Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2021

Μουσείο Μπενάκη

 Θησαυροί φιλελληνικής ζωγραφικής

Denis Dighton (1792-1827) Η ήττα
των Οθωμανών στην Κλεισούρα, 1823
Έργα υψηλής ποιότητας, φιλοτεχνημένα από κορυφαίους ευρωπαίους ζωγράφους του 19ου αιώνα, παρουσιάζονται στην έκθεση «Θησαυροί φιλελληνικής ζωγραφικής», που φιλοξενείται στο Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού (Κουμπάρη 1 Αθήνα), μέχρι τις 9 Ιανουαρίου 2022, με ελεύθερη είσοδο.
Η φιλελληνική συλλογή του Ιδρύματος Αντώνιος Ε. Κομνηνός είναι μια μοναδική συλλογή 35 έργων ζωγραφικής που έχουν φιλοτεχνηθεί από διάσημους Ευρωπαίους ζωγράφους του 19ου αιώνα. Η θεματική τους επεκτείνεται σε όλες τις πτυχές του φιλελληνικού ρεπερτορίου. Τα έργα είναι αδημοσίευτα και εκτίθενται για πρώτη φορά. 
Martinus Christian Wesseltoft Rorbye (1803-1848)
H περιοχή γύρω από τον Πύργο των Ανέμων, 1839
Εκπροσωπούνται κορυφαίοι φιλέλληνες ζωγράφοι από την Ιταλία, τη Δανία, την Αγγλία, τη Γερμανία, τη Γαλλία,  αλλά και Έλληνες, οι οποίοι μετασχημάτισαν τα ευρωπαϊκά φιλελληνικά πρότυπα στη νεοελληνική τέχνη. Παρουσιάζουν μια εικαστική εξιστόρηση του αγώνα των Ελλήνων στις κορυφαίες στιγμές της Επανάστασης του 1821, καθώς και της οθωνικής περιόδου. Εμφανίζουν τον επίπονη προσπάθεια των κατοίκων της Ελλάδας που την θεωρούν κοιτίδα του πολιτισμού τους ενάντια σε μια αυτοκρατορία, την οθωμανική. Παράλληλα με τις τοπιογραφίες εμφανίζεται το ελληνικό τοπίο του 19ου αιώνα.
Cesare Dell' Acqua (1821-1905)
O ηρωισμός της Δέσπως 1863
Η επιμέλεια της έκθεσης οφείλεται στην Δρ. Φανή-Μαρία Τσιγκάκου η οποία έχει επιμεληθεί και τον σχετικό λεπτομερή κατάλογο.
Κατά την επίσκεψή σας στο Μουσείο επιδεικνύετε, μαζί με ταυτότητα: πιστοποιητικό εμβολιασμού τουλάχιστον 14 ημερών, ή πιστοποιητικό νόσησης (έως 6 μήνες από τη διάγνωση), ή βεβαίωση αρνητικού εργαστηριακού PCR έως 72 ωρών ή rapid test έως 48 ωρών πριν την επίσκεψή σας. 
Johann Georg Christian Perlberg (1806-1884)
 Σκηνή από την Επανάσταση, 1839
Τα παιδιά από 4 έως και 17 ετών μπορούν, εναλλακτικά, να προσκομίζουν δήλωση αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) τελευταίου 24ώρου.
Επιπλέον εφαρμόζονται και τα παρακάτω μέτρα:
- Υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας σε όλους τους χώρους από επισκέπτες και εργαζόμενους
- Θερμομέτρηση των εισερχομένων
- Χρήση απολυμαντικού υγρού που διατίθεται στις εισόδους των κτηρίων και σε διάφορα σημεία στους κοινόχρηστους χώρους
- Τήρηση απόστασης 1,5 μέτρου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου