Παρασκευή 15 Ιουλίου 2022

Νεανικοί λόγοι για να την επισκεφτείτε... (4/22)

Η ΜΥΡΟΒΟΛΟΣ ΧΙΟΣ

Χίος! Το πέμπτο σε μέγεθος νησί της Ελλάδας με τη μοναδική μαστίχα της, τα πασίγνωστα μανταρίνια της, την παράδοση, τα αρώματα των γιασεμιών και των λεμονανθών, τα παλιά αρχοντικά καλντερίμια των χωριών που περπατάς και νομίζεις ότι ξαφνικά θα δεις πειρατές να εμφανίζονται μπροστά σου.
Σύμφωνα με την μυθολογία το νησί πήρε το όνομά του από τον Χίο, γιο του Ποσειδώνα. Στην αρχαιότητα ονομαζόταν και Οφιούσα, Αιθάλη, Μάκρις και Πιτυούσα.
Αν θέλετε να ζήσετε καινούργιες εμπειρίες, να γνωρίσετε έθιμα που δεν έχετε ξαναδεί σε όλο τον κόσμο, θα σας πω δέκα λόγους για τους οποίους αξίζει να επισκεφτείτε το νησί.
  • Οι παραλίες. Υπάρχουν πάνω από 90 παραλίες οργανωμένες ή απομονωμένες, με καταγάλανα νερά, αμμουδιά ή βότσαλο ή και τα δύο, και επί πλέον η διάσημα παραλία «Μαύρα Βόλια».
  • Το Παραδοσιακό φαγητό. Η Χίος είναι γνωστή για το καλό φαγητό και τα μεζεδάκια της, αλλά και τα παραδοσιακά προϊόντα και γλυκά της. Εκτός από την διάσημη μαστίχα αυτό που πρέπει να δοκιμάσετε είναι τα μασουράκια, φτιαγμένα από αλεσμένο αμύγδαλο και μαστίχα.
  • Υπάρχουν πάνω από 60 χωριά στην Χίο, Μεσαιωνικά ή ζωγραφιστά. Θα σας αφήσουν άναυδους με την μοναδική τους ατμόσφαιρα!

  • Τα εντυπωσιακά σπήλαια. Στην Χίο υπάρχουν μερικά από τα αρχαιότερα και τα πιο εντυπωσιακά σπήλαια της Ελλάδας. Τα πιο ενδιαφέροντα είναι σπήλαιο των Ολύμπων και το σπήλαιο του Αγίου Γάλακτος. Οφείλει το όνομά του στο λευκό σταλακτιτικό υγρό, σαν γάλα, που στάζει από έναν βράχο στο βάθος του σπηλαίου. Η διαδρομή είναι κουραστική αλλά αποζημιώνει η μοναδική φυσική ομορφιά του τοπίου.
  • Οι εκκλησιές. Ένα από τα μοναστήρια που ξεχωρίζει είναι η Νέα Μονή, μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO και διάσημη για τα ξεχωριστά ψηφιδωτά της.

  • Ο αρχοντικός κάμπος. Αποτελούν τα αρχοντικά σπίτια με τις περίτεχνες πόρτες και τα τεράστια περιβόλια περιτριγυρισμένα από πανύψηλους τοίχους, τα στενά δρομάκια που χάνεσαι αν δεν τα ξέρεις. Στην όμορφη αυλή του αρχοντικού μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ σας και φυσικά μοναδικά γλυκά του κουταλιού από τα δέντρα του κτήματος.
  • Τα επιβλητικά κάστρα. Κάστρα και πολλές βίγλες ή πύργοι που άλλοι διατηρούνται και άλλοι είναι μισογκρεμισμένοι. Το κάστρο της Χίου κοντά στο λιμάνι αποτελεί μια από τις πιο γραφικές και όμορφες γειτονιές του νησιού, στο εσωτερικό υπάρχουν πολλά μνημεία, όπως η Κρύα Βρύση.

  • Αν είστε από τους ταξιδιώτες που αναζητούν διαφορετικές εμπειρίες να ταξιδέψετε σε κοντινά νησιά, τις Οινούσες και τα Ψαρά ή να κάνετε καταδύσεις.
  • Θαυμάστε τα μοναδικά αγριολούλουδα, τις σπάνιες Ορχιδέες και χαλαρώστε στα ιαματικά λουτρά στα Αγιάσματα.
  • Πριν φύγετε μην ξεχάσετε να πάτε σε ένα από τα πολλά πανηγύρια του καλοκαιριού. Χορέψτε όλο το βράδυ, απολαμβάνοντας παραδοσιακή μουσική και εκλεκτούς μεζέδες.
Αυτή είναι η Χίος! Ανεξάντλητη!!!

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΛΥΚΟΓΕΩΡΓΟΥ

ΣΣ. Η πρόταση της μαθήτριας αποτελεί εργασία του στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Γλώσσας της Β' τάξης της καθηγήτριας Γεωργίας Αλειφέρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου