Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2019

Μνήμες Γαίας

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ΓΕΩΛΟΓΙΚΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ

Την έκθεση: «Μνήμες Γαίας: Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO Ελλάδας-Κύπρου», στο ίδρυμα Ευγενίδου, επισκέφθηκαν οι μαθητές του Β2 τμήματος του 3ου Γυμνασίου Γλυφάδας για να γνωρίσουν την «άγνωστη» γεωλογική κληρονομιά του τόπου μας.

Η έκθεση  διοργανώθηκε από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, σε συνεργασία με τα Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO Ελλάδας και Κύπρου. Φροντίζει να μεταφέρει τους επισκέπτες στη Λέσβο, τον Ψηλορείτη, τη Σητεία, τον Βίκο-Αώο, τον Χελμό-Βουραϊκό και τον Τρόοδο στην Κύπρο.
Οι απολιθωμένοι κορμοί  από την Λέσβο, τα  δόντια και οστά προγονικών ελεφάντων και θαλάσσιων οργανισμών (όστρακα και κοράλλια), τα εντυπωσιακά πετρώματα που γεννήθηκαν στα βάθη του ωκεανού πριν εκατομμύρια χρόνια συνιστούν ένα «ταξίδι» στον χώρο και στον χρόνο. Το ταξίδι ολοκληρώνεται με  φωτογραφικό υλικό, αναπαραστάσεις και οπτικοακουστικά μέσα από γεωλογικά και φυσικά μνημεία, τοπίων, απολιθωμένων δασών, φαραγγιών, καταρρακτών, σπηλαίων, ακτών, κοιλάδων της Ελλάδας και της Κύπρου.  
Το απολιθωμένο δάσος της Λέσβου είναι ένα από τα πιο γνωστά γεωπάρκα στην Ευρώπη και ένα από τα πιο μεγάλα του κόσμου. Πηγαίνοντας συναντάς κορμούς δέντρων οι οποίοι από την λάβα μετατράπηκαν σε πέτρα, καρπούς και φύλλα δέντρων καθώς και απολιθωμένα οστά ζώων.
Η επίσκεψη στο ίδρυμα Ευγενίδου ήταν μια ευχάριστη εμπειρία που βοήθησε να κατανοηθεί καλύτερα η έννοια των γεωπάρκων αλλά και να γνωρίσουν ποια είναι αυτά. 

Στράτος Κονταράκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου