Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2022

Υπέροχη

Μαρμελάδα κάστανο

Μια υπέροχη μαρμελάδα που μπορείτε να απολαύσετε αλειμμένη στο ψωμί αλλά και ως συστατικό σε πολλά γλυκά στα οποία χαρίζει την ξεχωριστή γεύση αυτού του χειμωνιάτικου καρπού

Υλικά

1.200 γραμμάρια κάστανα καθαρισμένα
(προμηθευόμαστε 1,5 κιλό κάστανα, ώστε μετά το καθάρισμα να μείνουν περίπου 1.200 γραμμάρια) 
800 γραμμάρια ζάχαρη 
1 λοβό βανίλιας (ή 2 καψουλάκια βανιλίνη)
300 ml νερό
200 ml ρούμι ή κονιάκ
 
Διαδικασία
 
Χαράζουμε τα κάστανα σταυρωτά και τα ρίχνουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Γεμίζουμε την κατσαρόλα με κρύο νερό και βάζουμε τα κάστανα να βράσουν για μία (1) ώρα. Αφαιρούμε τα κάστανα με μια τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε να κρυώσουν λίγο, τόσο ώστε να μπορούμε να τα πιάσουμε. Προσοχή όμως δεν πρέπει να κρυώσουν εντελώς, γιατί δεν θα μπορούμε να τα ξεφλουδίσουμε. Καθαρίζουμε τα κάστανα αφαιρώντας τόσο την εξωτερική φλούδα όσο και το εσωτερικό χνούδι τους και τα πολτοποιούμε λίγα – λίγα σε πρες πουρέ ή στο μπλέντερ. 
Χαράζουμε τον λοβό της βανίλιας και με ένα μαχαιράκι αφαιρούμε τα σποράκια. Σε μεγάλη καθαρή κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη με το μετρημένο νερό σε χαμηλή φωτιά μέχρι λιώσει η ζάχαρη. Προσθέτουμε τον πουρέ καστάνου, τα σποράκια βανίλιας μαζί με τον ανοιγμένο λοβό (ή τη σκόνη βανιλίνης) και σιγοβράζουμε για 20 λεπτά περίπου, ανακατεύοντας τακτικά για να μη μας κολλήσει το μείγμα. Μετά τα 20 λεπτά βρασμού προσθέτουμε το ρούμι (ή το κονιάκ) και αφήνουμε το μείγμα να σιγοβράσει για άλλα 10 λεπτά ανακατεύοντας συχνά. Αφαιρούμε τον λοβό της βανίλιας και γεμίζουμε γυάλινα βάζα που έχουμε πρώτα αποστειρώσει.
Καλή επιτυχία!

Πηγή: simeiakairwn.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου