Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2024

Εκδρομή στις Κάτω Χώρες

Στο Ευρωκοινοβούλιο και στον διαστημικό σταθμό ESA

Εκπαιδευτική εκδρομή στην Ολλανδία και στο Βέλγιο, με ιδιαίτερο προορισμό το Ευρωκοινοβούλιο και τον σταθμό της ESA στις Βρυξέλλες, πραγματοποίησε το 3ο Γυμνάσιο Γλυφάδας, στις 15-17 Φεβρουαρίου.
Πρώτος σταθμός η πρωτεύουσα της Ολλανδίας, το Άμστερνταμ. Περιηγήθηκαν στην πόλη θαυμάζοντας την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική της, με τις πρωτότυπες προσόψεις σπιτιών, κατά μήκος των καναλιών, τους ανεμόμυλους και την παλιότερη εκκλησία της πόλης, τον ναό Oude Kerk. Θεωρείται η πρωτεύουσα των ποδηλάτων και το ποδηλατοδρομικό δίκτυό της είναι από τα καλύτερα της Ευρώπης. Δυστυχώς δεν υπήρχε ο χρόνος να επισκεφθούνε κάποια από τα πολυάριθμα μουσεία της, αλλά απολαύσανε παραδοσιακά Pancakes και άλλους γλυκούς και αλμυρούς πειρασμούς. Τέλος, φεύγοντας από την Ολλανδική πρωτεύουσα πήραν μαζί τους όμορφα σουβενίρ. Το ταξίδι συνεχίστηκε στη μαγευτική πόλη του Βελγίου, την Μπρυζ. Οι μαθητές περιηγήθηκαν στο πάρκο με τη «Λίμνη της Αγάπης» και στα μεσαιωνικά στενά, θαυμάζοντας το κωδωνοστάσιο της κεντρικής πλατείας Grotte Markt και της πλατείας του δημαρχείου Burgmarkt.
Η πρώτη μέρα του ταξιδιού τελειώνει με άφιξη στις Βρυξέλλες, αφού διανύθηκε απόσταση 100 χλμ. Το ξενοδοχείο ενθουσίασε τους μαθητές, αφού κάθε δωμάτιο ήταν διακοσμημένο με καρτούν βελγικής δημιουργίας, όπως του Τεν-τεν και τα στρουμφάκια.
Την επόμενη μέρα, Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου, αναχώρησαν πρωί για το Ευρωκοινοβούλιο, το κέντρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου λαμβάνονται οι σημαντικές πολιτικές αποφάσεις από τους Ευρωβουλευτές για τα κράτη-μέλη της κοινότητας με κέντρο το συμφέρον των πολιτών. Οι μαθητές συμμετείχαν με επιτυχία σε ένα παιχνίδι ρόλων στο Parlamentarium, όπου είχαν την ευκαιρία να λειτουργήσουν σαν ευρωβουλευτές και να διαβουλευτούν με την πολιτική τους ομάδα για να πάρουν αποφάσεις πάνω σε υποτιθέμενα θέματα-προβλήματα που αφορούν όλη την Ευρώπη. Η εμπειρία ήταν φανταστική και πιθανό κίνητρο για μελλοντική πολιτική καριέρα. Μετά το πρόγραμμα στο Ευρωκοινοβούλιο οι μαθητές κατευθύνθηκαν για ένα μεγάλο ταξίδι προς το διάστημα, στον σταθμό της ESA, τον Ευρωπαϊκό Διαστημικό Σταθμό, μέλος του οποίου είναι και η Ελλάδα.
Εκεί ξεναγήθηκαν στον χώρο του σταθμού και απέκτησαν βασικές γνώσεις για την πρόοδο της ανθρωπότητας στον τομέα της διαστημικής έρευνας και τεχνολογίας. Πήραν μέρος σε ενδιαφέροντα διαδραστικά προγράμματα και επικεντρώθηκαν στην αποστολή «Ροζέττα», που πέτυχε την πρώτη είσοδο σε τροχιά γύρω από κομήτη και την πρώτη προσεδάφιση σε κομήτη. Τέλος, οι μαθητές επιβιβάστηκαν σε έναν προσομοιωτή ανεξέλεγκτης περιστροφής διαστημόπλοιου, είχαν την εμπειρία να νιώσουν τη φυγόκεντρο δύναμη, που νιώθουν οι αστροναύτες, να αποβάλουν τη βαρύτητα και με τη βοήθεια VR να μεταφερθούν στη Σελήνη και στον Άρη. Επρόκειτο για προσαρμογέα της βαρύτητας σε συνδυασμό με εικονική ψευδαίσθηση πραγματοποιούσε ταξίδια διαστημικά. Επόμενος «γλυκός» σταθμός, το κατάστημα της καλύτερης σοκολατοβιομηχανίας του Βελγίου, στην αγορά των Βρυξελλών. Η ποικιλία και οι γεύσεις ήταν αξεπέραστες!
Η επόμενη μέρα, 17 Φεβρουαρίου, ήταν η μέρα επιστροφής. Στην διαδρομή προς το αεροδρόμιο των Βρυξελλών, για την πτήση της επιστροφής, έγινε στάση στο Ατόμιουμ. Πρόκειται για γλυπτό που αναπαριστά ένα κρύσταλλο σιδήρου, Δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης του 1958.
Ήταν ένα ενδιαφέρον ταξίδι του οποίου η εμπειρία ήταν αξεπέραστη. Οι εικόνες και οι αναμνήσεις θα συντροφεύουν τα παιδιά στο μέλλον.
Περισσότερες φωτογραφίες ΕΔΩ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΗΚΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου