Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2023

Νεανικοί λόγοι για να τον επισκεφτείτε... (15/23)

 ΠΕΝΤΑΛΟΦΟΣ, ΕΝΑ ΑΓΝΩΣΤΟ ΟΜΟΡΦΟ ΧΩΡΙΟ 

Στη Δυτική Μακεδονία, στα σύνορα των νομών Κοζάνης-Καστοριάς βρίσκεται ο πετρόχτιστος Πεντάλοφος. Έχει ανακηρυχθεί παραδοσιακός οικισμός και δεν είναι τουριστικός προορισμός. Θα επισκεφτείτε το μαστοροχώρι της επαρχίας Βοΐου μόνο αν σας αρέσει ο εναλλακτικός τουρισμός και η ουσιαστική επαφή με τη φύση και η ανεπιτήδευτη ομορφιά, που δεν την έχει αλλοιώσει η σύγχρονη τουριστική ανάπτυξη.
Υπάρχουν και νεανικοί λόγοι για τους οποίους πρέπει να επισκεφθείτε λοιπόν τον Πεντάλοφο Βοΐου, στο νομό Κοζάνης:
1. Για να γνωρίσετε το χωριό που βρίσκεται σε υψόμετρο 1060 μέτρα και περιβάλλεται από πέντε υψώματα. Ο Πεντάλοφος ονομαζόταν ως τα μέσα της δεκαετίας του ‘20 Ζουπάνι και είναι ξακουστός για τους μαστόρους της πέτρας.
2. Για να δείτε τον επάνω και κάτω μαχαλά, τις δύο μεγάλες συνοικίες, στις οποίες χωρίζεται το χωριό και οι οποίες βρίσκονται από την πάνω και την κάτω μεριά αντίστοιχα του δημοσίου δρόμου που οδηγεί προς το Επταχώρι και τα Ιωάννινα.
3. Για να θαυμάσετε τη φύση, να αναπνεύσετε καθαρό αέρα, να αναζωογονηθείτε από την καθαρή ατμόσφαιρα και την ομορφιά του τοπίου.
4. Για να περπατήσετε στα δρομάκια του χωριού και να δείτε τα πετρόχτιστα παραδοσιακά σπίτια, που οι αυλές τους περιτριγυρίζονται από ένα τοίχο και η είσοδος στην αυλή είναι μία μεγάλη σκεπαστή πόρτα.
5. Για να κάνετε περίπατο στο δάσος, το Ρουμάνι, και να νιώσετε τη μαγεία της φύσης και να δείτε τις καστανιές που είναι πολλές και δίνουν στους κατοίκους τον πολύτιμο καρπό τους. Αν πάτε στον Πεντάλοφο το φθινόπωρο θα μπορέσετε να παρευρεθείτε στην καστανογιορτή.
6. Για να δείτε την πλατεία του χωριού, την Λότζια, όπου γίνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις το καλοκαίρι και στην οποία υπάρχει μεγάλο αιωνόβιο δέντρο, το καραγάτσι.
7. Για να γευματίσετε στις ταβέρνες του χωριού τρώγοντας νόστιμα ψητά κρέατα και έχοντας θέα τον ναό του Αγίου Αθανασίου που είναι και ο πολιούχος του χωριού.
8. Για να επισκεφτείτε το ναό του Αγίου Αχιλλείου που χτίστηκε το 1742 και η αγιογράφηση του ολοκληρώθηκε το 1774 από Χίοναδίτες ζωγράφους. Το υπέροχο ξυλόγλυπτο τέμπλο του ναού και ιστόρηση του θα σε αφήσουν αξέχαστες εικόνες.
9. Για να δείτε το άγαλμα της «Γυναίκας της Πίνδου» στην είσοδο του χωριού και το άγαλμα του Ζουπανιώτη μάστορα πού βρίσκεται στο χώρο της αυλής της Εστίας του χωριού.
10. Για να συνομιλήσετε με τους κατοίκους του χωριού, να μάθετε πώς περνάνε τους δύσκολους χειμώνες και να ακούσετε να σας διηγούνται ιστορίες για τους χτιστές του χωριού, που ήταν ονομαστοί σε όλο τον κόσμο και ιστορίες από τον πόλεμο του 1940.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΗΚΟΣ
 
ΣΣ. Η πρόταση του μαθητή αποτελεί εργασία του στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Γλώσσας της Β' τάξης, της καθηγήτριας Γεωργίας Αλειφέρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου