Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου 2024

ΚΟΠΗ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑΣ

Η ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
 
Για την ημέρα των Τριών Ιεραρχών, στο 3ο Γυμνάσιο Γλυφάδας, είχε προγραμματιστεί εκκλησιασμός, παρουσίαση του αγίου έργου τους και κοπή βασιλόπιτας, αλλά να γινουν και μαθήματα.  Ο εκκλησιασμός αναβλήθηκε για άλλη μέρα αφού οι καιρικές συνθήκες δυσκόλευαν την προσέγγιση στο ναό του Αγίου Τρύφωνα.
Η θεολόγος καθηγήτρια Ασπασία Αμβράζη, σταδιακά σε όλα τα τμήματα, παρουσίασε την ζωή και το διαχρονικά επίκαιρο έργο των Τριών Ιεραρχών. Στην παρουσίαση συνδυάστηκε η αφήγηση με προβολή βίντεο. Τα παιδιά έδειξαν ενδιαφέρον και παρακολούθησαν με προσοχή το έργο τους που φρόντιζε την καθημερινότητα των ανθρώπων και εμπνεόταν από την Χριστιανική πίστη τους.
Ο Μέγας Βασίλειος, ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος, και ο Γρηγόριος ο  Θεολόγος, οι Τρεις Ιεράρχες ονομάστηκαν προστάτες των γραμμάτων, των μαθητών, των δασκάλων και της παιδείας διότι έφεραν  κοντά το Αρχαίο Ελληνικό Πνεύμα με τη Χριστιανική Πίστη. Μελέτησαν τους αρχαίους κλασικούς συγγραφείς και φιλοσόφους. Έστησαν έτσι γέφυρες ανάμεσα στον Ελληνισμό και το Χριστιανισμό.
Στη διαπαιδαγώγησή τους, μεγάλος ήταν ο ρόλος των μητέρων τους, πληροφορία που έκανε ιδιαίτερη εντύπωση στους μαθητές. Οι σπουδές τους πολύ σημαντικές. Η πίστη τους στον Θεό μεγάλη. Ο χαρακτήρας τους εξαιρετικός. Η προσφορά τους στους συνανθρώπους τεράστια ,ανεξαιρέτως θρησκείας, εθνότητας,  φύλου. Όλοι οι φτωχοί, οι άρρωστοι, τα ορφανά και οι ηλικιωμένοι έβρισκαν καταφύγιο κοντά τους. Ήταν τόση η φιλανθρωπία τους που τα πλούτη και τα χρήματά τους τα διέθεσαν για να δώσουν χαρά στους συνάνθρωπούς τους. Οι ίδιοι δε, πρόσφεραν και προσωπική εργασία δίπλα στους άρρωστους και τους πονεμένους.
Αναφέρθηκε η αντίδραση των Τριών Ιεραρχών στην ηθική κατάπτωση της κοινωνίας που είναι αποτέλεσμα των ανθρωπίνων σχέσεων που έχουν απαρνηθεί το ουσιώδες της αγάπης και της προσφοράς, αλλά αρκούνται στην εκμετάλλευση του πλησίον. Για την φιλία που έγινε προϊόν συναλλαγής, όπου κάποιος αγαπά μόνο αυτούς που τον αγαπάνε ή τιμά κάποιον γιατί τον βοήθησε στην επίλυση της υπόθεσής του. Για τους Τρεις Ιεράρχες φιλία είναι η πνευματική σύζευξη δύο ανθρώπων. Η δε έχθρα αναπτύσσεται από ασήμαντες αφορμές που δημιουργεί η ματαιοδοξία, η χρηματική ζημιά, ο φθόνος, ενέργειες που διακόπτουν την αγάπη που έχει ως αιτία τον Χριστό μέσω του τρόπου ζωής που κήρυξε.
Γνωστοποιήθηκε στα παιδιά ευρύτερα το παιδαγωγικό και κοινωνικό έργο τους που διαχρονικά αποδεικνύεται επιστημονικά ορθό και καλύπτει κάθε άνθρωπο που θέλει να διατηρεί την ανθρωπιά του. Έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στην διαρκή και αβίαστη βελτίωση της κοινωνίας που επιτυγχάνεται μέσω της παιδείας που έχει την δυνατότητα να καλλιεργεί την αρετή και την εκπαίδευση ταυτόχρονα. 
Στην διάρκεια της τελευταίας ώρας πραγματοποιήθηκε η κοπή της βασιλόπιτας, με την φροντίδα του Συλλόγου γονέων. Σε κάθε μαθητή του κάθε τμήματος αναλογούσε ένα κομμάτι βασιλόπιτας και σε ένα υπήρχε φλουρί! Η γλυκιά στιγμή για κάθε μαθητή και η τυχερή για έναν που συνοδευόταν και από ένα νεανικό χρήσιμο δώρο! Βασιλόπιτα έκοψαν και οι καθηγητές μετά το τέλος των μαθημάτων! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου