Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2023

«Διά παν ενδεχόμενον»

 ΕΠΙΤΥΧΗΣ Η ΑΣΚΗΣΗ ΣΕΙΣΜΟΥ

Η πρώτη άσκηση σεισμού στο 3ο Γυμνάσιο Γλυφάδας πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου. Το κουδούνι χτύπησε παρατεταμένα, στο τέλος της τέταρτης ώρας, υπονοώντας ότι γινόταν σεισμός, οι μαθήτριες και οι μαθητές μαζί με τους διδάσκοντες εφήρμοσαν με επιτυχία το σχέδιο έκτακτης ανάγκης του σχολείου.
Οι βασικοί λόγοι για τη διεξαγωγή αυτών των ασκήσεων είναι:
Προετοιμασία και εξάσκηση: Οι ασκήσεις σεισμού βοηθούν τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και το προσωπικό του σχολείου να εξασκηθούν στο πώς πρέπει να αντιδράσουν κατά τη διάρκεια ενός πραγματικού σεισμού. Αυτό μπορεί να σώσει ζωές, διότι η σωστή αντίδραση σε έναν σεισμό μπορεί να μειώσει τους σοβαρούς τραυματισμούς και τη θνησιμότητα.
Ενημέρωση: Οι ασκήσεις σεισμού παρέχουν ευκαιρίες για την εκπαίδευση του κοινού σχετικά με τους κινδύνους που συνδέονται με τους σεισμούς, τα ασφαλή μέτρα προστασίας και τη σωστή συμπεριφορά κατά τη διάρκεια ενός σεισμού.
Αναθεώρηση και βελτίωση των σχεδίων αντιμετώπισης κρίσεων
: Οι ασκήσεις σεισμού επιτρέπουν στο σχολείο να αξιολογήσει τα σχέδια του σχετικά με  τη διαχείριση κρίσεων και να τα βελτιώσει αναλόγως. Μπορούν να αναγνωριστούν τυχόν αδυναμίες και να ληφθούν μέτρα για τη βελτίωση της ασφάλειας.
Μείωση του πανικού: Όσοι έχουν περάσει από άσκηση σεισμού και έχουν εξασκηθεί στη σωστή συμπεριφορά, είναι πιο πιθανό να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους κατά τη διάρκεια ενός πραγματικού σεισμού και να μειώσουν τον πανικό.
Συνολικά, ο στόχος των ασκήσεων σεισμού στο σχολείο είναι να δημιουργήσουν μια κουλτούρα ασφάλειας και προετοιμασίας, προκειμένου να προστατεύσουν τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και το προσωπικό του σχολείου κατά τη διάρκεια ενός σεισμού ή άλλης φυσικής καταστροφής.

Πιο απλά λοιπόν...

Με τις συχνές ασκήσεις σεισμού προετοιμαζόμαστε καλύτερα, ώστε να γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση που συμβεί ένας αληθινός σεισμός και πώς μπορούμε να  προστατευθούμε 
Μαθαίνουμε τι πρέπει να κάνουμε  μόλις τελειώσει ο   σεισμός.  
Εκπαιδευόμαστε σε ένα σχέδιο έκτακτης  ανάγκης ώστε να ξέρουμε τη διαδρομή  που θα πρέπει   να ακολουθήσουμε, για να βγούμε γρήγορα και με ασφάλεια  έξω από το σχολείο, μετά τον σεισμό.    
Μαθαίνουμε πού πρέπει να πάμε,  μόλις βγούμε έξω από το κτίριο,  δηλαδή τον τόπο συνάντησης  με τους   συμμαθητές μας,  τους καθηγητές  μας και  τα υπόλοιπα παιδιά του σχολείου.  
Κατά τη διάρκεια   των ασκήσεων  σεισμού, ακολουθούμε πάντα  με μεγάλη προσοχή τις οδηγίες  των καθηγητών  σχετικά   με   τα μέτρα προστασίας, στην περίπτωση  ενός αληθινού σεισμού.  
Είναι σημαντικό να παίρνουμε   μέρος  στις ασκήσεις σεισμού,  γιατί προετοιμαζόμαστε κατάλληλα  και θα γνωρίζουμε τι ακριβώς πρέπει  να κάνουμε, σε περίπτωση  που γίνει ένας αληθινός σεισμός.  
Μόνο έτσι θα είμαστε ασφαλείς.  Εάν γνωρίζουμε πολύ καλά  τι πρέπει να κάνουμε  στην   περίπτωση ενός αληθινού σεισμού,  θα διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας,  δεν θα πανικοβληθούμε  και  έτσι είμαστε πιο ασφαλείς.
ΣΣ. Ενημερωτικά πρόκειται να ακολουθήσουν και άλλες ασκήσεις ετοιμότητας σεισμού, πυρκαγιάς  και ακραίων καιρικών φαινομένων όπως πλημμύρας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου