Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2019

Smoke Free Greece

ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΧΩΡΙΣ ΤΣΙΓΑΡΟ
  
Την Αντικαρκινική εταιρεία επισκέφτηκαν οι μαθητές των τμημάτων Β1 και Β4 του 3ου Γυμνασίου Γλυφάδας με σκοπό να πληροφορηθούν, μέσω του προγράμματος: ”Smoke Free Greece”, σε ότι έχει να κάνει με το κάπνισμα, τις επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου και τους τρόπους αντιμετώπισης.

Σκοπός του προγράμματος ήταν να συνειδητοποιήσουν και να λάβουν υπόψη τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσει ένας καπνιστής.  
Ενημερώθηκαν οι μαθητές για τα χαρακτηριστικά του τσιγάρου, τις μορφές του, τη διαφήμισή του, τα τοξικά συστατικά του καπνού, τον εθισμό που επιφέρει, τις επιπτώσεις του καπνίσματος στην υγεία, το παθητικό κάπνισμα και τους τρόπους απεξάρτησης. Στην συνέχεια, με τη βοήθεια της υπευθύνου του προγράμματος, τα παιδιά χωρίστηκαν σε ομάδες και αφού τους δόθηκαν ερωτήσεις, απάντησαν σε αυτές και κατόπιν αποτέλεσαν αντικείμενα συζητήσεων. Η συζήτηση πάνω στο θέμα αυτό ήταν μεγάλη, καθώς φάνηκε να προβλημάτισε τους μαθητές έχοντας αρκετές ερωτήσεις. Προβληματίστηκαν ιδιαίτερα για τις μελλοντικές επιπτώσεις του καπνίσματος οι οποίες πρέπει να αναφερθεί πως ήταν σοκαριστικές. 
Το κάπνισμα οποιασδήποτε μορφής (ηλεκτρονικό, πίπα, συμβατικό) στερεί στους χρήστες του 11 λεπτά ζωής μετά από κάθε χρήση. Επιπρόσθετα όχι μόνο οι ενεργητικοί καπνιστές αλλά και οι παθητικοί εισπνέουν την ίδια σχεδόν ποσότητα καπνού. Τεράστια είναι ακόμα τα ποσοστά των χρηστών, το 70%, που θέλουν να σταματήσουν το κάπνισμα αλλά μόνο το 30% καταφέρνει να κάνει κάποια προσπάθεια. Το ποσοστό καπνίσματος στην χώρα μας είναι αρκετά υψηλό όπως και το ποσοστό θνησιμότητας παγκοσμίως. 
Φεύγοντας από εκεί οι γνώσεις είχαν πολλαπλασιαστεί αλλά  τα παιδιά φάνηκαν αρκετά επηρεασμένα! Ως μαθητές πρέπει να προσπαθήσουν να γνωστοποιήσουν τις επιπτώσεις του καπνίσματος και στο κοινωνικό τους περιβάλλον ώστε να αποτρέψουν την  εξάπλωσή του.

Μαριάμ Φουντά, Δήμητρα Γιάνναρη

ΦΩΤΟΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΑ






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου