Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2020

Αικατερίνη Ρόζη

Στο σεμινάριο ρομποτικής – αυτοματισμών του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος  

Το σεμινάριο ρομποτικής και  αυτοματισμών (ESA Robotics and Automation Teacher  workshop) συμμετείχε και παρακολούθησε με επιτυχία η καθηγήτρια του 3ου Γυμνασίου Γλυφάδας Αικατερίνη Μαρία Ρόζη, που διοργανώθηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος - ESA (European Space Agency), την αντίστοιχη δηλαδή NASA στην Ευρώπη,  στις εγκαταστάσεις του στο Βέλγιο, στο ESEC-Galaxia, στην περιοχή Transinne, από 15 έως και 17 Ιανουαρίου 2020 και το παρακολούθησαν εκπαιδευτικοί και επιστήμονες από όλη την Ευρώπη. Η καθηγήτρια του σχολείου παρευρέθηκε στο υψηλού επιπέδου σεμινάριο με προσωπική πρόσκληση από την ESA.

Η κ. Ρόζη επιλέχθηκε να παρουσίασει την εργασία της με θέμα pH Μέτρο Οξύτητας – Βασικότητας Διαλυμάτων στην οποία επιχειρείται μια νέα διδακτική προσέγγιση για τη διδασκαλία της Χημείας. Χρησιμοποιεί την πλατφόρμα Lego Mindstorms για να κάνει  όχι μόνο πιο ευχάριστη και αποδοτική την εκπαιδευτική διαδικασία, αλλά μετατρέπει την αίθουσα του σχολικού εργαστηρίου σε εργαστήριο ερευνητών του μέλλοντος. Κεντρίζοντας έτσι το ενδιαφέρον του μαθητή που μπορεί να γίνει ο αυριανός ερευνητής. Μέσω του σχεδίου μαθήματος προσεγγίζεται η έννοια του pH, η σημασία του στην καθημερινή μας ζωή και δίνεται ένας ακόμα τρόπος λήψης μετρήσεων του (μέσω του ρομπότ), ο οποίος ήδη χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις που η φυσική παρουσία μας δεν είναι δυνατή όπως στα πυρηνικά ατυχήματα, τα ηφαίστεια ή σε άλλους πλανήτες όπως ο Άρης.
Η ESA (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος)  δημιουργήθηκε στις 30 Μαΐου 1975 με σκοπό τον καλύτερο συντονισμό των ευρωπαϊκών διαστημικών δραστηριοτήτων, ως αποτέλεσμα της κατανόησης ότι ήταν ασύμφορο να έχει η κάθε χώρα μέλος ένα ξεχωριστό διαστημικό πρόγραμμα και με απώτερο σκοπό να ανταγωνιστεί την τεχνολογική υπεροχή της πρώην ΕΣΣΔ και των ΗΠΑ στον συγκεκριμένο τομέα. Έχει 22 κράτη μέλη  ένα εκ των οποίων είναι και η Ελλάδα.
Εκτός από τις εγκαταστάσεις στο Βέλγιο η ESA  έχει έξι διαφορετικά κέντρα ώστε το καθένα ξεχωριστά να χειρίζεται διαφορετικά καθήκοντα. Αυτά είναι το Ευρωπαϊκό Κέντρο Διαστημικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ESTEC) στο Νόρντβαϊκ της Ολλανδίας που έχει ως σκοπό τον σχεδιασμό και ανάπτυξη διαστημικής τεχνολογίας. Το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Διαστημικών Ερευνών (ESRIN), στο Φρασκάτι της Ιταλίας, όπου εκεί συλλέγονται και αποθηκεύονται τα δεδομένα του οργανισμού. Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Διαστημικών Επιχειρήσεων (ESOC) στο Ντάρμστατ της Γερμανίας που έχει ως σκοπό τον έλεγχο και την παρακολούθηση των δορυφόρων που βρίσκονται σε τροχιά. Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Αστροναυτικής Αστροναυτών (EAC) στην Κολωνία της Γερμανίας με αντικείμενο την εκπαίδευση αστροναυτών. Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπικοινωνιών (ECSAT) στο Χάργουελ της Μεγάλης Βρετανίας. Καθώς  και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Διαστημικής Αστρονομίας (ESAC) στο Villanueva de la Cañada της Ισπανίας.
Ενδεικτικά προγράμματα που χειρίζεται η ESA είναι: 
το Διαστημικό τηλεσκόπιο Χαμπλ, σε συνεργασία με τη NASA.
ο Envisat, ο οποίος είναι ο πιο μεγάλος δορυφόρος για την παρατήρηση της Γης.
ο δορυφόρος Artemis που είναι ο πιο σύγχρονος δορυφόρος τηλεπικοινωνιών.
ο δορυφόρος GIOVE-A για το πρόγραμμα GALILEO (Η ευρωπαϊκή απάντηση για το GPS).
η μη επανδρωμένη αποστολή Mars Express για την παρατήρηση του Άρη.
η μη επανδρωμένη αποστολή Venus Express για την παρατήρηση της Αφροδίτης.
ο τεχνητός δορυφόρος της Σελήνης Smart 1.
το όχημα Χόιχενς που προσεδαφίστηκε στο δορυφόρο του Κρόνου Τιτάνα.
η συσκευή προσεδάφισης Beagle 2 για την εξερεύνηση του Άρη που χάθηκε κατά την είσοδο στην ατμόσφαιρα.
το διαστημόπλοιο Πλανκ.
το τηλεσκόπιο Γαία (Gaia) το οποίο κάνει τρισδιάστατη χαρτογράφηση του Γαλαξία μας.
η αποστολή Ροζέττα, που πέτυχε την πρώτη είσοδο σε τροχιά γύρω από κομήτη και την πρώτη προσεδάφιση σε κομήτη
το BepiColombo για την παρατήρηση του Ερμή (2018) και 
το ExoMars που θα προσγειωθεί στον Άρη και θα τον ερευνήσει το 2020!!!
Σίγουρα πάντως θα ληφθούν μετρήσεις και για το pH του αρειανού νερού από ρομπότ!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου