Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2022

Roger Milliex (επιμέλεια)

 Φόρος Τιμής στην Ελλάδα 1940-1944

Το Έπος του 1940-1941 και η Εθνική Αντίσταση των Ελλήνων, αποτελεί τη δυναμική αντίδραση στα σχέδια της φασιστικής Ιταλίας και της ναζιστικής Γερμανίας για την Ενωμένη Ευρώπη υπό την κηδεμονία τους. Απείθεια που γενικεύτηκε στους σκλαβωμένους λαούς και έφερε την ανατροπή των επιδιώξεων τους. Ο αγώνας των Ελλήνων συγκίνησε ιδιαίτερα και τον Γαλλικό λαό!
Ο φιλέλληνας, Roger Milliex, ως φόρο τιμής στους αγωνιζόμενους Έλληνες, συνέλεξε ένα ικανό αριθμό κειμένων και μαρτυριών Γάλλων πολιτών καθώς και διανοούμενων, τις οποίες συγκέντρωσε σε ένα τόμο 149 σελίδων, που εκδόθηκε το 2014 από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας.
Ήταν μία ασυνήθιστα μεγάλης διάρκειας κυοφορία, γράφει ο γάλλος Φιλέλληνας στον πρόλογό του, μέχρι να μπορέσει να δει εντέλει το φως της ημέρας η παρούσα συλλογή από φιλοφρονήσεις, οι οποίες εκφράστηκαν εδώ και αρκετές δεκαετίες εκ μέρους της χώρας μας προς μία Ελλάδα ηρωική και παραδειγματική. Όπως θα δούμε, ο όρος «παράδειγμα προς μίμηση» επανέρχεται ως θεματολογία στα χρόνια του πολέμου και της κατοχής (1940-1944). Η παρούσα συλλογική έκφραση λατρείας, εν είδει επιστολής της Γαλλίας προς τον ελληνικό λαό, συντάχθηκε κατά την αρχή της μεταπολεμικής περιόδου, από το 1945 έως το 1948 και χρειάστηκε κάπου τριάντα χρόνια για να φτάσει στον παραλήπτη της.
Πατήστε ΕΔΩ για να εμφανιστεί το περιεχόμενο του βιβλίου σε αρχείο pdf.

Περισσότερα επιλεγμένα βιβλία σε αρχείο pdf βρίσκονται ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου