ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΑΘΗΝΑ
«Βόλτα Στην Πλάκα» στο πλαίσιο προγράμματος του Πολιτιστικού Ιδρύματος της τράπεζας Πειραιώς πραγματοποίησαν μαθητές, των τμημάτων Β2 και
Β3, του 3ου Γυμνασίου Γλυφάδας. Τα παιδιά βρέθηκαν στη μέση του παλαιού και του νέου.
Κάνοντας την βόλτα στην Πλάκα, ένιωσαν πως είναι σε μια άλλη εποχή, ανακάλυψαν δημιουργήματα, με την βοήθεια της ξεναγού. Περιλάμβανε στάσεις σε σημεία ενδιαφέροντος και βιωματική γνωριμία με επιλεγμένα βυζαντινά μνημεία, οικίες και κυρίως ναούς.
Κάνοντας την βόλτα στην Πλάκα, ένιωσαν πως είναι σε μια άλλη εποχή, ανακάλυψαν δημιουργήματα, με την βοήθεια της ξεναγού. Περιλάμβανε στάσεις σε σημεία ενδιαφέροντος και βιωματική γνωριμία με επιλεγμένα βυζαντινά μνημεία, οικίες και κυρίως ναούς.
Ξεκίνησαν από ένα ανακαινισμένο βυζαντινό αρχοντικό που η αισθητική του γοήτευσε τα παιδιά. Στην διάρκεια της περιήγησης ενημερώθηκαν, πως όταν αποφασίστηκε η Αθήνα να γίνει η πρωτεύουσα ήταν σε δίλλημα άμα έπρεπε να ανασκάψουν την περιοχή της Πλάκας για αρχαία μνημεία ή να κτίσουν καινούργια σπίτια. Τελικά κατέληξαν στην απόφαση να κτίσουν σπίτια.
Έφτασαν έξω από τον ιερό ναό της Αγίας Αικατερίνης που κτίστηκε κατά την Βυζαντινή περίοδο και δίπλα διασώζονται κίονες και το επιστήλιο ρωμαϊκών λουτρών. Γνώρισαν το χορηγικό μνημείο του Λυσικράτους που το δημιούργησε γιατί νίκησε το θεατρικό έργο που χρηματοδότησε σε θεατρικούς αγώνες. Κατά την τουρκοκρατία καπουτσίνοι καλόγεροι το χρησιμοποίησαν ως μοναστήρι.
Το καλύτερο μνημείο της εκδρομής, ο ναός του Αγίου Νικολάου Ραγκαβά. Πολύ παλαιός βυζαντινός ναός. Το ιερό ήταν το πιο παλαιό μέρος, το υπόλοιπο ήταν πιο καινούργιο. Το τραπέζι στο ιερό δεν ήταν κανονικό τραπέζι αλλά ένα κομμάτι λείου ξύλου πάνω σε ένα κιονόκρανο κορινθιακού ρυθμού. Μέσα στο ναό φυλάσσεται η καμπάνα που ήχησε για πρώτη φορά μετά από τα 400 χρόνια σκλαβιάς, στην ελεύθερη πλέον Αθήνα. Η Αθήνα ήταν τόσο μικρή που ακούστηκε ο χτύπος της σε όλη την τότε πόλη.
Προς το τέλος της εκδρομής μας συνάντησαν ένα μεγάλο σπίτι, αρχοντικό, που χτίστηκε επί τουρκοκρατίας. Είναι το μόνο που σώζεται από τα τρία που υπήρχαν. Ανήκε στην οικογένεια των Μπενιζέλων. Σε αυτό γεννήθηκε και έζησε η Αγία Φιλοθέη, η οποία με τα χρήματα της οικογένειας της αγόραζε από τους Τούρκους γυναίκες σκλάβες και τις ελευθέρωνε.
Ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα εκπαιδευτική εκδρομή αφού η παρουσία ξεναγού βοήθησε να καταλάβουν οι μαθητές την αξία του τι έβλεπαν γύρω τους.
ΜΑΡΙΑ ΜΑΓΚΑΝΑΡΗ, ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου