Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2020

Νεανικοί λόγοι για να το επισκεφτείτε... 1/20)

Λειβάρτζι, το ορεινό χωριό της Αχαΐας 

Το Λειβάρτζι είναι ορεινό χωριό που βρίσκεται στον νομό Αχαΐας. Περιβάλλεται από τις πλαγιές του Ερύμανθου και το διαπερνά ποτάμι που ξεκινάει από την κορυφή του βουνού, ενώνεται με ποταμούς από δύο γειτονικά χωριά στα Τριπόταμα και καταλήγει ως ένας κεντρικός ποταμός στην λίμνη Λάδωνα.

Άξιο αναφοράς είναι το μουσείο Λαϊκής Παράδοσης και λαογραφίας που λειτουργεί στο χωριό στον χώρο του σχολείου. Εκεί εκθέτονται παραδοσιακές φορεσιές, χαλιά  κεντητά είδη προίκας, αργαλειός και διάφορα αντικείμενα μαγειρέματος ή εργαλεία που δεν χρησιμοποιούνται πια. Υπάρχει ακόμα πιστό αντίγραφο της φορεσιάς του οπλαρχηγού του Κολοκοτρώνη κατά την εποχή της Επανάστασης του 21. Επίσης σε ξεχωριστό χώρο έχει γίνει ακριβής αναπαράσταση  ενός παλιού παραδοσιακού χωριάτικου σπιτιού.  Ο επισκέπτης σίγουρα θα φύγει κερδισμένος και εντυπωσιασμένος  ύστερα από μια επίσκεψη στο μουσείο.
Στο κέντρο του χωριού βρίσκεται η πετρόκτιστη πλατεία. Γύρω από την πλατεία βρίσκονται τα μαγαζιά στα οποία ο επισκέπτης μπορεί να φάει ή  να χαλαρώσει ακούγοντας τους ήχους του ποταμού πίνοντας τον καφέ του. Η πλατεία είναι στρογγυλή, περιβαλλόμενη από πλατάνια τα οποία την άνοιξη και το καλοκαίρι πυκνώνουν τόσο πολύ με αποτέλεσμα να μην μπορείς να δείς  τον ουρανό! Στην πλατεία διοργανώνονται οι περισσότερες εκδηλώσεις.
Στο χωριό βρίσκονται 13 εκκλησίες αλλά μόνο η εκκλησία του Αι Γιώργη λειτουργεί κανονικά.
Ανδριάνα Νικηφόρου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου