Τετάρτη 3 Ιανουαρίου 2024

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΜΑΘΗΜΑ

ΑΙΤΙΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΣΕΙΣΜΩΝ

Τι πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση σεισμού; Τι είναι οι σεισμοί; Την απάντηση στα ερωτήματα έδωσαν στους μαθητές του 3ου Γυμνασίου Γλυφάδας,  μέλη του τμήματος Γεωλογίας (εργαστήριο σεισμολογίας) του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). 
Πρόκειται για μια δράση που υλοποιείται σε όλα τα σχολεία ανά την ελληνική επικράτεια, σε μια προσπάθεια να ενημερωθούν οι μαθητές για την σωστή αντιμετώπιση ενός σεισμού. 
Η Ελλάδα είναι η έκτη πιο σεισμογενής χώρα παγκοσμίως και η πρώτη στην Ευρώπη και αυτός είναι ο λόγος που χρειάζεται διαρκής και σωστή ενημέρωση απέναντι στο φαινόμενο.
Με παραστατικό τρόπο όπου συνδυάστηκαν η διάλεξη με προβολές αλλά και εργαστηριακός εξοπλισμός (φορητή σεισμική τράπεζα) οι μαθητές απέκτησαν γνώσεις για το φυσικό φαινόμενο του σεισμού (τι είναι, η αιτία τους, τι μπορούν να προκαλέσουν και πως πρέπει να προφυλαχθούν).
Οι σεισμοί είναι η αισθητή ανατάραξη επιφάνειας της γης λόγω απότομων μετακινήσεων μαζών, που συνοδεύεται από σεισμικά κύματα που μεταφέρουν ενέργεια σεισμού. Μπορούν να προκαλέσουν καταστροφή κτηρίων, τραυματισμούς, θανάτους.
Ενημέρωσαν τους μαθητές ποια πρέπει να είναι η σωστή συμπεριφορά σε περίπτωση σεισμού και τρόπους για να προστατευτούν από την εκδήλωση του.
Επιπλέον τους παρότρυναν να συγκεντρώσουν σε μια βαλίτσα που να περιέχει τα εξής σημαντικά αντικείμενα:
• Σφυρίχτρα
• Φακό
• Ραδιόφωνο
• Τσάντα πρώτων βοηθειών (επιδέσμους, Γάζες, 
κτλ.)
•  Μπουκάλι με νερό
Τέλος οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να κατανοήσουν καλύτερα το φαινόμενο καθώς οι ερευνητές προχώρησαν σε προσομοίωση σεισμού, με τη βοήθεια της φορητής σεισμικής τράπεζας.
Ενδιαφέρουσα φωτοειδησεογραφία  ΕΔΩ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ, ΓΑΡΥΦΑΛΛΙΑ ΠΑΝΤΑΖΑΤΟΥ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου