Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2023

Πρωτότυπη και υγιεινή!

 ΤΑΡΤΑΚΙΑ ΟΛΙΚΗΣ ΜΕ ΚΟΛΟΚΥΘΑ
του Μάνου Δημητρούλη*
 
Μπαίνουμε σιγά σιγά σε γιορτινό περίοδο, έτσι για να φτιάχνει και η διάθεση φτιάχνουμε ταρτακια ολικης με κολοκυθα!
.
Υλικά για 12 ταρτάκια

Για τη ζύμη

     250 γρ. Αλεύρι Ολικής Άλεσης
     70 γρ. βούτυρο light (χαμηλών λιπαρών)
     45 ml νερό
       1 αυγό
       Αλάτι

Για τη γέμιση

             300 γρ. βρασμένη ή ψημένη κολοκύθα
             1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
             80 γρ. κατίκι ή άλλο λευκό τυρί χαμηλών λιπαρών
             4 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι
             1 αυγό
             αλάτι & φρέσκο τριμμένο πιπέρι
             έξτρα φρέσκο θυμάρι για γαρνίρισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

             Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το αλάτι, ρίχνουμε το βούτυρο απευθείας από το ψυγείο. Με τα χέρια μας τρίβουμε το αλεύρι και το βούτυρο μέχρι να διαλυθεί τελείως το βούτυρο και το μείγμα να πάρει τη μορφή υγρής άμμου.
             Προσθέτουμε το αυγό, το νερό και ανακατεύουμε με ένα πιρούνι. Πλάθουμε καλά μέχρι να έχουμε μια εύπλαστη ζύμη. Τυλίγουμε σε διάφανη μεμβράνη και βάζουμε για τουλάχιστον 1 ώρα στο ψυγείο.
             Σε αντικολλητικό τηγάνι σοτάρουμε το κρεμμύδι με το ελαιόλαδο και μετά από 3-4 λεπτά προσθέτουμε την κολοκύθα, το θυμάρι, αλάτι και πιπέρι. Σοτάρουμε για λίγα λεπτά λιώνοντας με πιρούνι τα κομμάτια κολοκύθας.
             Προσθέτουμε το κατίκι, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά. Αφήνουμε να κρυώσει, προσθέτουμε το αυγό και ανακατεύουμε καλά.
             Αφαιρούμε τη ζύμη από το ψυγείο, την χωρίζουμε σε 10-12 μπαλάκια, ανοίγουμε σε στρογγυλά φύλλα πάχους περίπου 0,5 εκατοστού και τοποθετούμε σε φορμάκια σιλικόνης.
             Τρυπάμε τη βάση από τα ταρτάκια με ένα πιρούνι αρκετές φορές και καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο. Γεμίζουμε με όσπρια ή ρύζι.
          Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 10-15 λεπτά. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και τα όσπρια ή το ρύζι, γεμίζουμε με το μείγμα κολοκύθας και ψήνουμε για άλλα 25 λεπτά.
             Γαρνίρουμε με φρέσκο θυμάρι.

Διατροφικές πληροφορίες/ ταρτάκι

Ενέργεια: 143 kcal
Υδατάνθρακες: 14.8 γρ.
Πρωτεΐνη: 4 γρ.
Λιπαρά: 7.3 γρ.
Κορεσμένα Λιπαρά: 3.6 γρ.
Φυτικές Ίνες: 1.6 γρ.
 
.....................
Ο Μάνος Δημητρούλης είναι Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, Msc Αθλητικής Διατροφής και συγγραφέας.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου