Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2024

Τα έργα βιώσιμης αστικής κινητικότητας

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και καθηγητή του Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), Ευθύμιο Μπακογιάννη και τον συνεργάτη του, Παναγιώτη Μανέτο, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, είχαν οι μαθητές του Γ3, του 3ου Γυμνασίου Γλυφάδας, και συζήτησαν για θέματα βιώσιμης αστικής ανάπτυξης.
 Καλωσορίζοντας τους μαθητές, ο κ. Μπακογιάννης εισαγωγικά αναφέρθηκε στις αρμοδιότητές του στο Υπουργείο, που είναι ο Χωρικός Σχεδιασμός και το Αστικό Περιβάλλον,  αλλά και για τα σχέδιά του τα οποία αφορούν τη βιώσιμη αστική κινητικότητα. Περιέγραψε λεπτομερώς τον τρόπο υλοποίησης των καινοτόμων ενεργειών του και προσέλκυσε το ενδιαφέρον των μαθητών. Τόνισε, ότι η δυσκολότερη ενέργεια σε αυτήν την προσπάθεια είναι να πείσει τους ανθρώπους για την αναγκαιότητα να δεχτούν τις αλλαγές που στοχεύουν στην βελτίωση της ποιότητας της καθημερινότητας και της διαβίωσης τους. Η δημιουργία, για παράδειγμα, ποδηλατοδρόμων ή οι πεζοδρομήσεις προκαλούν έντονες αντιδράσεις.
Παρότρυνε τους μαθητές να γίνουν ενεργοί πολίτες καταγράφοντας τα προβλήματα της πόλης. Σε αυτό το πλαίσιο έδωσε ιδέες και ζήτησε ιδέες από τους μαθητές, ώστε να καλλιεργηθεί μια αμφίδρομη σχέση που βελτιώνει την καθημερινή ζωή στην περιοχή που κατοικούν.
Οι μαθητές έθεσαν ερωτήματα, καίριας σημασίας, σε θέματα που αφορούν τη σχέση συνεργασίας του Υπουργείου με τον Δήμο Γλυφάδας, τις δυσκολίες υλοποίησης των έργων βιώσιμης αστικής κινητικότητας καθώς και τους φορείς που είναι υπεύθυνοι για τα βήματα εξέλιξης που ακολουθούνται.
Πληροφόρησε για τους θεσμοθετημένους ρόλους, όπου στον δήμο ανήκει η μελέτη εκπόνησης του έργου και η αναγκαιότητα κατασκευής του. Το δε υπουργείο χρηματοδοτεί τα έργα με πόρους που προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.  
Το σημαντικότερο μήνυμα που έλαβαν οι μαθητές από αυτή τη συνάντηση, είναι οι τρόποι που ο καθένας μπορεί να συμβάλει ώστε να βελτιωθεί η αστική κινητικότητα καθώς και τον τρόπο που πρέπει να προωθηθεί η ιδέα αυτή στην κοινότητα.
Κοινή διαπίστωση των παιδιών ότι η εκπαιδευτική αυτή εκδρομή αποδείχθηκε ιδιαιτέρως επιμορφωτική.
Υ.Γ, ευχαριστούμε για το κέρασμα γλυκών και χυμών κ. Μπακογιάννη!

ΑΙΜΙΛΙΑΝΗ ΚΑΠΛΑΤΖΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου