χρήστη (username) αποτελεί την ταυτότητά μας, μέσω της οποίας αποκτούμε εξουσιοδότηση σε κάποια υπηρεσία ή πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Είναι πολύ βασικό να επιλέγουμε κωδικούς που είναι δύσκολο να τους μαντέψει κάποιος άγνωστος (έτσι π.χ. δεν συνιστούμε ως κωδικούς ημερομηνίες γενεθλίων και ονόματα οικείων). Επίσης, δεν πρέπει να δίνουμε σε κανέναν τον κωδικό πρόσβασης στο Διαδίκτυο, καθώς μαζί με το όνομα χρήστη (που συνήθως δεν είναι κρυφό) θα μπορεί να συνδέεται στο Διαδίκτυο με την δική μας ταυτότητα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Paste – Επικόλληση

Εφόσον έχει προηγηθεί η διαδικασία αποκοπής ή αντιγραφής, μπορούμε να επικολλήσουμε το επιλεγμένο τμήμα που βρίσκεται προσωρινά αποθηκευμένο στο clipboard σε ένα νέο ή ήδη υπάρχον έγγραφο.

Patch - Αναβάθμιση

Στα ελληνικά σημαίνει μπάλωμα, στη γλώσσα των υπολογιστών όμως, patch είναι ένα μικρό κομμάτι λογισμικού που έχει σχεδιαστεί, ώστε να διορθώσει προβλήματα στη λειτουργία ενός προγράμματος ή να βελτιώσει κάποια στοιχεία του.

PDF

Σύντομη περιγραφή του όρου «Portable Document Format». Πρόκειται για ένα ειδικό τύπο αρχείου, που έχει δημιουργηθεί από την εταιρεία Adobe Systems και χρησιμοποιείται ευρέως στο Διαδίκτυο για την προβολή αρχείων κειμένου. Τα αρχεία μπορούν να διαβαστούν στο ειδικό περιβάλλον Acrobat Reader, το οποίο παρέχεται δωρεάν και μπορούμε να το εγκαταστήσουμε στον υπολογιστή μας. Συνήθως, όταν σε μια ιστοσελίδα υπάρχουν αρχεία .PDF, υπάρχει και ειδική ένδειξη για το πώς μπορούμε να εγκαταστήσουμε τον Acrobat Reader. 

Phishing

Το phishing είναι η πρακτική της παραπλάνησης ενός χρήστη κάνοντάς τον να δώσει προσωπικές του πληροφορίες σε μια ψεύτικη φόρμα στο Διαδίκτυο. Μια τέτοιου είδους δραστηριότητα θα επιτρέψει σε έναν cracker να κλέψει ή να πλαστογραφήσει τα στοιχεία του θύματος ή/και να κερδίσει παράνομη πρόσβαση στα δεδομένα του/της, όπως προσωπικούς λογαριασμούς, συνδρομές, e-mail, κωδικούς PIN, κωδικούς TAN, κ.λπ.

Pharming

Το pharming είναι μια μορφή απάτης της ηλεκτρονικής διεύθυνσης (domain name), που έχει ως αποτέλεσμα να πιστεύουν οι χρήστες ότι βρίσκονται σε μια γνήσια ιστοσελίδα με το σωστό URL. Ωστόσο, στην πραγματικότητα έχουν παραπεμφθεί σε μια ψεύτικη. Οι απατεώνες καταφέρνουν να εκτρέψουν τη ροή των επισκεπτών σε άλλο ιστοχώρο, όπου τα στοιχεία των συναλλαγών που καταχωρούνται χρησιμοποιούνται για την οικονομική εξαπάτηση των επισκεπτών.

PHP

Πρόκειται για γλώσσα προγραμματισμού, με την οποία μπορούν να υλοποιηθούν αρκετά πολύπλοκες διαδικτυακές εφαρμογές. Επειδή είναι public domain software, γίνεται όλο και πιο δημοφιλής τόσο σε πανεπιστημιακά όσο και σε επιχειρησιακά περιβάλλοντα. Οι ιστοσελίδες που έχουν υλοποιηθεί με τη γλώσσα PHP έχουν την κατάληξη .php.

Ping

Πρόκειται για τη σύντμηση του όρου «Packet InterNet Groper» και είναι ένα πρόγραμμα που προσδιορίζει εάν υπάρχει σύνδεση ενός υπολογιστή με το δίκτυο. Για αυτό το σκοπό, το Ping στέλνει ένα «πακέτο δεδομένων» στον υπολογιστή που θα ελεγχθεί εάν είναι σε σύνδεση. Το πακέτο αποστέλλεται αυτόματα πίσω, δίνοντας έτσι την δυνατότητα να δούμε εάν μπόρεσε να βρει τον υπολογιστή αυτό και πόσο χρόνο χρειάστηκε.

Plug-in

Πρόκειται για πρόσθετες εφαρμογές προγραμμάτων, οι οποίες, αφού εγκατασταθούν δίνουν πρόσθετη λειτουργικότητα στα προγράμματα αυτά. Έτσι π.χ. μπορούμε να έχουμε ένα plug-in για το πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνας Photoshop, το οποίο μας δίνει τη δυνατότητα να χρησιμοποιούμε πολλά διαφορετικά φίλτρα επάνω στην εικόνα αυτή, εκτός αυτών που παρέχει το βασικό περιβάλλον του προγράμματος. Στο Διαδίκτυο χρησιμοποιούνται πολλά plug-ins, που μας επιτρέπουν να δούμε εικόνες, βίντεο, ήχο κ.α., μέσα από τις ιστοσελίδες. Χωρίς τα plug-ins αυτά, θα μπορούσαμε να βλέπουμε μόνο τις ιστοσελίδες που έχουν υλοποιηθεί στη γλώσσα HTML ή τις φωτογραφίες της μορφής .jpg ή .gif.

Podcast

Podcast ονομάζεται ένα αρχείο που περιλαμβάνει μια ηχογράφηση ή μια σειρά ηχογραφήσεων που εντάσσονται στην ίδια θεματική. Το podcast μπορεί κανείς να το ακούσει όποια στιγμή θέλει μέσω κάποιας ιστοσελίδας ή μπορεί να γραφτεί συνδρομητής σε μια σειρά ηχογραφήσεων και να ενημερώνεται αυτόματα για κάθε νέα προσθήκη στο podcast που παρακολουθεί.

Συνεχίζεται... 
ΠΗΓΗ: saferinternet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου