Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2021

ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ

 ΜΟΡΦΗ ΒΙΑΣ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ 

Το "Χαμόγελο του Παιδιού" επισκέφθηκε το 3ο Γυμνάσιο Γλυφάδας με σκοπό την ενημέρωση των παιδιών σχετικά με τη σχολική βία, καθώς  και για τις αποτελεσματικές και άμεσες δράσεις που προσφέρει αυτός ο οργανισμός πανελλαδικά, την Παρασκευή 26 Νοεμβρίου.  
 Οι μαθητές της Β' τάξης παρακολούθησαν με ενδιαφέρον την εκπρόσωπο της οργάνωσης να εξηγεί σε τι οφείλονται περιπτώσεις εκφοβισμού από μέρος του θύματος αλλά και του θύτη, συμμετέχοντας στη συζήτηση και δίνοντας και οι ίδιοι συμβουλές για το τι πρέπει να γίνει σε κάθε περίπτωση.
Τελικά, φαίνεται πως τον βασικότερο ρόλο στην εξέλιξη μιας απόπειρας εκφοβισμού παίζουν οι αντιδράσεις των παρατηρητών. Η εκπρόσωπος συμβούλεψε τα παιδιά, αν ποτέ βρεθούν παρόντες σε ένα τέτοιο περιστατικό, να μην ενθαρρύνουν τον θύτη ούτε να τον αποφύγουν, αλλά ούτε και να προσπαθήσουν να τον σταματήσουν. 
 Στην πραγματικότητα, το μόνο που χρειάζεται να γίνει είναι να εντάξουν το παιδί που δέχεται τον εκφοβισμό στην παρέα τους.  
Με αυτόν τον τρόπο, όχι μόνο το παιδί ενθαρρύνεται, αλλά και ο θύτης αποθαρρύνεται.
Ενημέρωσε για τις κατηγορίες των παιδιών που στηρίζονται και βοηθούνται από το "Χαμόγελο του Παιδιού"  και συμβούλευσε ότι μπορεί ο καθένας να καλεί τον εθνικό αριθμό 1056 όταν  χρειαστεί συμβουλές και στήριξη στις δύσκολες στιγμές της καθημερινότητας.
Γνωστοποίησε ότι ο οργανισμός αυτός ξεκίνησε από μία ιδέα ενός 10χρονου αγοριού, του Ανδρέα, που είχε καρκίνο και ήθελε όλα τα παιδιά που έχουν μια παρόμοια πάθηση να μπορούν να έχουν όλα όσα ο ίδιος είχε απλόχερα: αγάπη, στοργή, ενδιαφέρον, σεβασμό.
Οι μαθητές βγήκαν από την τάξη ξέροντας πλέον πώς να συμπεριφερθούν σε τέτοιες περιπτώσεις και συζητώντας ζωηρά όλα όσα είχαν μάθει.

ΜΕΛΙΝΑ ΛΑΓΓΟΥΣΗ, ΧΑΡΗΣ ΝΙΚΟΠΟΥΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου