Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2023

Νεανικοί λόγοι για να τα επισκεφτείτε... (16/23)

 ΓΙΑΝΝΕΝΑ, ΤΟ ΣΤΟΛΙΔΙ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ

Τα Ιωάννινα, γνωστά και ως Γιάννενα ή Γιάννινα είναι πόλη της Ηπείρου. Βρίσκονται στο βορειοδυτικό κομμάτι της ηπειρωτικής Ελλάδας και είναι μία από τις μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδας με πλούσια πολιτιστική παράδοση. Χτισμένη στις όχθες της λίμνης Παμβώτιδας, η πόλη των Ιωαννίνων και πρωτεύουσα της Ηπείρου είναι μία γραφική πόλη, που συμπλέει με τον πολιτισμό και συνδυάζει μία μακραίωνη ιστορία αλλά και μία κοινωνική πολιτιστική και οικονομική δραστηριότητα και άνθηση. Αποτελεί πόλο έλξης και σημείο αναφοράς πολλών επισκεπτών.
Υπάρχουν και νεανικοί λόγοι για τους οποίους πρέπει να τα επισκεφτείς:
  • Η πανέμορφη λίμνη Παμβώτιδα: Αν βρεθείς ποτέ στα Γιάννενα πρέπει να πας στη λίμνη και να κάνεις βόλτα στον παραλίμνιο δρόμο. Δεν θα το μετανιώσεις…
  • Η μοναδική παλαιά πόλη: Για όλα τα γούστα. μπορείς να περπατάς στους μαγευτικούς δρόμους της παλαιάς πόλης για ώρες. Σίγουρα δεν θα βαρεθείς.
  • Το πεντανόστιμο φαγητό: Γεύσεις για όλους τους ουρανίσκους. Παραδοσιακά φαγητά μέσα σε τέλεια διακοσμημένα εστιατόρια και ταβέρνες με χέλια ή πέστροφες καθώς και ψητά, μην παραλείψετε να δοκιμάσετε το γιαννιώτικο μπακλαβά κι αν πάτε στο Νησάκι βατραχοπόδαρα για τους γενναίους. 
  • Μουσεία- Το ιστορικό Σπήλαιο:  πολλά μουσεία, όπως το Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων, το γνωστό ως Μουσείο Βρέλλη, στο Μπιζάνι και το μουσείο της πόλης των Ιωαννίνων. Μην ξεχάσεις να πας στο σπήλαιο Περάματος με σπουδαία σπηλαιολογικά ευρήματα 
  • Το γραφικό Νησί στο κέντρο της λίμνης μπορεί να φτάσεις με το καραβάκι. Κάντε τον γύρο του νησιού και θα γνωρίσετε την βυζαντινή κληρονομιά και τα μοναστήρια του, όπως του Αγίου Νικολάου των Φιλανθρωπηνών (1292), της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και του Αγίου Παντελεήμονα, όπου σκοτώθηκε ο Αλή Πασάς. Στο Μουσείο Αλή Πασά, σε ένα χώρο διαμορφωμένο σύμφωνα με τα λαϊκά γιαννιώτικα σπίτια της εποχής.
  •  Το μεσαιωνικό Βυζαντινό κάστρο: ο κύριος λόγος είναι η απίστευτη θέα που έχει όταν ανέβεις, αλλά και για τα μνημεία και τον περίεργο τάφο του Αλή. 
  • Χιονοδρομικά κέντρα τον χειμώνα: Όχι μέσα στην πόλη, αλλά είναι πολύ κοντά. Τα πανέμορφα χιονοδρομικά κέντρα του νόμου θα σε μαγέψουν.
  • Τα βουνά: Εντυπωσιάζεσαι. Τα πανέμορφα βουνά με την φυσική ομορφιά τους και την απίστευτη θέα.
  •  Η νυχτερινή ζωή: Εκτός από τις παραδοσιακές ταβέρνες, υπάρχουν και μοντέρνα μπαράκια και καφέ στο κέντρο της πόλης.
  • Το ρολόι: Το πιο κεντρικό σημείο της πόλης, στην πλατεία της Δημοκρατίας, στέκει αγέρωχο, σημείο συνάντησης στην πόλη.
ΙΑΚΩΒΟΣ ΜΠΕΛΙΤΣΗΣ
 
ΣΣ. Η πρόταση του μαθητή αποτελεί εργασία του στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Γλώσσας της Β' τάξης, της καθηγήτριας Γεωργίας Αλειφέρη.



 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου