Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2024

Σωματική και ψυχική

ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ, ΕΛΑΦΡΑ Ή ΣΚΛΗΡΑ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΕΞΑΡΤΗΣΗ

Το Εθνικό Συμβούλιο κατά των ναρκωτικών (ΕΣΥΝ), ο απεσταλμένος του, ψυχολόγος Ορέστης Παπαγιαννόπουλος, ενημέρωσε τους μαθητές της Γ’ τάξης, του 3ου Γυμνασίου Γλυφάδας, για τις εξαρτήσεις που προκαλούν οι ναρκωτικές ουσίες. Πληροφόρησε με παραστατικό τρόπο και διαλογική μέθοδο τις αρνητικές συνέπειες που επιφέρει η χρήση ναρκωτικών. Συνάντηση που παρακολούθησαν με ενδιαφέρον οι μαθητές!
Τους γνωστοποιήθηκε ότι ναρκωτικό είναι κάθε ουσία, φυσική ή τεχνητή, που έχει εξειδικευμένη δράση στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα. Δρα σε συγκεκριμένους υποδοχείς του εγκεφάλου δημιουργώντας διέγερση, καταστολή και παραισθήσεις. Συμβαίνουν διότι νεκρώνονται εγκεφαλικά κύτταρα, αφού εμποδίζονται να πολλαπλασιάζονται με κανονικό ρυθμό. Στερεί από τον εγκέφαλο την δυνατότητα να δίνει τις εντολές που χρειάζονται για να λειτουργεί φυσιολογικά ο ανθρώπινος οργανισμός, όπως είναι η αντίληψη της απόστασης του χώρου και του χρόνου.
Η εξάρτηση, σωματική και ψυχική, επιτυγχάνεται σταδιακά. Η αρχή είναι η έναρξη για την συστηματική χρήση, αφού ο οργανισμός χρειάζεται όλο και περισσότερη ποσότητα. Κατάσταση καθορισμένη που οδηγεί η χρήση κάθε ναρκωτικού, είτε το αποκαλούν ελαφρύ είτε σκληρό.
Σωματικά η ναρκωτική ουσία γίνεται μέρος της λειτουργίας του οργανισμού δημιουργώντας στερητικά σύνδρομα, δηλαδή όταν σταματά η επίδρασή της την αναζητά ως αναγκαία για να ζήσει. Ψυχικά γίνεται επίκεντρο της ζωής του χρήστη. Καλύπτει την θέση κάθε άλλης ανάγκης. Το μοναδικό του ενδιαφέρον είναι η εξασφάλιση της ουσίας.
Ο άνθρωπος χρήστης κινείται στο περιθώριο της ζωής, αφού δημιουργούν αποπροσανατολισμό από τις πραγματικές ανάγκες και το ενδιαφέρον για την ζωή.
Στην προώθηση της χρήσης των ναρκωτικών οι επιτήδειοι προβάλλουν τα μυθεύματα: «το ελέγχω» ή «μπορώ να κάνω χρήση με όρια». Η επιστήμη διαπιστώνει ότι χαρακτηριστικό της χρήσης είναι η σταδιακή απώλεια των ορίων. Παράλληλα στοιχείο της προσωπικότητας του χρήστη είναι ότι δεν έχει όρια!
Η πραγματικότητα φανερώνει ότι στην Ελλάδα μόνο το 20% των μαθητών που δοκιμάζει κάνναβη μένει στην δοκιμή. Το 80% οδηγείται στην συστηματική χρήση.
Στα ναρκωτικά, στην πρέζα ή όπως αλλιώς αποκαλούνται όταν «προσφέρονται»  η απάντηση είναι, «δεν θα πάρω»!...





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου