Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2023

8ο Ευρωπαϊκό Μαθητικό Συνέδριο

 Αθήνα-Ρώμη: Ένα Μακραίωνο Ταξίδι

Στη Ρώμη ταξίδεψε ομάδα μαθητών της Γ΄ τάξης, του 3ου Γυμνάσιου Γλυφάδας, το χρονικό διάστημα 25- 28 Νοεμβρίου για να λάβει μέρος  
στο 8ο Ευρωπαϊκό Μαθητικό Συνέδριο που είχε ως θεμα: «Αθήνα-Ρώμη: Ένα Μακραίωνο Ταξίδι (509πΧ-Σήμερα)». 

 Βατικανό

Την πρώτη μέρα, μετά την άφιξη τους, οι μαθητές ξεναγήθηκαν στο Πάνθεον, τα Μουσεία του Βατικανού, στην Καπέλα Σιστίνα και τον καθεδρικό ναό του Αγίου Πέτρου. Είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν έργα όπως το σύμπλεγμα του Λαοκόωντα, τον Απόλλωνα του Μπελβεντέρε, την αίθουσα των ζώων, του Απόλλωνα, τον διάδρομο των κηροπηγίων, των τοιχοταπήτων, των Γεωγραφικών χαρτών. Είδαν τα Δωμάτια που έχει διακοσμήσει ο μεγάλος ζωγράφος Ραφαήλ με την περίφημη Σχολή των Αθηνών και κατέληξαν στην περίφημη Καπέλα Σιστίνα με τις μεγαλοπρεπείς τοιχογραφίες του Μιχαήλ Αγγέλου, οι οποίες θεωρούνται ένα από τα μεγαλύτερα αριστουργήματα της παγκόσμιας ζωγραφικής όλων των εποχών. Τελικός προορισμός της πρώτης μέρας η Βασιλική του Αγίου Πέτρου, την μεγαλύτερη εκκλησία του κόσμου, που εντυπωσίασε με τον πλούτο και την επιβλητικότητά της.

Τοσκάνη

 Η δεύτερη μέρα εντυπωσίασε ιδιαίτερα τους μαθητές, οι οποίοι αναχώρησαν νωρίς το πρωί για την περιοχή της Τοσκάνης. Πρώτος σταθμός η μεσαιωνική Σιένα, όπου τα παιδιά περπάτησαν μέσα στην παλιά πόλη, εξερευνώντας τα δρομάκια και τις γειτονιές και καταλήγοντας στην Piazza Del Campo, με τον τυπικό πύργο του Δημαρχείου, ανηφορίζοντας μέχρι την πλατεία του Duomo. Τελευταίο αξιοθέατο της ημέρας ο επιβλητικός καθεδρικός ναός Duomo στο Ορβιέτο που είναι ένας κρυμμένος θησαυρός της Umbria. Εκεί, οι μαθητές ξεναγήθηκαν στον ναό Duomo με τη μεγαλοπρεπή πρόσοψη και τα γεωμετρικά σχέδια, τα υπαίθρια καφέ και τα ελικοειδή πλακόστρωτα δρομάκια.

Ρώμη

Την τρίτη ημέρα, οι μαθητές περιηγήθηκαν σε πλατείες και μνημεία της Ρώμης όπου επισκέφτηκαν την Piazza Della Rotonda και Castel Sant'Angelo. Στη συνέχεια, στην Piazza Venezia ξεναγήθηκαν στο ογκώδες μνημείο αφιερωμένο στον Βίκτωρ Εμμανουήλ Β', τον πρώτο βασιλιά της σύγχρονης ενωμένης Ιταλίας, που είναι επίσης και το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη και βρίσκεται μπροστά από τον λόφο του Καπιτωλίου. Αγαπημένη στιγμή της ημέρας για τους μαθητές η περιήγηση στη πολύβουη Piazza di Spagna και φυσικά στην Fontana di Trevi, όπου κάνοντας μια ευχή έριξαν όλοι ένα κέρμα στο φημισμένο αξιοθέατο. Τέλος, οι μαθητές μεταφέρθηκαν στο Teatro Italia Roma, όπου πήραν μέρος στο 8ο Ευρωπαϊκό Μαθητικό Συνέδριο και παρουσίασαν την εργασία τους πάνω στον ελληνορωμαϊκό πολιτισμό. 

Συνέδριο

Σκοπός του συνεδρίου ήταν η κατανόηση του Ρωμαϊκού Πολιτισμού που εν πολλοίς παραμένει άγνωστος ή μελετάται αποσπασματικά. Η θεματολογία αφορούσε όχι μόνο τις στρατιωτικές επιχειρήσεις ή τα πολιτικά γεγονότα, αλλά και στη μελέτη των θεσμών, τη σύνθεση του Κράτους, τα τεχνικά επιτεύγματα, την ανάδειξη σημαντικών ρητόρων, ιστορικών, θεατρικών συγγραφέων, ποιητών, των οποίων η συμβολή υπήρξε καθοριστική στη διαμόρφωση του δυτικού και παγκόσμιου πολιτισμού. Στο Συνέδριο αναλύθηκε η σημασία του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού που επηρέασε τον ρωμαϊκό πολιτισμό, όπως επίσης και η σημασία του ρωμαϊκού πολιτισμού στη χιλιόχρονη βυζαντινή ιστορία. Στο πλαίσιο αυτό αναδείχθηκαν οι ομοιότητες και οι διαφορές μεταξύ του ελληνικού και του ρωμαϊκού πολιτισμού, οι αλληλεπιδράσεις και η συμβολή του καθενός στην παγκόσμια πολιτιστική εξέλιξη. 

Η συμμετοχή του 3ου Γυμνασίου

 Οι μαθητές του 3ου Γυμνασίου Γλυφάδας παρουσίασαν την εργασία τους με θέμα: Ρωμαϊκά μνημεία στην αρχαία Αθήνα. Περιέγραψαν μνημεία από τα οποία περνούμε συχνά δίπλα τους, αλλά είτε αγνοούμε ότι προέρχονται από τη ρωμαϊκή εποχή, είτε τα ταυτίζουμε με την κλασική εποχή. Συγκεκριμένα αναφέρθηκαν στη Ρωμαϊκή Αγορά, το Ωρολόγιο του Κυρρήστου, τους γνωστούς Αέρηδες, τη βιβλιοθήκη του Αδριανού, τον Ναό του Ολυμπίου Διός, το Αδριάνειο Υδραγωγείο, το Ηρώδειο και το μνημείο του Φιλοπάππου. Ενδιαφέρον στοιχείο της παρουσίασης ήταν η ενσωμάτωση αφηγήσεων του Οκταβιανού, του Αδριανού και του περιηγητή Παυσανία οι οποίες αποδόθηκαν εξαιρετικά από τους μαθητές. Η συνολική εικόνα των μαθητών ήταν αρίστη και η παρουσίασή τους  συντονισμένη και οργανωμένη. Οι διοργανωτές συνεχάρησαν μαθητές και εκπαιδευτικούς για το υψηλό επίπεδο της εργασίας τους και για το ήθος που επέδειξαν.

Κολοσσαίο

 Κατά την τετάρτη και τελευταία μέρα στην Ιταλία, οι μαθητές επισκέφτηκαν το ένα και μοναδικό Κολοσσαίο, το μεγαλύτερο σωζόμενο αρχαίο ρωμαϊκό αμφιθέατρο του κόσμου, το οποίο επίσης αποτελεί έναν από τους σπουδαιότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ευρώπης. Τέλος, περιηγήθηκαν και θαύμασαν την Αρχαία Ρωμαϊκή Αγορά (Forum Romanum), ορθογωνική πλατεία η οποία περιβάλλεται από τα ερείπια πολλών και σημαντικών αρχαίων κυβερνητικών κτιρίων στο κέντρο της Ρώμης.
 Ένα ταξίδι άψογα οργανωμένο το οποίο άφησε πίσω του αξέχαστες αναμνήσεις και αμέτρητα χαμόγελα. Μια εμπειρία η οποία θα μείνει σίγουρα αλησμόνητη στην μνήμη των μαθητών και των συνοδών εκπαιδευτικών Ευγενίας Λουμπαρδιά και Αικατερίνης Δοκοπούλου.

Πλούσιο φωτογραφικό υλικό βρίσκεται ΕΔΩ

ΑΙΜΙΛΙΑΝΗ ΚΑΠΛΑΤΖΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου