Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2020

ZUSAK MARKUS (Ζούζακ Μάρκους)

Η ΚΛΕΦΤΡΑ ΤΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ

Το βιβλίο μας μεταφέρει στην περίοδο του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου. Η πρωταγωνίστρια Λίζελ ζει σε μία χρονική περίοδο ακατάλληλη για ένα μικρό κορίτσι, δηλαδή τότε που ο Χίτλερ με τους Γερμανούς έχουν εξαπλωθεί παντού.

 Η Λίζελ δείχνει με κάθε τρόπο την απεριόριστη αγάπη της για τα βιβλία και προσπαθεί να μεταδώσει τη γοητεία τους στους υπόλοιπους ανθρώπους της οδού Χίμελ. Συνηθίζει να τους διαβάζει κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών, όπου βρίσκονται συγκεντρωμένοι στο καταφύγιο, για να τους κρατάει ήρεμους. Ακόμη, με τα βιβλία συντροφεύει και παρηγορεί τον κυνηγημένο Εβραίο φίλο της Μαξ που κρύβεται στο υπόγειο του σπιτιού της. 
Βιβλίο ιδιαίτερα αξιόλογο, το οποίο καταφέρνει να κρατήσει το ενδιαφέρον του αναγνώστη αμείωτο από την αρχή έως το τέλος. Σε κάθε σελίδα του παρατηρούμε τις ανατροπές της ζωής μέσα από τις άσχημες καταστάσεις που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι εκείνη την εποχή, όπως η πείνα, ο θάνατος, η αρρώστια, ο ψυχικός πόνος που αποτελούν συνέπειες του φριχτού πολέμου. Σημαντικό και αναγκαίο να διαβαστεί, διότι έχει τη δύναμη να βοηθήσει τους ανθρώπους να αγαπήσουν τα βιβλία. Ένας ακόμη σημαντικός λόγος είναι πως μέσα από αυτό ο κόσμος θα αποκομίσει πολλές πληροφορίες για την αντιμετώπιση των Εβραίων από τους Ναζί, θα γνωρίσει το ψυχρό και αδίστακτο πρόσωπο τους, ώστε να μην επιτρέψει την επανάληψη της ιστορίας. 
«Η Κλέφτρα των Βιβλίων»του Αυστραλού Μάρκους Ζούζακ, είναι μεταφρασμένο σε 40 γλώσσες και έχει γίνει παγκόσμιο best seller. Επιπλέον, έχει σημειώσει επιτυχία ως κινηματογραφική ταινία.
[Εκδόσεις Ψυχογιός, σελίδες 616, έτος έκδοσης: 2014, Ξενόγλωσσος τίτλος: THE BOOK THIEF,  μετάφραση: Κοντολέων Κώστια]

Δήμητρα Γιαννακοπούλου

ΣΣ. Η παρουσίαση αυτή έγινε στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Α' τάξης  της καθηγήτριας Νίκης Κυριαζή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου