Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2022

Σε τοπόσημα της πρωτεύουσας

 ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

Το ιστορικό κέντρο της Αθήνας επισκέφτηκε η Β’ τάξη, του 3ου Γυμνασίου Γλυφάδας, την Δευτέρα 17 Οκτωβρίου. Τα τέσσερα τμήματα ακολούθησαν δύο ξεχωριστές διαδρομές, γνώρισαν και εμβάθυναν, με την βοήθεια ξεναγών, αξιόλογα τοπόσημα της πρωτεύουσας που αποτελούν και σημαντικά μνημεία της ελληνικής παράδοσης. 
Οι επισκέπτες του κέντρου της Αθήνας προσπερνούν χαρακτηριστικά μέρη της, όπως είναι η Ρωσική Εκκλησία, Ο Εθνικός κήπος και το Ζάππειο. Η καθημερινότητα και ο προσανατολισμός προς την αναψυχή η επίσκεψη στα βυζαντινά και νεότερα μνημεία της Αθήνας αφήνεται για το μέλλον…

Οι μαθητές του Β1 και του Β3 επισκέφτηκαν Τον ιερό ναό της Αγίας Τριάδας, τη Ρωσική εκκλησία, στην οδό φιλελλήνων, κοντά στην πλατεία Συντάγματος. Σημαντικό ερειπωμένο μνημείο του 11ου αιώνα το οποίο ανασκευάστηκε με ρωσική χρηματοδότηση τον 19ο αιώνα ώστε οι ορθόδοξοι ομοεθνείς τους στην Αθηνα να εκκλησιάζονται στην γλώσσα τους και στο οποίο προστέθηκε το εντυπωσιακό καμπαναριό.  Στην θέση αυτή υπήρξε ναός του Απόλλωνα και στην συνέχεια επί αυτοκράτορα Αδριανού λειτούργησε ως ρωμαϊκό λουτρό που υδροδοτούταν από παραπόταμο του Ηριδανού. Πάνω σε αυτά τα θεμέλια κτίστηκε ο σημερινός ναός. Πρόσφατα ανακαλύφθηκε ότι ο υπόγειος χώρος χρησιμοποιήθηκε και ως κατακόμβη και κατά την περίοδο των διωγμών έβρισκαν καταφύγιο προσευχής οι χριστιανοί. Χώρος επισκέψιμος σήμερα που εντυπωσίασε τους μαθητές, στον οποίο διασώζεται και τμήμα του Ηριδιανού!
Ο Εθνικός κήπος, φυτικός και αισθητικός πνεύμονας της Αθήνας, γοήτευσε τα παιδιά από την ποικιλία του πράσινου, την ηρεμία που αποπέμπει, καθώς και την ησυχία που δημιουργεί η βλάστηση που αγνοείς ότι λίγα μέτρα πιο πέρα  υπάρχει πολύβουος λεωφόρος. Θαύμασαν τις ομορφοσχεδιασμένες λίμνες με τις πάπιες και τις χελώνες. 
Το Ζάππειο μέγαρο, το υπέροχο νεοκλασικό κτίσμα, το θαύμασαν εξωτερικά, λόγω εσωτερικής ανακαίνισης. Δημιούργημα που χρηματοδοτήθηκε από τους βορειοηπειρώτες Ευάγγελο και Νικόλα Ζάππα  για τις ανάγκες της Α’ Ολυμπιάδας. Σήμερα στεγάζει εκθέσεις και συνέδρια. Δίπλα στο πίσω μέρος σε μια λιμνούλα υπάρχει ό «μικρός ψαράς», γλυπτό του Τήνιου γλύπτη Δημήτριου Φιλιππότη, με την ζωντανή κίνηση, ιδιαίτερα φανερώνεται στην αποτύπωση της σπονδυλικής στήλης.
Τα τμήματα Β2 και Β4 ακολούθησαν την γραφική διαδρομή στην Πλάκα και στα Αναφιώτικα. Η περιήγηση ξεκίνησε από το άγαλμα του Μακρυγιάννη, του αγωνιστή του 1821, ο οποίος μας άφησε τα απομνημονεύματά του τα οποία έγγραψε στην λαϊκή γλώσσα της εποχής, μοναδικό μνημείο.
Πέρασαν από το μνημείο του Λυσικράτους, στην αρχαία οδό Τριπόδων. Είδαν τον ιερό ναό της Αγίας Αικατερίνης, μιας αγίας που υπέστη πολλά βάσανα γιατί εναντιώθηκε στην ρωμαϊκή εξουσία, λόγω της χριστιανικής πίστης της. Η εκκλησία περιστοιχίζεται από κίονες ιωνικού ρυθμού και είναι κτισμένη στα θεμέλια του ναού της Αφροδίτης. 
Θυμάστε το σπίτι της κυρίας Κοκοβίνου στην ταινία «Η δε γυνή να φοβείται τον άνδρα»; λοιπόν βρίσκεται στην Πλάκα και υπήρξε οικία του τούρκου καδή (δικαστή).
Επισκέφτηκαν οι μαθητές δύο ακόμα αξιοσημείωτες εκκλησίες. Του Αγίου Νικολάου Ραγκαβή, στην αριστοκρατική συνοικία επί Βυζαντίου, κτίσμα του 11ου αιώνα, με το ενδιαφέρον παρεκκλήσι της Αγίας Παρασκευής. Και αυτήν των Αγίων Αναργύρων, του Παναγίου Τάφου, από την οποία παίρνουμε το Άγιον Φως και βρίσκεται σε ένα από τα ωραιότερα σημεία της Πλάκας. 
Περπάτησαν στα Αναφιώτικα, μια ειδυλλιακή συνοικία της Αθήνας, ένα μέρος που θυμίζει νησί. Δημιουργήθηκε στα μέσα του 19ου αιώνα από τεχνίτες από το νησί της Ανάφης που συμμετείχαν στην ανοικοδόμηση της νεοσύστατης πρωτεύουσας. Κτίσματα ανάγκης για να στεγαστούν και να βρίσκονται κοντά στην εργασία τους. Πανέμορφα σπιτάκια που κατοικούνται ακόμα.
Η τόσο ωραία διαδρομή ολοκληρώθηκε στο μουσείο Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών, το οποίο βρίσκεται στην σκιά της γαλανόλευκης σημαίας που κυματίζει στην Ακρόπολη. Στο μέρος που ο Κωνσταντίνος Κουκίδης θυσιάστηκε πέφτοντας από τον ιερό βράχο κρατώντας την Ελληνική σημαία για να μην την παραδώσει στους γερμανούς κατακτητές.  Λίγο αργότερα δύο νέοι, ο Μανόλης Γλέζος και ο Αποστόλης Σάντας κατέβασαν την σημαία της χιτλερικής Γερμανίας!
Περισσότερες φωτογραφίες βρίσκονται ΕΔΩ

ΕΙΡΗΝΗ ΠΕΡΙΔΗ, ΤΑΝΙΑ ΡΕΓΚΛΗ 

  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου