Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2019

Μπενάκειος Βιβλιοθήκη

ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΤΩΝ ΕΝΤΥΠΩΝ 

Την Μπενάκειο Βιβλιοθήκη επισκέφτηκαν οι μαθητές των τμημάτων Γ1 και Γ4, του 3ου Γυμνασίου Γλυφάδας, για να γνωρίσουν την λειτουργία της ως βιβλιοθήκης αλλά και ως χώρος διαφύλαξης του πολύτιμου υλικού που κατέχει. 

Αποτελεί παράρτημα της βιβλιοθήκης της Βουλής και στεγάζεται στο χαρακτηριστικό κτίριο του πρώην Δημόσιου Καπνεργοστασίου, στην οδό Λένορμαν. Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη βιβλιοθήκη της Ελλάδας!
Παρουσίασαν στα παιδιά πως επιτελείται η διαδικασία συντήρησης των εντύπως και των έργων τέχνης, αφού εκεί στεγάζεται η σχετική υπηρεσία που φροντίζει περίπου 700.000 τόμοι βιβλίων, εφημερίδων και περιοδικών. Ο χώρος ήταν γεμάτος από μηχανήματα με τα οποία  τα έντυπα, εφημερίδες και περιοδικά, φροντίζονται ώστε να διατηρηθούν στην αρχική τους μορφή απαλλάσσοντάς τα από την φθορά του χρόνου. Παράλληλα σκανάρονται για μπορούν να είναι προσβάσιμα στους ενδιαφερόμενους.
Δόθηκε η δυνατότητα στους μαθητές να πιάσουν στα χέρια τους και να διαβάσουν παλαιές εφημερίδες γραμμένες σε πολυτονική γραφή και γλώσσα καθαρεύουσα.
Εκτός από τα έντυπα στα παιδιά έδειξαν σπάνιες εκδόσεις αλλά και παλαιά αντικείμενα , όπως πακέτα τσιγάρων και πέννες με τις οποίες έγραφαν αφού προηγουμένως τις βουτούσαν σε μελάνι.
Ένα ενδιαφέρον ταξίδι στο παρελθόν, μια γνωριμία με τον κόσμο της πληροφόρησης που στηριζόταν στα έντυπα. Μια περίοδος που υπάρχει στην αυθεντική της μορφή χάρις στην φροντίδα των συντηρητών της βιβλιοθήκης.   

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου