Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2022

Θετικές εντυπώσεις

 ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ ΚΑΙ ΘΕΑΤΡΟ

Στο Φεστιβάλ Επιστήμης και Καινοτομίας, Athens ScienceFestival, που πραγματοποιήθηκε στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, το τριήμερο 21-23 Οκτωβρίου, συμμετείχε με δύο δράσεις,  το 3ο Γυμνάσιο Γλυφάδας, με πολυμελή ομάδα, με σκοπό την επίδειξη πειραμάτων που εντυπωσίασαν τους επισκέπτες  αλλά και με την βραβευμένη θεατρική παράσταση «Κατ’ εικόνα και καθ’ομοίωση». 
Το Σάββατο 22 Οκτωβρίου το πρωί, στην αίθουσα «Νέοι Φούρνοι» της Τεχνόπολης (Γκάζι), παιδιά από όλες τις τάξεις,  παρουσιάσανε την πειραματική δράση με τίτλο «Μπλε κεράσι και κόκκινο μπιζέλι». Τα πειράματα που έδειξε και εξήγησε στα παιδιά η καθηγήτρια Αικατερίνη Ρόζη έχουν στόχο να συγκρίνουν την Γη μας με τον Άρη τον πλανήτη που… στοχεύουν να επισκεφτούν πολύ σύντομα! 

Γη=μπλε κεράσι, Άρης=κόκκινο μπιζέλι


Αρχικά συγκρίνανε την γεωλογική δομή – μέγεθος  της Γης και του Άρη με ομοιώματα από πλαστελίνη, κατασκευές των μαθητών για το μάθημα της Γεωλογίας – Γεωγραφίας. 

Η Γη έχει Λιθοσφαιρικές πλάκες που κινούνται για τον Άρη δεν είμαστε σίγουροι ακόμα

Σε ένα δοχείο έβραζε κοκκινο νερό (μανδύας) πάνω σε ηλεκτρικό μάτι (πυρήνας) και επέπλεαν ξυλαράκια (λιθοσφαιρικές πλάκες. 

Η Γη έχει μαγνητικό πεδίο-φύλακα από την βλαβερή ακτινοβολία ο Άρης όχι.

Πιο δίπλα μαγνητική βελόνα (πυξίδα) έδειχνε ξανά το αρχικό μαγνητικό πεδίο της γης ακόμα κι όταν την πλησίαζε άλλος μαγνήτης και μετά απομακρυνόταν.
 
Η Γη έχει 100 φορές πιο πυκνή ατμόσφαιρα από τον Άρη

Γεμίσανε ένα ποτήρι με νερό βάλανε μια χαρτοπετσέτα το τουμπάρανε και δεν χύθηκε!!! Δημιουργήθηκε ένα βαθούλωμα από την ατμόσφαιρα της Γης ! Μάλλον αυτό στον Άρη δεν θα γινόταν αλλά και πάλι χρειάζεται να πάνε να το ξανακάνουνε για να είναι σίγουροι.

Το ηλιέλαιο και το μαγικό δοχείο!

Μάθανε πως το μάτι μας ξεχωρίζει τα αντικείμενα επειδή έχουν διαφορετικό δείκτη διάθλασης ! Το ηλιέλαιο όταν γεμίζει δοχεία το ένα μέσα στο άλλο δεν τα ξεχωρίζεις και νομίζεις ότι εξαφανίζεται το εσωτερικό δοχείο γιατί έχουν όλα τον ίδιο δείκτη διάθλασης!!!

Η γη έχει τον κύκλο του νερού που της δίνει ζωή. Ο Άρης όχι...

Πήρανε λοιπόν και κλείσανε ένα Σύννεφο σε μπουκάλι! Πως; Σε ένα μπουκάλι από νερό το κουνήσανε, το ζεστάνανε τρίβοντάς το, του βάλανε λίγο καπνό για να δημιουργηθούν εστίες για τους υδρατμούς και όταν το πιέζανε το σύννεφο εξαφανιζόταν ενώ όταν το αφήνανε εμφανιζόταν ξανά!!! Στον Άρη αυτό δεν γίνεται.
Αφού λοιπόν τα μάθανε καλά και τα κάνανε οι ίδιοι δυο τρεις φορές να είναι άνετα, καταφθάσανε οι επισκέπτες. Ο πρώτος επισκέπτης ήταν ένα μικρό αγοράκι με την μητέρα του που έμεινε έκπληκτο!!! Ακολούθησαν εκατοντάδες άλλοι.

Όλυμπος το τεράστειο αρειανό ηφαίστειο!

Μόλις τελείωνε η επίδειξη των πειραμάτων αφήσανε το καλύτερο για τελευταίο, έκρηξη ενός ηφαιστείου από πηλό  με μαγειρική σόδα, ξίδι και κόκκινη μπογιά. (κατασκευή των μαθητών για το μάθημα της Γεωλογίας – Γεωγραφίας. )
Πέντε – έξι από τα παιδιά δείχνανε τα πειράματα και εκ περιτροπής οι υπόλοιποι αρχίσανε να εξερευνάνε τους χώρους και τις άλλες παρουσιάσεις με την καθηγήτρια Μαργιέττα Στρουμπή. Ανακαλύψανε πολλά πρότζεκτ πανεπιστημιακών σχολών. Κύτταρα στο διάστημα! Κούπα που «εξαφάνισε» τεράστιες ποσότητες ρητίνης! Εκτυπωτές 3D. Απολιθώματα! Πετρώματα! Ζωγραφική με ρομπότ! Τέχνη και επιστήμες! Μια πανδαισία πειραμάτων και παρουσιάσεων το Athens Science Festival!

«Κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωση»

Την Κυριακή 23 Οκτωβρίου το πρωί, στο Αμφιθέατρο «Μιλτιάδης Έβερτ» της Τεχνόπολης (Γκάζι), η Θεατρική Ομάδα του 3ου Γυμνασίου Γλυφάδας  παρουσίασε την Θεατρική παράσταση  «Κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωση» η ιστορία της Ρομποτικής από την Αρχαιότητα έως Σήμερα.
Δύο μαθήτριες γράφουν διαγώνισμα, μάλλον δευτέρου τετραμήνου... και κουρασμένες από το διάβασμα παραδίδονται σε ένα ονειρικό μάθημα ρομποτικής. Από εποχή σε εποχή γνωρίζουν τους σημαντικότερους επιστήμονες, τα επιτεύγματά τους   αλλά και την σωστή και ασφαλή χρήση των εφαρμογών της πληροφορικής – ρομποτικής.  
Την παράσταση, παρακολούθησαν πολλά παιδιά του σχολείου με τους γονείς τους καθώς και καθηγητές. Γέλασαν, η παράστασή είναι κωμωδία, έμαθαν και την  καταχειροκρότησαν!!!
Ακολούθησε Escape Room στο οποίο διαπρέψαν τα παιδιά και στα Αγγλικά παρακαλώ!  Ο γρίφος ήταν σχετικά με έναν ψυχίατρο και την ασθενή του, δεν επιτρέπεται να αποκαλύφθει παραπάνω! Τους μαθητές συνόδεψαν οι καθηγήτριες Αικατερίνη Ρόζη και Μαργιέττα Στρουμπή.
      Ανακεφαλαιώνοντας, ήταν μια θαυμάσια εμπειρία για τους συμμετέχοντες που θα τους μείνει αξέχαστη. Ευχή να λάβουν όλοι ξανά μέρος σε αυτό το φεστιβάλ και να γνωρίσουνε την Επιστήμη με σκοπό να βάλουν κάποτε το λιθαράκι τους με την προσπάθειά τους και το διάβασμα.

ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΤΖΩΛΟΥ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΗΚΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου