Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2024

Γνώση και ψυχραιμία

ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΚΑΙ ΠΥΡΑΣΦΑΛΕΙΑ

Η τεχνολογία είναι σύμμαχος της αστικής πυρκαγιάς! Τα δημιουργήματά της διευκολύνουν την ζωή, αλλά είναι ιδιαίτερα εύφλεκτα. Αναγκαιότητα η αντιμετώπιση και η πρόληψη της φωτιάς που θα εκδηλωθεί στο σπίτι ή στο αυτοκίνητο. 
Την εμπειρία και την γνώση του μετέφερε στους καθηγητές του 3ου Γυμνασίου Γλυφάδας, ο πυροσβέστης Αντώνιος Αντωνιάδης, την Τρίτη 23 Ιανουαρίου, μετά την λήξη των μαθημάτων.
Η σωστή αντιμετώπιση της φωτιάς στο αρχικό στάδιο και η ορθή χρήση του πυροσβεστήρα συμβάλλουν στον περιορισμό της φωτιάς και εμποδίζουν την επέκτασή της και την  καταστροφή που προκαλεί. Κάνοντας παράλληλα πιο αποτελεσματικό το έργο της πυροσβεστικής.
Να σημειωθεί ότι τα σημερινά κτίρια αν και έχουν υψηλό δείκτη πυραντίστασης είναι πιο εύφλεκτα από τα παλαιότερα. Αιτία ο οικιακός εξοπλισμός που είναι κατασκευασμένος από συνθετικά υλικά και σε αντίθεση με τα  πριν 50 χρόνια, ξύλινα, μάλλινα και βαμβακερά, έχουν  χαμηλότερη θερμοκρασία ανάφλεξης, παράγουν μεγαλύτερη θερμότητα και καίγονται γρηγορότερα.
Υπάρχει ένας κανόνας που ορίζει την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς: Η φωτιά σβήνει στο πρώτο λεπτό με ένα ποτήρι νερό. Στο δεύτερο λεπτό με ένα κουβά. Στο τρίτο λεπτό με ένα τόνο νερό. Μετά… ας κάνει ο καθένας ό,τι μπορεί. Για να υπάρξει πυρκαγιά συνυπάρχουν, όμως, τρεις παράγοντες: η καύσιμη ύλη, ο αέρας (οξυγόνο) και η θερμότητα (συνεχής θέρμανση για την ανάφλεξη). Ο περιορισμός ενός παράγοντα αποτρέπει την φωτιά ή την σβήνει. Σε αυτήν την παραδοχή στηρίζεται η κατάσβεση!
Στατιστικά οι αστικές πυρκαγιές οφείλονται στα μαγειρικά σκεύη (50%) [όταν μαγειρεύουμε έχουμε τον νου μας στο μαγείρεμα], στην κακή χρήση των ηλεκτρικών συσκευών (36%), το ατύχημα στην παρασκευή του φαγητού, η ανάφλεξη υφασμάτων επιπλώσεων – κουρτινών, τα ελαττωματικά καλώδια και ηλεκτρικές συσκευές καθώς  και προϊόντα καπνίσματος (κάπνισμα και άτμισμα).  
Σημαντικό είναι και η χρήση του  πυροσβεστήρα με τον οποίο στοχεύεται η βάση της φωτιάς που περιορίζεται έτσι το οξυγόνο και λειτουργεί ανασταλτικά στην φωτιά.
Τέλος η γνώση και η ψυχραιμία αποτρέπουν αλλά και περιορίζουν μια πυρκαγιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου