Τρίτη 5 Ιουλίου 2022

ΠΑΡΑΜΥΘΟ…ΛΟΓΕΙΑ (1/22)

Η ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ
  
Πριν από πολλά πολλά χρόνια υπήρχε μια χώρα ονειρική. Τίποτα δεν της έλειπε και είχε όλα τα καλά. Όλα λειτουργούσαν τέλεια και οι κάτοικοι της ένιωθαν ευτυχείς και ασφαλείς. Η χώρα αυτή περιβαλλόταν από ψηλά καταπράσινα βουνά που έδιναν τη σειρά τους σε απέραντα εύφορα χωράφια και λουλουδιασμένα λιβάδια. Πέτρινα λευκά σπίτια ξεπηδούσαν μέσα στο όμορφο τοπίο το οποίο οδηγούσε σε ένα πανέμορφο φυσικό λιμάνι με καταγάλανα νερά. Στη χώρα αυτή ο ήλιος έλαμπε πάντα και οι ακτίνες του έφταναν στις καρδιές όλων των ανθρώπων που είχαν την τύχη να ζουν εκεί.
  Στην χώρα λοιπόν αυτή όλοι μπορούσαν να ονειρεύονται. Είχε κάτι το μαγικό αυτός ο τόπος. Όλες οι υπόλοιπες χώρες τη ζήλευαν και ήθελαν όλες να της μοιάσουν, όμως δεν τα κατάφερναν. Στο τέλος ζήτησαν να μάθουν το μυστικό της, διαφορετικά ήταν αποφασισμένες να την πολεμήσουν. Έντρομοι οι κάτοικοι έψαχναν να βρουν μια λύση. Σε καμία περίπτωση δεν ήθελαν να χάσουν τον όμορφο τόπο τους. Η λύση δόθηκε από τον εφευρέτη της περιοχής, ο οποίος κατασκεύασε μία μηχανή εξαγωγής ονείρων. Με αυτή τη μηχανή τους διαβεβαίωσε πως η χώρα τους θα γίνει τόσο όμορφη όσο και η δική του. Όλες οι άλλες χώρες χάρηκαν. Τώρα, έλεγαν, θα είμαστε και εμείς ηλιόλουστες, εύφορες και ονειρικές. 
Ο καιρός περνούσε και όλοι αγωνιούσαν. Άραγε η μηχανή των ονείρων θα λειτουργούσε; Ήταν αρκετή αυτή η μηχανή για να ομορφύνει και τις υπόλοιπες χώρες; Ή μήπως έπρεπε να κάνουν κάτι διαφορετικό;
  Με τον καιρό να περνά μέσα στην αγωνία δυστυχώς διαπιστώθηκε πως στις άλλες χώρες τίποτα δεν άλλαζε. Απογοήτευση και θυμός κυριαρχούσε και όλοι πίστεψαν πως η χώρα των ονείρων τους ξεγέλασε. Άρχοντες από παντού έφτασαν στην ονειρούπολη έτοιμοι για πόλεμο.
  Στην πιο κρίσιμη στιγμή έκανε την εμφάνισή ο μεγάλος Σοφός. Αυτός που πάντα υπήρχε και ζούσε παντού. Στον αέρα, στη θάλασσα, στα δάση, στα σύννεφα αλλά και μεταξύ των ανθρώπων και τους σταμάτησε λέγοντας τους:
"Η μηχανή εξαγωγής ονείρων δεν δουλεύει στις χώρες σας γιατί εσείς οι ίδιοι δεν προσπαθείτε για τις θετικές αλλαγές που θέλετε. Μένετε αδρανείς απέναντι στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνάνθρωποι σας και δεν εργάζεστε για το κοινό καλό. Αδιαφορείτε και καταστρέφετε το περιβάλλον σας και το μόνο που ξέρετε να κάνετε είναι να ζητάτε θαύματα. Εδώ, στη χώρα των ονείρων τα άτομα δείχνουν ενδιαφέρον για όσα συμβαίνουν γύρω τους, εκφράζουν τη διάθεση φιλανθρωπίας τους με το να στηρίζουν τα αδύναμα μέλη της κοινωνίας μας και παρεμβαίνουν δυναμικά για να καλύψουν τις ανάγκες των συνανθρώπων τους που αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Ορίστε, αυτό είναι το μυστικό μας. Γι’ αυτό το λόγο ο ήλιος εδώ λάμπει τόσο. Γι’ αυτό το λόγο τα λουλούδια ε
ίναι πάντα ανθισμένα. Γι’ αυτό το λόγο οι άνθρωποι εδώ μπορούν να ονειρεύονται".
  Προβληματισμένοι οι άρχοντες και χωρίς να μπορούν να αντικρούσουν τα λόγια του Σοφού αποχώρησαν. Κάποιοι από αυτούς έλαβαν σοβαρά υπ’ όψη αυτά τα λόγια. Όσοι τήρησαν τα λόγια αυτά κατάφεραν όσα και η χώρα των ονείρων. Όλη η πλάση αναγεννήθηκε μέσα από τις στάχτες της στις χώρες τους.
  Ούτε μηχανές εξαγωγής ονείρων λοιπόν ούτε καμία άλλη μαγική εφεύρεση. Η μαγεία και το μυστικό βρισκόταν αλλού και ευλογημένοι ένιωσαν όσοι το κατάλαβαν.

ΑΙΜΙΛΙΑ ΚΑΠΛΑΤΖΗ

ΣΣ. Το κείμενο αυτό αποτελεί εργασία της μαθήτριας στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Α' τάξης, της καθηγήτριας Γεωργίας Αλειφέρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου