Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2020

ΤΟ ΑΛΦΑΒΗΤΑΡΙ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ (20)

Portal, POS, Post, Pretty Good Privacy, Privacy policy, Private Message, Profile, Provider, Proxy server, Public Domain Software 

Το Αλφαβητάριο του διαδικτύου (Κ' μέρος) είναι ένα λεξικό το οποίο εξηγεί τους όρους που χρησιμοποιούνται στο διαδίκτυο. Πρόκειται για περιγραφή διαδικτυακών διαδικασιών που παράλληλα επεκτείνουν την κατανόησή τους. Είναι ταξινομημένες με το λατινικό αλφάβητο δίνοντας την αγγλική ορολογία που έχει επικρατήσει και στην συνέχεια τον Ελληνικό όρο που αντιστοιχεί.

Portal - Πύλη

Οι δικτυακές πύλες είναι εικονικοί τόποι που παρέχουν πλειάδα πληροφοριών συγκεντρωμένων κάτω από μια κοινή διαδικτυακή διεύθυνση. Τα portals παρέχουν επίσης πολλές υπηρεσίες στους επισκέπτες τους, όπως δωρεάν υπηρεσίες e-mail, newsletter, μηχανή αναζήτησης, φόρουμ κ.α.

POS

Είναι μια συντομογραφία που χρησιμοποιούν τα παιδιά και οι νέοι στα chat rooms και στα προγράμματα άμεσων μηνυμάτων. Προέρχεται από τα αρχικά των λέξεων Parent Over Shoulder που σημαίνει στα ελληνικά «Γονέας πάνω από τον ώμο μου». Γράφοντας pos, λοιπόν, οι νέοι προειδοποιούν τους συνομιλητές τους ότι οι γονείς είναι κοντά και μπορεί να παρακολουθούν τη συζήτηση.

Post

Ένα post είναι μια δημοσίευση κάποιου χρήστη σε ομάδες συζητήσεων, φόρουμ, blogs και άλλες ιστοσελίδες που επιτρέπουν τη συμμετοχή των επισκεπτών. Σε ένα φόρουμ για παράδειγμα, post λέγεται η κάθε καταχώρηση που δημοσιεύεται σε κάποιο συγκεκριμένο thread (θέμα).

Pretty Good Privacy (PGP)


Πρόκειται για ένα πρόγραμμα, που χρησιμοποιείται διεθνώς και το οποίο κωδικοποιεί τα προσωπικά δεδομένα με ειδικά κλειδιά, έτσι ώστε να μπορούν να μεταφερθούν μέσω δικτύων με μεγαλύτερη ασφάλεια.

Privacy policy - Πολιτική απορρήτου

Πρόκειται για κείμενο στο οποίο μια εταιρεία δηλώνει με ποιο τρόπο χρησιμοποιεί τις πληροφορίες που καταχωρούνται στην ιστοσελίδα της. Επίσης αναφέρει πως διαχειρίζεται τα δεδομένα των επισκεπτών της, για παράδειγμα αν τα δεδομένα μεταφέρονται σε μητρική ή θυγατρική εταιρεία ή αν δίνονται με αντίτιμο σε τρίτους.

Private Message (P.M.)

Στα δωμάτια συζητήσεων (chat rooms) όλοι οι χρήστες συνομιλούν χρησιμοποιώντας μια κοινή πλατφόρμα και έτσι όλοι οι χρήστες μπορούν να διαβάσουν αυτά που δημοσιεύονται. Αν κάποιος χρήστης θέλει να μιλήσει προσωπικά με κάποιο άλλο άτομο, τότε του αποστέλλει private message και ανοίγει συνομιλία κρυφή από τους υπόλοιπους χρήστες.

Profile - Προφίλ

Στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, οι χρήστες του Διαδικτύου μπορούν να δημιουργήσουν τον προσωπικό τους εικονικό χώρο, στον οποίο παραθέτουν στοιχεία για τον εαυτό τους, τα ενδιαφέροντά τους, να αναρτούν φωτογραφίες τους κ.α. και ο οποίος ονομάζεται προφίλ ή στην αγγλική γλώσσα profile. Στα δημόσια προσβάσιμα προφίλ, δεν θα πρέπει οι ανήλικοι να δίνουν στοιχεία που μπορεί να οδηγήσουν στον εντοπισμό τους στο φυσικό κόσμο.

Provider - Πάροχος

Bλ. Internet Service Provider

Proxy server

Σημαίνει διακομιστής διαμεσολάβησης και πρόκειται για ένα πρόγραμμα το οποίο παρεμβάλλεται μεταξύ ενός διακομιστή (server) και ενός εξυπηρετητή (client). Στον proxy server αποθηκεύονται ιστοσελίδες που έχουμε επισκεφθεί στο παρελθόν. Έτσι εάν θελήσουμε π.χ. να ξαναδούμε σελίδες με δρομολόγια πλοίων κάποιας συγκεκριμένης πλοιοκτήτριας εταιρείας, μπορούμε πολύ πιο γρήγορα να τις φορτώσουμε στην οθόνη μας μέσω του proxy server, χωρίς να χρειαστεί να συνδεθούμε ξανά με τον server της εταιρείας.

Public Domain Software (PD Software)

Πρόκειται για λογισμικό που έχει με σαφείς διαδικασίες απαλλαχθεί από κάθε είδους πνευματικά δικαιώματα και έτσι μπορεί να χρησιμοποιηθεί, να αντιγραφεί ή να τροποποιηθεί χωρίς περιορισμούς.

Συνεχίζεται... 
ΠΗΓΗ: saferinternet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου