Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2024

Κατανόηση της Σεισμικότητας

ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΣΕΙΣΜΟΓΡΑΦΩΝ

Η εκπαίδευση, στο 3ο Γυμνάσιο Γλυφάδας, δεν περιορίζεται στην τακτική διδασκαλία, αλλά επεκτείνεται και σε δραστηριότητες που συνδυάζουν την επιστήμη, το θέατρο και την τεχνολογία. Η καθηγήτρια Αικατερίνη Μαρία Ρόζη, γεωλόγος και επιμορφώτρια, έχει αφιερώσει τα τελευταία οκτώ χρόνια στη διδασκαλία και τη δημιουργία θεατρικών έργων που ενώνουν την εκπαίδευση με το θέατρο.
Ένα από τα επιτεύγματά της είναι το θεατρικό έργο «Ο Πλούτωνας Χάθηκε», το οποίο πραγματεύεται το Ηλιακό Σύστημα. Το έργο το παρουσίασε σε διάφορα διεθνή συνέδρια, όπως το Cospar 2022 και το OAE’s 5th Shaw-IAU Workshop 2023. Επιπλέον πρόσφατα, συμμετείχε στο Συνέδριο Learning from the Extremes 2024, όπου συναντήθηκε με τον Δρ. Κωνσταντίνο Μπούκουρα από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.
Σε αυτό το συνέδριο, η καθηγήτρια Αικατερίνη Μαρία Ρόζη είχε την ευκαιρία να συμμετάσχει στο εξαιρετικό εργαστήριο με το τίτλο «Τα Σχολεία Μελετούν τους Σεισμούς». Στο πλαίσιο αυτό ενήργησε να εγκατασταθεί ένας σεισμογράφος στο 3ο Γυμνάσιο Γλυφάδας για να παρακολουθεί τη σεισμικότητα της Ελλάδας και να συμπεριληφθεί στο δίκτυο σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου.
Υλοποιήθηκε την Πέμπτη 25 Ιανουαρίου, καθώς ο Δρ. Κωνσταντίνος Μπούκουρας έφερε τον σεισμογράφο στο σχολείο, τον εγκατέστησε και τον σύνδεσε με το δίκτυο. 
Ο σεισμογράφος πρόκειται να αξιοποιηθεί λειτουργικά στα μαθήματα της Γεωλογίας, της Γεωγραφίας, της Φυσικής και στις Δεξιότητες. Με αυτόν τον τρόπο, το σχολείο πέραν από τόπο διδασκαλίας, γίνεται παράλληλα και ένα κέντρο επιστημονικής έρευνας και καινοτομίας. Σημαντικό βήμα συνεργασίας εκπαιδευτικών, επιστημόνων και εκπαιδευομένων για τον εκπαιδευτικό προσανατολισμό του μέλλοντος.
Για να δείτε τα δεδομένα καταγραφής  του σεισμογράφου του σχολείου, πατήστε  ΕΔΩ
Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ SEISMO-LAB βρίσκεται ΕΔΩ
Η παρουσίαση της καθηγήτριας Αικατερίνης Μαρίας Ρόζη στο διεθνές Συνέδριο OAE’s 5th Shaw-IAU Workshop 2023  ΕΔΩ
Η παρουσίαση της καθηγήτριας στο Διεθνές Συνέδριο NASA/ADS ΕΔΩ






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου