Κυριακή 18 Φεβρουαρίου 2024

Κυριακάτικη επίσκεψη

Ο ΚΗΠΟΣ ΣΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ

Ο κήπος του Προεδρικού Μεγάρου έχει έκταση 25 περίπου στρεμμάτων και αποτελεί αληθινή όαση στο κέντρο της Αθήνας, είναι όμορφα σχεδιασμένος με πλούσια ελληνική χλωρίδα. Είναι ανοιχτός για τον κόσμο κάθε Κυριακή από τις 10:00 έως τις 16:00.  Η είσοδος γίνεται από την οδό Βασιλέως Γεωργίου Β’ 2, με την επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας. Καλόν είναι πριν πάτε να επιβεβαιώσετε αν υπάρχουν τυχόν αλλαγές στην επισκεψιμότητα οι οποίες ανακοινώνονται στην ιστοσελίδα της Προεδρίας (www.presidency.gr).
Τον σχεδιασμό του κήπου φαίνεται ότι ανέλαβε το τεχνικό γραφείο του Ερνέστου Τσίλλερ, την επιλογή όμως των κατάλληλων φυτών πρέπει να επιμελήθηκε Έλληνας ειδικός, αφού τα περισσότερα δένδρα ανήκουν στην ελληνική χλωρίδα. 
Λόγω της σημαντικής κλίσης του εδάφους, ο κήπος διαχωρίστηκε σε δύο μεγάλα τμήματα, με το Μέγαρο στο ψηλότερο τμήμα. Ο σχεδιασμός του στην πρόσοψη συναντάται και σε κήπους άλλων νεοκλασικών κτιρίων της εποχής, όπως η Ακαδημία, το Πανεπιστήμιο, η Εθνική Βιβλιοθήκη και ακολουθεί ένα σχετικά αυστηρό γεωμετρικό σχέδιο γαλλικού ρυθμού, με συμμετρικά παρτέρια χλόης και νησίδες εποχιακών ανθοφόρων φυτών. Την αυστηρότητα της σύνθεσης προς την οδό Ηρώδου Αττικού μετριάζουν αιωνόβια πλατάνια, φιλύρες, φοίνικες και κυπαρίσσια. 
Μια φαρδιά μαρμάρινη σκάλα οδηγεί στο μεγαλύτερο τμήμα του κήπου, που βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο. Η συμμετρία έχει διατηρηθεί και εδώ, με κεντρικό σημείο αναφοράς έναν μακρύ διάδρομο με ψηλά κυπαρίσσια που καταλήγει στο συντριβάνι και το περίπτερο, τα οποία λειτουργούν σε επίσημες επισκέψεις και εκδηλώσεις. Δεξιά και αριστερά του διαδρόμου υπάρχουν χλοοτάπητες, βαθμιδωτές ταράτσες, παρτέρια και νησίδες με δέντρα και θάμνους. Περιφερειακά σε όλη την έκταση του κήπου υπάρχουν ψηλές δενδροστοιχίες δίπλα στα κιγκλιδώματα που εξασφαλίζουν την απαραίτητη απομόνωση από τους γύρω δρόμους.
Η φυτολογική σύνθεση του κήπου είναι πλούσια αφού περιλαμβάνει περίπου 140 διαφορετικά είδη, όπως ποικιλίες καλλωπιστικών δένδρων, θάμνων και αναρριχόμενων φυτών. Μερικά από τα φυτά αυτά είναι σπάνια. Πολλά από τα δέντρα του κήπου, όπως για παράδειγμα οι αριές και τα κυπαρίσσια, ξεπερνούν έναν αιώνα ζωής.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου