Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2020

Επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο

ΑΡΧΑΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΟΨΕΙΣ ΤΟΥ ΩΡΑΙΟΥ
  
Tο Αρχαιολογικό μουσείο επισκέφτηκαν οι μαθητές του Α2 και του Α4 του 3ου Γυμνασίου Γλυφάδας, με ειδική θεματολογία, το «Μηχανισμό των Αντικύθηρων» και τις «αμέτρητες όψεις του Ωραίου».

Οι μαθητές χωρίστηκαν σε δύο ομάδες και εναλλάξ παρακολούθησαν τις δύο ενότητες των ξεναγήσεων, που το αντικείμενό και το περιεχόμενο τους ήταν ενδιαφέρον. Γνώρισαν τεχνολογικά τον Μηχανισμό των Αντικύθηρων, τον αρχαιότερο υπολογιστή με τις σύνθετες δυνατότητες. Δημιούργημα που φανερώνει την προηγμένη τεχνολογία που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Έλληνες, την οποία και εξήγαγαν. Το ναυάγιο που βρέθηκε ο μηχανισμός,  χρονολογείται το 50-40 πΧ., είχε προορισμό την Ρώμη.
Πρόκειται για τον αρχαιότερο πολυσύνθετο μηχανισμό με οδοντωτούς τροχούς που έχει διασωθεί, αποτελώντας ουσιαστικά έναν αστρονομικό και ημερολογιακό αναλογικό υπολογιστή, σχεδιασμένο για να προβλέπει αστρονομικά φαινόμενα και να τηρεί πολυετές ημερολόγιο ακριβείας. Το μικρό μέγεθος του μηχανισμού, τα λεπτομερή συστήματα οδοντωτών τροχών, τα διαφορικά και επικυκλικά γρανάζια, καθώς και το σύστημα πίρου-σχισμής αποδεικνύουν ότι οι Έλληνες μηχανικοί της Ελληνιστικής περιόδου είχαν πολύ μεγαλύτερη ευχέρεια στη σχεδίαση μηχανισμών με οδοντωτούς τροχούς από αυτή που μαρτυρείται στις γραπτές πηγές.
Το ωραίο, το κάλλος στην αρχαιότητα αποτελούσε πηγή αστείρευτης έμπνευσης. Απόλαυσαν μια πλουσιότατη αισθητική ποικιλία που τους γοήτευσε. Μια ομορφιά που υπήρχε στα αντικείμενα της καθημερινότητας, μεταλλικά ή πήλινα, σκεύη, όπου όλα ήταν ζωγραφισμένα ή με ανάγλυφες  παραστάσεις ανάλογα με την χρήση που προορίζονταν. Τα σημερινά αντίστοιχα έμοιαζαν πολύ φτωχά!
Συνέχιζε με ευρήματα που αφορούσαν τον στολισμό, και αφορούσαν ενδύματα, κοσμήματα, κομμώσεις. Γοήτευσαν για την ποικιλία, την λεπτότητα, την αισθητική, τόσο τα μυκηναϊκά όσο , και ιδίως, της κλασικής περιόδου. Διαχρονική αισθητική που συνεχίζει να γοητεύει και να φοριέται ως μοδάτη και αριστοκρατική.
Ολοκληρώθηκε με την έκφραση του ωραίου στην εικαστική απόδοση του ανθρωπίνου σώματος. Ο αισθητικός στοχασμός των αρχαίων προγόνων ως προς τη σημασία του ωραίου και την αξία του για τον άνθρωπο.
Το γοητευτικό ταξίδι στον χρόνο, το γεμάτο αισθητικές απολαύσεις που είχαν ως αναφορά τον άνθρωπο προκάλεσαν θαυμασμό. Μια περιήγηση στο ωραίο που δεν ολοκληρώνεται με μια επίσκεψη στην μεγαλύτερη συλλογή αρχαιοελληνικών αρχαιοτήτων του κόσμου. Η ξενάγηση βοήθησε να γνωρίζουμε πιο ολοκληρωμένα τον πολιτισμό μας, κάνοντας την μετάβαση των μαθητών στο Αρχαιολογικό μουσείο βιωματικό μάθημα.

Μαραγγέλη Αμαλία

ΦΩΤΟΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΑ











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου