ΠΑΡΟΣ, ΤΟ ΝΗΣΙ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΚΑΤΙ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΕΠΙΣΚΕΠΤΗ
Πάρος, το νησί που έχει δύο πρωτεύουσες, την Μάρπησσα στους αρχαίους χρόνους και την Παροικιά την σύγχρονη. Είναι το τρίτο σε μέγεθος Κυκλαδονήσι. Το δε παριανό μάρμαρο ήταν γνωστό από την αρχαιότητα ως το καλύτερο της Ελλάδας. Είναι το νησί που έχει κάτι για κάθε επισκέπτη!
- Οι παραλίες της είναι πανέμορφες. Είναι ένα όνειρο με εξωτικά τυρκουάζ κρυστάλλινα νερά. Κάποιες εξαιτίας της αποσάθρωσης τα σχήματα που έχουν πάρει τα γρανιτένια βράχια τους τις κάνει μοναδικές.
Οι λάτρεις της πεζοπορίας θα λατρέψουν τον «Βυζαντινό Δρόμο», το πλακόστρωτο μονοπάτι που κατασκευάστηκε πριν από 1000 χρόνια και ενώνει τις Λεύκες με τον μικρό παραδοσιακό οικισμό του Προδρόμου, την Παροικιά και την Μάρπησσα. Στο Βυζαντινό Δρόμο η πεζοπορία να ξεκινήσει μόλις πέσει ο ήλιος και αφού περάσετε μέσα από ελαιώνες, αμπέλια και βουναλάκια θα σας κάνει καλό να απολαύσετε ένα δροσερό αναψυκτικό στον καφενέ του χωριού Πρόδρομος.- Η νυχτερινή ζωή της Πάρου είναι το κάτι άλλο! Μέσα στα στενάκια κοντά στο λιμάνι της Νάουσας υπάρχουν διάφορα μαγαζιά που αξίζει να τα δεις κάνοντας μια βόλτα.
Λόγω των ανέμων που έχει το νησί το κάνει ιδανικό για θαλάσσια σπορ, όπως η ιστοσανίδα.- Το Δεκαπενταύγουστο γιορτάζει το νησί, είναι η γιορτή της Παναγίας Εκατονταπυλιανής. Το προσκύνημα που πήρε το όνομά του από την εκκλησία με τις 99 πύλες, είναι από τους αρχαιότερους ναούς της Ελλάδας.
- Η γιορτή των Πειρατών πραγματοποιείται στις 23 Αυγούστου στο λιμάνι της Νάουσας. Οι Παριανοί και οι Παριανές στα «νιάμερα της Παναγίας», ντύνονται πειρατές σε αναπαράσταση κουρσάρικης βραδιάς και ξεχύνονται στα στενάκια χορεύοντας, γελώντας και κάνοντας πλάκες.
Από τις 20 μέχρι τις 22 του Αυγούστου στην Μάρπησσα οργανώνεται από εθελοντές του ηνησιού τριήμερο βιωματικό πολιτιστικό φεστιβάλ, με θέματα αρχιτεκτονικής, λαογραφίας, μουσικής, εικαστικών και περιβάλλοντος.- Το ηλιοβασίλεμα στην Παροικιά είναι γεμάτο γαλήνια χρώματα και παρατηρείς τον ήλιο να δύει μέσα στη θάλασσα δημιουργώντας μια αξέχαστη εικόνα.
ΔΑΝΑΗ ΜΑΝΑΛΗ
ΣΣ. Η πρόταση της μαθήτριας αποτελεί εργασία του στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Γλώσσας της Β' τάξης της καθηγήτριας Γεωργίας Αλειφέρη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου