Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2024

Εισηγητής ο καθηγητής Αντώνης Ζαγοριανάκος

ΗΜΕΡΙΔΑ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ

Στην επιμορφωτική ημερίδα των δασκάλων της Α’ τάξης με θέμα: «Η διδακτική προσέγγιση των μαθηματικών και της μελέτης περιβάλλοντος», εισηγητής της μαθηματικής επιμόρφωσης ήταν ο καθηγητής Αντώνης Ζαγοριανάκος, του 3ου Γυμνασίου Γλυφάδας. Η ημερίδα διοργανώθηκε από την Σύμβουλο παιδαγωγικής ευθύνης της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, Φωτεινή Εγγλέζου και διεξήχθη στο 3ο Δημοτικό σχολείο Γλυφάδας.
Παρουσίασε μια διδακτική προσέγγιση η οποία με λειτουργικό τρόπο αλλάζει την «απρόσιτη» όψη που έχει επικρατήσει στην κατανόηση από τους μαθητές τόσο της αριθμητικής όσον και της γεωμετρίας.
Η μεθοδολογία και τα υλικά που χρησιμοποίησε ανέδειξαν την αποκαλυπτική μάθηση, την κατασκευαστική μάθηση και την Μοντεσσοριανή – κοινωνικοπολιτισμική μάθηση. Έδωσε έμφαση στην διδακτική που βασίζεται στην παιδαγωγική παραδοχή της Gestalt, η οποία ορίζει ότι η συγκρότηση οπτικών - αντιληπτικών δομών οδηγεί αναπόφευκτα στην συγκρότηση αντίστοιχων γνωστικών δομών, σε συνδυασμένη δράση με την κατασκευαστική αντίληψη.
Ενδεικτικά, τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν ήταν το ταγκράμ (κατασκευή σχημάτων και μορφών), οι χρυσές χάντρες για την αντίληψη και κατανόηση του δεκαδικού συστήματος, καθώς και οι ράβδοι Κουισνέρ (οι αριθμοί με τα χρώματα). Διδακτικά υλικά τα οποία είναι φορείς μαθηματικών εννοιών. Επιπλέον, η δραστηριότητα με αυτά είναι η γενεσιουργός διαδικασία συγκρότησης μαθηματικών εννοιών.
Ο μαθηματικός Αντώνης Ζαγοριανάκος είναι Δρ διδακτικής και επιστημολογίας των μαθηματικών, εργασίες και άρθρα του έχουν δημοσιευθεί στο πιο έγκριτα διεθνώς μαθηματικά έντυπα, διδάσκει μαθηματικά και στην σχολή νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου