Σάββατο 23 Δεκεμβρίου 2023

Γέννηση Χριστού

Η καινούργια εποχή κατά της αδικίας
Της Ασπασίας Αμβράζη* 

«Η αδικία δεν έχει ελαφρυντικά». Τα  λόγια αυτά του Αγίου Παϊσίου ήταν η αφορμή  για τους μαθητές της Α’ τάξης στο πλαίσιο του μαθήματος των Θρησκευτικών να παρουσιάσουν τις σκέψεις τους στις εργασίες τους για την αδικία που κυριαρχεί στον κόσμο και πως αυτή θα μπορούσε να πάψει να υπάρχει .Ο ερχομός στη γη του Ιησού Χριστού του Υιού του Θεού, του «Ήλιου της Δικαιοσύνης» έδωσε στους ανθρώπους το απόλυτο πρότυπο. Το ζητούμενο είναι, αν οι άνθρωποι διαλέγουν να ακολουθήσουν στη ζωή τους το λόγο Του, και το σωτήριο έργο Του.
  Οι μαθητές μίλησαν για την αδικία στις οικογενειακές ,στις επαγγελματικές ,στις κοινωνικές σχέσεις ,ανάμεσα στα κράτη που οδηγεί σε πολέμους, στις σχέσεις των αδύνατων με τους δυνατούς από τους οποίους εξαρτάται η επιβίωσή τους και η ζωή τους.
   Ο Άγιος Παΐσιος είναι από τους νεώτερους Αγίους της Εκκλησίας μας. Η καρδιά του ήταν γεμάτη αγάπη για το Χριστό και τους αδελφούς . Πολύς κόσμος πήγαινε κοντά του, ο καθένας με τα θέματά του. Είχαν ανάγκη από μια κουβέντα παρηγοριάς, εμψύχωσης. «Πρέπει να μπορώ πάντα» έλεγε . «Μπορώ, δεν μπορώ, πρέπει να μπορώ». Μετέφερε το λόγο του Χριστού στις ψυχές τους, δίνοντας την ελπίδα ότι το καλό θα κυριαρχήσει στον κόσμο με τη Χάρη του Θεού και τον συνεχή αγώνα τους.
   Ο Θεός αγάπησε τόσο πολύ τους ανθρώπους ,που έστειλε το γιό του τον Ιησού Χριστό στη γη, να γίνει άνθρωπος .Αυτό είναι το μεγαλύτερο δώρο γι αυτούς. Δίνοντας αξία στην ανθρώπινη φύση, με τη Γέννηση και την Ανάστασή Του, ανοίγει το δρόμο για την ανθρώπινη σωτηρία.
   Η Γέννησή Του στο σπήλαιο της Βηθλεέμ μας δείχνει το μεγαλείο της ταπεινότητας του Θεανθρώπου. Οι βοσκοί είναι οι πρώτοι που λαμβάνουν το μήνυμα της ενανθρώπισης .Η καθαρότητα της ψυχής τους, τους κάνει να είναι οι πρώτοι αυτόπτες και αυτήκοοι μάρτυρες.
   Με τη γέννηση του Χριστού ξεκινάει για την ανθρωπότητα μια καινούργια εποχή .Ο Χριστός με το παράδειγμά Του δίδαξε στους ανθρώπους, να έχουν πίστη στον Θεό, αγάπη στον άνθρωπο, να επιδιώκουν την ειρήνη, να σέβονται τον υλικό κόσμο ως δημιούργημα του Θεού. Υπερασπίστηκε τις γυναίκες και τα παιδιά, τους δούλους, τους αδύναμους που οι δυνατοί του κόσμου αδικούσαν και εκμεταλλεύονταν, τους αρρώστους, τους ανάπηρους, τους ξένους. Στην νέα αυτή ανθρωπότητα όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι γιατί είναι πλασμένοι «κατά την εικόνα του Θεού».
   Μακάρι τα μικρότερα παιδιά μας, που προβληματίστηκαν μέσα από τις εργασίες τους στο θέμα της αδικίας στις διάφορες μορφές της, και στο πως οι άνθρωποι θα καταφέρουν να την εξαλείψουν ,παίρνοντας αφορμή από τα λόγια του Αγίου Παϊσίου, αλλά και όλα τα παιδιά του κόσμου, μεγαλώνοντας, να έχουν οδηγό τους το άστρο της Βηθλεέμ. Το άστρο της Βηθλεέμ θα τους δείξει τον όμορφο δρόμο, του δίκαιου, του καλού, μακριά από τις αδικίες και τις ανισότητες. Το δρόμο του Σωτήρα Ιησού Χριστού.
.................................
Ασπασία Αμβράζη είναι θεολόγος και υπηρετεί στο 3ο Γυμνάσιο Γλυφάδας

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου