Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2022

ΠΑΡΑΜΥΘΟ…ΛΟΓΕΙΑ (8/22)

 Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΚΑΙ Η ΝΕΡΑΪΔΑ «ΣΩΤΗΡΑΣ»

Μια φορά και έναν καιρό ήταν ένας βασιλιάς υπερόπτης, ο οποίος ζούσε σε ένα μεγάλο και όμορφο βασίλειο.
Πίστευε ότι άξιζαν μόνο οι άνθρωποι οι οποίοι είχαν πλούτο και κύρος. Τους υπόλοιπους ούτε να τους κοιτάξει.
Μια μέρα όμως, οι υπηρέτες του τον πληροφόρησαν ότι ο βασιλιάς της διπλανής χώρας ήθελε να πραγματοποιήσει έναν πόλεμο, που θα είχε ως αποτέλεσμα την κατάκτηση της χώρας του υπερόπτη βασιλιά. Εκείνος με το που το έμαθε κάλεσε όλους τους πολίτες, για να τους ενημερώσει για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα τους αλλά σχεδόν κανένας δεν ήρθε. Όσοι ήλθαν, του είπαν ότι αυτή η κατάσταση  δεν τους ενδιαφέρει, γιατί εξάλλου αφού τους θεωρούσε ανίκανους δεν θα μπορούσαν να βοηθήσουν. Εκείνος προσπάθησε να τους πείσει ότι δεν ισχύει κάτι τέτοιο, χωρίς επιτυχία. Όταν το έμαθε αυτό η νεράιδα, η οποία μέρα – νύχτα έψαχνε ανθρώπους οι οποίοι βρισκόντουσαν στη θέση του βασιλιά, κατευθύνθηκε προς το βασίλειο. Εκεί συνάντησε τον βασιλιά, ο οποίος στεναχωρημένος την υποδέχτηκε. Η νεράιδα του είπε ότι θα μπορούσε να σώσει την κατάσταση υπό έναν όρο. Ο όρος ήταν : Ο βασιλιάς να θέσει έναν νόμο στη χώρα, ο οποίος θα έλεγε ότι όλοι οι πολίτες  να συμπεριφέρονται στους κατωτέρους τους σαν να είναι ίσοι. Οπότε, αυτό και έκανε  και οι άνθρωποι της χώρας έγιναν χαρούμενοι.
Αλλά αυτό που δεν ήξερε ο βασιλιάς ήταν ότι οι δοκιμασίες δεν είχαν τελειώσει. Την επομένη άκουσε την πόρτα του να χτυπά και αναρωτήθηκε ποιος ήταν. Ήταν η νεράιδα. Την ρώτησε γιατί βρισκόταν εδώ και εκείνη του είπε ότι είχε μια τελευταία δοκιμασία. Εκείνος οργίστηκε και της είπε ότι ήδη της έκανε μια χάρη. Εκείνη επέμενε και του δήλωσε ότι αν δεν γινόταν αυτό που ήθελε, ίσως να έχανε και τη βασιλεία του. Τότε της είπε ότι είναι ελεύθερη να του πει τη δοκιμασία. Και εκείνη ντου είπε να περάσει από κάθε φτωχογειτονιά και να δώσει ένα μέρος της περιουσίας του. Την επομένη μέρα ξόδεψε περίπου τα  την μισή του περιουσία μοιράζοντας την στους φτωχούς. 
Ο κόσμος πλέον τον στήριζε και το άλλο βασίλειο βλέποντας τη νέα κατάσταση αποφάσισε να μην γίνει πόλεμος.
Από εκείνη την ημέρα όλοι οι άνθρωποι για τον βασιλιά ήταν ίσοι, όπως το άξιζαν!

ΠΑΝΟΣ ΤΣΙΑΜΑΣ

ΣΣ. Το κείμενο αυτό αποτελεί εργασία του μαθητή στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Α' τάξης, της καθηγήτριας Γεωργίας Αλειφέρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου