Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2024

Μενέλαος Λουντέμης

ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΜΕΤΡΑΕΙ Τ' ΑΣΤΡΑ

Στο βιβλίο παρουσιάζεται η Ελλάδα μιας άλλης εποχής, με πρωταγωνιστή ένα μικρό παιδί, τον Μέλιο. Είναι ορφανός και φτωχός όμως είναι έξυπνος, έχει καλή καρδιά και είναι αγωνιστής της ζωής. Έχει ένα και μοναδικό όνειρο: να μορφωθεί. Μέσα από τον Μέλιο και τον αγώνα που δίνει για να βελτιώσει τη ζωή του, ανθρώπινες αξίες όπως η εντιμότητα, η αξιοπρέπεια, η ισότητα και η δικαιοσύνη εξυψώνονται στον βαθμό που τους πρέπει.
Μέσα από την διαδρομή της ζωής του μαθαίνουμε να παλεύουμε για τα όνειρά μας και για όσα αγαπάμε. Να σεβόμαστε τους ανθρώπους ανεξάρτητα από την καταγωγή τους και την οικονομική τους κατάσταση και να είμαστε ειλικρινείς με τον εαυτό μας και τους άλλους.
 Ο Μενέλαος Λουντέμης σε αυτό το βιβλίο του είναι μαέστρος των συναισθημάτων. Γράφει σε εξαιρετικά κατανοητή και συγχρόνως πλούσια γλώσσα και οι πολλοί χαρακτήρες του βιβλίου περιγράφονται σε βάθος. Μετράμε μαζί του τ'άστρα, τα χρωματίζουμε και τους δίνουμε σχήμα και ζωή ακόμα όταν γνωρίζουμε πως τ'άστρα, όπως και οι δυσκολίες στην ζωή, δεν αριθμούνται.
Το συγκεκριμένο ανάγνωσμα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ένα μέρος τετραλογίας της ζωής του Μέλιου. Πρώτο είναι το βιβλίο με τίτλο "Συννεφιάζει", δεύτερο βιβλίο "Ένα παιδί μετράει τ'άστρα", τρίτο βιβλίο "Αγέλαστη άνοιξη", τέταρτο βιβλίο "Κάτω απ'τα Κάστρα της Ελπίδας".
Αριστουργηματικά γραμμένα βιβλία, από ένα σπουδαίο συγγραφέα, μπορούν να βρίσκονται στην βιβλιοθήκη όλων όσων απολαμβάνουν την περιπέτεια της ανάγνωσης αλλά και όσων πιστεύουν πως ίσως τ'άστρα μπορούν μετρηθούν αρκεί να μην χαμηλώνουμε ποτέ το κεφάλι αλλά να κοιτάζουμε πάντα ψηλά, στον ουρανό.
[Εκδόσεις ΔΙΦΡΟΣ, έτος πρώτης έκδοσης 1956, σελίδες 232]

ΑΙΜΙΛΙΑΝΗ ΚΑΠΛΑΤΖΗ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου