Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2020

Oδηγίες της πολιτείας

Έξαρση γρίπης στα σχολεία

Ξεκίνησε η περίοδος αυξημένης δραστηριότητας της γρίπης στην Ελλάδα η οποία κυμαίνεται στα αναμενόμενα για την εποχή επίπεδα, πρέπει όμως για προληπτικούς λόγους να λαμβάνονται μέτρα προφύλαξης. Το Υπουργείο Υγείας έστειλε  εγκύκλιο με οδηγίες προς εφαρμογή στις Σχολικές Μονάδες. 


 Η κλινική συμπτωματολογία της γρίπης περιλαμβάνει

Πυρετό (μεγαλύτερο ή ίσο με 38ο C) και ένα από τα παρακάτω συμπτώματα:
• Βήχα • Πονόλαιμο • Μυαλγίες • Συνάχι • Πονοκέφαλο • Ρίγος • Αίσθημα κόπωσης • Διάρροια και εμετούς 

Τονίζεται ότι τα παιδιά, οι εκπαιδευτικοί και οι εργαζόμενοι των σχολείων που παρουσιάζουν γριπώδη συνδρομή, πρέπει να παραμένουν στο σπίτι για όσες μέρες διαρκεί ο πυρετός και επιπλέον ακόμα ένα 24ωρο μετά την υποχώρησή του, χωρίς τη χρήση αντιπυρετικών. Οι γονείς να ελέγχουν καθημερινά τα παιδιά για την εμφάνιση συμπτωμάτων γρίπης, πριν τα στείλουν στο σχολείο και εάν εμφανίζουν συμπτώματα να μην τα στέλνουν.

Απαραίτητες ενέργειες σε περίπτωση εκδήλωσης συμπτωμάτων γρίπης από παιδί ή εργαζόμενο στην εκπαιδευτική μονάδα

1. Παιδιά που εμφανίζουν τα συμπτώματα γρίπης αναμένουν σε χώρο όπου δεν  έρχονται σε επαφή με άλλα άτομα, μέχρι να τα παραλάβουν οι γονείς τους. Ο χώρος όπου παρέμεινε το παιδί να καθαρίζεται, μετά την αποχώρησή του, από το προσωπικό καθαριότητας που θα χρησιμοποιεί γάντια και στολή εργασίας. Κοινά καθαριστικά, δηλ. υγρό σαπούνι και νερό αρκούν για τον καθαρισμό, ενώ εάν υπάρξουν εμέσματα, ούρα ή άλλες εκκρίσεις θα πρέπει τον καθαρισμό να ακολουθήσει απολύμανση για την οποία θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί διάλυμα χλωρίνης 10% (1 μέρος χλωρίνης αραιωμένο σε 10 μέρη νερού) ή αλκοολούχο αντισηπτικό. Προσοχή, ποτέ δεν αναμειγνύονται δύο διαφορετικά απολυμαντικά ή καθαριστικά.
2. Στις εξαιρετικές περιπτώσεις που χρειαστεί χορήγηση αντιπυρετικού, δίδεται μόνο παρακεταμόλη σε δοσολογία σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσεως.

Προληπτικά μέτρα κατά της διασποράς της γρίπης στις Εκπαιδευτικές Μονάδες

Οδηγίες ατομικής υγιεινής
 • Αποφυγή επαφής χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης από τον ιό. 
• Αποφυγή κοινής χρήσης των μολυβιών, των στυλό, των μαρκαδόρων και άλλων προσωπικών αντικειμένων. 
• Σε βήχα ή φτέρνισμα, κάλυψη της μύτης και του στόματος με το μανίκι στο ύψος του αγκώνα ή με χαρτομάντιλο. Το χρησιμοποιημένο χαρτομάντιλο πρέπει να απορρίπτεται αμέσως μετά τη χρήση τόσο από τα παιδιά όσο και από το προσωπικό μέσα στους κάδους απορριμμάτων. 
• Απαγορεύεται τα παιδιά να πίνουν νερό απευθείας από τη βρύση με το στόμα.
 • Τακτικό πλύσιμο των χεριών των παιδιών και των εργαζομένων με υγρό σαπούνι και νερό. Ακολουθεί προσεκτικό στέγνωμα των χεριών με χάρτινες χειροπετσέτες μιας χρήσης οι οποίες θα απορρίπτονται στους κάδους απορριμμάτων.

ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΛΥΣΙΜΑΤΟΣ ΧΕΡΙΩΝ

 Βάλτε σαπούνι. Ρίξτε νερό. Σαπουνίστε καλά τα χέρια σας. Μην ξεχάσετε να σαπουνίσετε ανάμεσα στα δάκτυλα. Ξεβγάλετε καλά. Κλείστε τη βρύση χρησιμοποιώντας χαρτομάντηλο και πετάξτε το. Σκουπίστε καλά τα χέρια σας με άλλο χαρτομάντηλο. 

ΑΠΟΥΣΙΕΣ ΜΑΘΗΤΩΝ


Απουσίες μαθητών έως πέντε ημερών  καταχωρίζονται αλλά δεν προσμετρώνται όταν οφείλονται στην έξαρση της εποχικής γρίπης, από τον Ιανουάριο  έως και τον Μάρτιο, με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων
Η απόφαση εκδίδεται κατόπιν αιτήσεως και με την προσκόμιση από τους ενδιαφερόμενους πρόσφατης βεβαίωσης δημόσιου ή ιδιωτικού νοσηλευτικού ιδρύματος ή ιδιώτη γιατρού, που να πιστοποιεί το είδος και τη διάρκεια της ασθένειας.
 
Η εγκύκλιος για τις απουσίες του Υπουργείου Παιδείας βρίσκεται ΕΔΩ
Η εγκύκλιος του Υπουργείου Υγείας βρίσκεται ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου