Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2019

200 Χρόνια από το 1821

Μαθητικός διαγωνισμός δημιουργίας ταινίας μικρού μήκους

Διαγωνισμό ταινίας μικρού μήκους με θέμα τα 200 χρόνια από το 1821 πραγματοποιεί το υπουργείο Παιδείας και η Ειδική Επιτροπή Πολιτιστικής Ταυτότητας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Στον διαγωνισμό μπορούν να συμμετάσχουν έως 19 Φεβρουαρίου  μαθητές της Γ΄ τάξης Γυμνασίου. Kαλούνται να δημιουργήσουν μια ταινία μικρού μήκους (βίντεο), εμπνευσμένοι/ες από μία από τις παρακάτω προεπαναστατικές προσωπικότητες: 
α. Ρήγας Βελεστινλής
β. Άγιος Κοσμάς
γ. Αγία Φιλοθέη
δ. Δασκαλογιάννης
Οι μαθητές μέσα από τα έργα τους εκφράζουν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους για το θέμα, καθώς και να προβληματιστούν σχετικά με τη σημασία και την επικαιρότητά του στη σύγχρονη ζωή, αντλώντας έμπνευση ιδίως από τη ζωή και το έργο των προσωπικοτήτων στις οποίες εστιάζει ο διαγωνισμός.
Εξοικειώνονται με την επιστημονική και ιστορική έρευνα γινόμενοι οι ίδιοι ερευνητές του παρελθόντος μέσα από την αναδίφηση και μελέτη ιστορικών πηγών. Επιπλέον, ο διαγωνισμός αποτελεί αφορμή για την ενασχόληση τους με την ιστορία της Ελληνικής Επανάστασης.
Η συμμετοχή μπορεί να είναι ατομική ή ομαδική (μέχρι τρία (3) άτομα) και τα έργα θα παραχθούν εκτός ωρών διδασκαλίας.
Η συμμετοχή (ατομική ή ομαδική έως τρεις μαθητές) περιλαμβάνει ένα βίντεο με μέγιστη διάρκεια έως έξι λεπτά (06΄:00΄΄) συμπεριλαμβανομένων των τίτλων αρχής και τέλους σε μορφή αρχείου .avi ή .mp4, μεγέθους έως 1 GB.

Πηγές έμπνευσης

Οι μαθητές μπορούν ενδεικτικά να αντλήσουν ιδέες, πληροφορίες και υλικό από τις παρακάτω ιστοσελίδες:
1. Το Πανελλήνιο Αποθετήριο Μαθησιακών Αντικειμένων για την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση: http://photodentro.edu.gr/lor 
2 . Το ψηφιακό αρχείο της ΕΡΤ: http://archive.ert.gr
2. Την ιστοσελίδα της Ειδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος:   http://www.ecclesia.gr/greek/holysynod/commitees/identity/identity.htm

Υποστηρικτικό υλικό για δημιουργία βίντεο

Ενδεικτικές οδηγίες για τη δημιουργία βίντεο είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα της Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης: http://www.i-create.gr/#sp-seminaria

Υποβολή των έργων

Οι επιβλέποντες εκπαιδευτικοί υποβάλουν ηλεκτρονικά την αίτηση συμμετοχής και το έργο εκάστης συμμετοχής για τις σχολικές μονάδες της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Αττικής  στον σύνδεσμο:   https://goo.gl/forms/7fZmOf4QDQZXAs3y1

Βραβεία

Οι δημιουργοί των πέντε (5) καλύτερων έργων συμμετέχουν σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα και ταξιδεύουν δωρεάν, συνοδεία εκπαιδευτικών, στον Μυστρά.
Περισσότερες πληροφορίες στην προκήρυξη του διαγωνισμού Αρ.Πρωτ.214800/Θ2/13-12-2018/ΥΠΑΙΘ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου